ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

Οι τεράστιες ποσότητες αερίου στο αιγυπτιακό «Noor» αναβιώνουν τον «πόλεμο των αγωγών» με έπαθλο… Ιταλία και ΕΕ

Οι τεράστιες ποσότητες αερίου στο αιγυπτιακό «Noor» αναβιώνουν τον «πόλεμο των αγωγών» με έπαθλο… Ιταλία και ΕΕ

Αίσθηση έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις αιγυπτιακών ΜΜΕ για το νέο υπερκοίτασμα Noor στην αιγυπτιακή ΑΟΖ το οποίο είναι τριπλάσιο σε μέγεθος από το Ζορ (το οποίο ήδη θεωρούνταν υπερμέγεθες) οι οποίες ουσιαστικά επιβεβαιώνονται με δηλώσεις του εκπρόσωπου του Υπουργείου Ενέργειας της Αιγύπτου Hamdi Abel Aziz στο Reuters ο οποίος είπε πως η Eni θα ξεκινήσει γεωτρήσεις στο συγκεκριμένο κοίτασμα στο βόρειο Σινά, μέσα σε δύο μήνες.

Η ύπαρξη τέτοιων ποσοτήτων σε αιγυπτιακή, κυπριακή, ισραηλινή και πιθανότατα αν όχι σίγουρα και στην ελληνική ΑΟΖ «ανακατεύουν την τράπουλα» και βάζουν φωτιά στην Μεσόγειο καθώς η Αίγυπτος πλέον δεν θα έχει ανάγκη εισαγωγής αερίου από Κύπρο και Ισραήλ, αλλά πλέον τίθεται ένας νέος στόχος που είναι η εξαγωγή των πλεοναζόντων ποσοτήτων στην Ευρώπη.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι θα ασκηθούν πλέον πιέσεις και από τους Αμερικανούς και από την ΕΕ για να δημιουργηθεί ο πανάκριβος αγωγός αερίου EatMed τον οποίο ήδη έχει εγκρίνει η ΕΕ και η Κομισιόν, για να προλάβουν τις ενεργειακές ανάγκες της Ιταλίας η οποία θέλει να φτάσει στο έδαφός της, η προέκταση του Turkish Stream ο οποίος και θα μεταφέρει το ρωσικό φυσικό αέριο.

«Η εταιρεία δεν έχει πει ποιο είναι το επίπεδο των αποθεμάτων που αναμένεται να περιέχει το Noor, μια γεώτρηση θα βοηθήσει για να καθοριστεί», δήλωσε ο Abdel Aziz.

Εκπρόσωπος της ENI δήλωσε χθες, Τετάρτη, ότι η εταιρεία δεν σχολιάζει ποτέ φήμες ή εικασίες αλλά ακόμα και η άρνηση αυτή του σχολιασμού δείχνει ότι όντως κάτι «πολύ μεγάλο» έχει βρεθεί.

Προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση από τη Λευκωσία, ωστόσο το Υπουργείο Ενέργειας φαίνεται να παρακολουθεί την κατάσταση και θα αναμένει τις όποιες επίσημες ανακοινώσεις από το Κάιρο και την ΕΝΙ. Υπενθυμίζεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία προγραμματίζει την κατασκευή αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου της Αφροδίτης στην Αίγυπτο, που πλέον επιδιώκει ενεργειακή αυτονομία από εγχώριες πηγές όπως αναφέρει και το SigmaLive.

Λόγω των αποκαλύψεων αυτών χθες, Τετάρτη, στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ, η μετοχή της Delek Group μειώθηκε κατά 5,79% και της Delek Drilling κατά 5,01%. Όπως εκτιμά η ιστοσελίδα Haaretz, η ανησυχία είναι προφανώς ότι μια νέα σημαντική ανακάλυψη φυσικού αερίου στο Noor στην Αίγυπτο θα βλάψει τα σχέδια για την εξαγωγή φυσικού αερίου από το κοίτασμα Tamar της ισραηλινής ΑΟΖ, το οποίο είναι ήδη στην παραγωγή, καθώς και το Leviathan, τα οποία δεν είναι ακόμη σε απευθείας σύνδεση.

Η ύπαρξη ενός τέτοιου κοιτάσματος αλλάζει εντελώς τα σχέδια και των Κυπρίων και των Ισραηλινών

Επιπλέον, ο δείκτης πετρελαϊκών ερευνών μειώθηκε κατά 6,7% σε 2,36 σέκελ (ισραηλινό νόμισμα) και η Isramco έχασε 2,6%, καταλήγοντας σε 38 μονάδες ανά μετοχή. Ο δείκτης πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας υποχώρησε 3,7% σε 908,16 μονάδες. Τα αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για κοίτασμα που περιέχει περίπου 2.500 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, τρεις φορές μεγαλύτερο από το Ζορ που ανακαλύφθηκε πριν από τρία χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι το Λεβιάθαν περιέχει περίπου 600 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Τον Μάρτιο, η ENI ανακοίνωσε ότι πουλά το 10% της συμμετοχής της στο Shorouk στη Mubadala Petroleum, ένα σκέλος του ομίλου Mubadala Investment Company, ενός από τα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια του Άμπου Ντάμπι.

Η πώληση, η οποία εκτιμάται στα 934 εκατ. δολάρια, ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα. Άλλα ενδιαφερόμενα μέρη είναι η BP και η ρωσική, κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Rosneft.

Σύμφωνα με αναλυτές, η συμφωνία των 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ της Delek και της Noble για την προμήθεια φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην αιγυπτιακή εταιρεία Dolphinus Holdings φαίνεται αναστατωμένη.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα, η Delek ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθεί ειδική σύσκεψη μετόχων την 1η Ιουλίου, για να αποφασίσει εάν θα επενδύσει στην East Mediterranean Gas (EMG), η οποία λειτουργεί έναν υποβρύχιο αγωγό που διασχίζει το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Η διασφάλιση της μεταφοράς θεωρήθηκε ως ένα εμπόδιο για την κατάργηση της συμφωνίας. «Το κατώτατο όριο είναι ότι η Αίγυπτος θα έχει αρκετό φυσικό αέριο για δικές της ανάγκες και πιθανώς για εξαγωγές”, δήλωσε στο Middle East Eye χθες, Τετάρτη, ο David Butter, ένας συνεργάτης στο πρόγραμμα της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής στο Chatham House. «Όποιος θέλει να πουλήσει στην αγορά, θα πρέπει να ανταγωνιστεί σε τιμή, η οποία φαίνεται να είναι δύσκολη απαίτηση».

Το ζήτημα έχει και άμεσο ελληνικό ενδιαφέρον καθώς η ύπαρξη τέτοιων κοιτασμάτων με σαφή εγγύτητα στην ελληνική ΑΟΖ επιβεβαιώνει επί της ουσίας ότι κάτι ανάλογο συμβαίνει και με την ύπαρξη μεγάλου μεγέθους κοιτασμάτων στην «Λεκάνη του Ηροδότου» νοτίως της Κρήτης.

Τα κοιτάσματα αυτά θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι αποτελούν συνέχεια κοιτασμάτων που βρίσκονται στην ελληνική ΑΟΖ.

Το pronews.gr έχει ενημερώσει για τις ενδείξεις από τα μέχρι τώρα στοιχεία που δείχνουν ότι κρύβεται εκεί ένας τεράστιος ενεργειακός πλούτος.

Οι έρευνες κατέδειξαν ότι τα κοιτάσματα δυτικά, νοτιοδυτικά, νοτίως και νοτιοανατολικά της Κρήτης ξεπερνούν κάθε προσδοκία και συνεπώς ο αγωγός θα μπορεί να «γεμίσει» στέλνοντας ποσότητες στις ευρωπαϊκές αγορές που θα ξεπερνούν κάθε προσδοκία.

Μόνο για στα 3 από τα 16 πιθανά κοιτάσματα η συνολική αξία των υδρογονανθράκων υπολογίζεται από $ 4.746 τρις μέχρι $7.689 τρις. Και πρόκειται για κοιτάσματα που δεν εμπίπτουν στην μη οριοθετημένη ΑΟΖ με την Τουρκία.

Για να γίνει κατανοητό ότι δεν πρόκειται για επιστημονική φαντασία αρκεί να πούμε ότι τα αποτελέσματα των γεωφυσικών ερευνών της νορβηγικής PGS τα αγόρασαν EXXON-MOBIL, TOTAL και ΕΛΠΕ όπως επίσης οι εταιρείες ΕΝΙ, NOBLE και DELEΚ.

Οι 3 πρώτες εταιρείες έδωσαν προσφορές για την εκμετάλλευση για 2 θαλάσσια οικόπεδα δυτικά, νοτιοδυτικά και νότια της Κρήτης που έχουν έκταση 2 φορές μεγαλύτερη από την Πελοπόννησο και 8 εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα φυσικού αερίου και έχουν καταθέσει προϋπολογισμό έρευνας το ποσό των $ 12.5 δισ.

Εμείς στο pronews.gr δεν ξέρουμε κανέναν στον κόσμο που θα επένδυε πάνω από 12 δισ. δολάρια για «τρύπες» στο νερό. Σημαίνει ότι οι εταιρείες αυτές όπως και το ελληνικό κράτος δέχονται τα αποτελέσματα της PGS ως δεδομένα και ότι κάτω στους βυθούς της Κρήτης κρύβεται ένας τεράστιος θησαυρός.

Αν κανείς συνεκτιμήσει ότι κάθε γεώτρηση στοιχίζει, περίπου $ 100 εκατ. αντιλαμβάνεται ότι αυτές οι εταιρείες προτίθενται να κάνουν πάνω από 100 γεωτρήσεις για να βρουν το φυσικό αέριο

Τα χρήματα είναι πάρα πολλά, οι εταιρείες εκπροσωπούν χώρες με δυσανάλογα μεγέθη ακόμα και για την Τουρκία και εν τέλει η ίδια η ΕΕ έχει ανάγκη το φυσικό αέριο στο οποίο δεν θα ήθελε ο Ρ.Τ.Ερντογάν να βάλει «χέρι» ποτέ.

Η πρώτη γεώτρηση νότια της Κρήτης έχει προγραμματιστεί για το 2020.

Φυσικά όλα αυτά προμηνύουν εξελίξεις καθώς η Ελλάδα θα πρέπει να έχει οριοθετήσει οριστικά την ΑΟΖ της.

Έγκαιρα το pronews.gr είχε αναφέρει το μέγα διακύβευμα της εξόδου της Ιταλίας από την ευρωζώνη η οποία όμως προϋποθέτει την ύπαρξη ενός βασικού στοιχείου: Την ύπαρξη φθηνών ενεργειακών πόρων για να μπορέσει η ιταλική οικονομία να γίνει ανταγωνιστική όπως συνέβη με την Γερμανία.

Η περίφημη «ανταγωνιστικότητα» της Γερμανίας οφείλεται εν πολλοίς στην απρόσκοπτη ροή φθηνού φυσικού αερίου απευθείας από την Ρωσία μέσω του Nord Stream και είναι ήδη ετοιμο να ρέει και διαμέσου του Nord Stream 2.

Κάτι τέτοιο η Ιταλία απέτυχε να το αποκτήσει όταν οι ΗΠΑ «τίναξαν» στον αέρα το σχέδιο του South Stream.

Τώρα το μέγα διακύβευμα για να αποκτήσει η Ιταλία φθηνή ενέργεια είναι ο Turkish Stream που έχει συμφωνηθεί ήδη με την Gazprom να περάσει διαμέσου της Ελλάδος.

Η ύπαρξη αγωγού που θα μεταφέρει οικονομικά φυσικό αέριο στην Ιταλία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να επιτύχει τους πολιτικούς του και οικονομικούς του στόχους ο πατριωτικός συνασπισμός σε περίπτωση που καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση και να οδηγήσει την χώρα εκτός ευρώ.

Τα πάντα είναι θέμα γεωπολιτικής: Η οικονομία είναι κάτι που προέρχεται και απορρέει από αυτήν. Όλα δείχνουν ότι η Ιταλία ετοιμάζεται για έξοδο από το ευρώ. Το πρώτο προγραμματικό προσχέδιο της συμμαχίας της «Λέγκα» και των «Πέντε Αστέρων» που θα σχημάτιζε κυβέρνηση αναφέρονταν στην αποχώρηση από το ευρώ.

Στο επόμενο και τελικό προγραμματικό σχέδιο αυτό «μαζεύτηκε» αλλά είναι σαφές ότι έγινε επειδή έπρεπε να ξεκινήσει η διαδικασία «σιωπηλά» χωρίς πολλές αντιδράσεις.

Ακόμα και ο ΥΠΟΙΚ τον οποίο πρότεινε στην αρχή η συμμαχία, ο Πάολο Σαβόνα είναι γνωστός πολέμιος του ευρώ και για αυτό άλλωστε εμπόδισε τον διορισμό του ο Ιταλός πρόεδρος Σ.Ματαρέλα εκτελώντας ένα πολιτικό «πραξικόπημα» ενάντια στην θέληση του 70% των ψηφοφόρων στην Ιταλία.

Η Ιταλία μπορεί να επιστρέψει στην ιταλική λιρέτα (την οποία πάντα η Ρώμη την χρησιμοποιούσε ως όπλο για να στηρίζει την βιομηχανία της «ανεβοκατεβάζοντάς την κατά βούληση) αλλά χρειάζεται δύο πράγματα:

Πρώτον παραγωγή, την οποία και διαθέτει. Η Ιταλία παράγει από αυτοκίνητα, αεροσκάφη, οπλικά συστήματα, όπλα, ηλεκτρονικά συστήματα, λογισμικό, αγροτικά προϊόντα, μέχρι αρώματα, παπούτσια και ρούχα.

Το δεύτερο είναι η ενέργεια, την οποία δεν διαθέτει. Χρειάζεται φθηνό φυσικό αέριο και φθηνό πετρέλαιο για να είναι ανταγωνιστική.

Εάν η Ιταλία αποκτήσει μια τέτοια πρόσβαση σε φθηνή ενέργεια τότε έχοντας χαμηλό κόστος παραγωγής και ένα ευέλικτο εθνικό νόμισμα, δηλαδή την ιταλική λιρέτα, θα γίνει τόσο ανταγωνιστική που στην Γερμανία θα δημιουργήσει πολύ σοβαρά προβλήματα.

Άλλωστε η ίδια η Γερμανία πότε έγινε ανταγωνιστική; Όταν ο Γ.Σρέντερ την συνέδεσε μέσω του Nord Stream με τα αποθέματα της Gazprom με αποτέλεσμα όχι μόνο να αποκτήσει φθηνή ενέργεια, αλλά το κυριότερο, το Βερολίνο απελευθερώθηκε από τις ΗΠΑ και τον αγγλοσαξωνικό άξονα.

Δύο είναι οι πηγές ενέργειας για την Ιταλία: Η πρώην αποικία της, η Λιβύη απ’όπου θα παίρνει το πετρέλαιό της και το φυσικό αέριο της Gazprom.

Έτσι λοιπόν και η Ιταλία επιζητά την πρόσβασή της στο ρωσικό φυσικό αέριο δηλαδή την επέκταση του Turkish Stream μέχρι την Ιταλία.

Μαντέψτε ποιοι είναι στην μέση για να γίνει αυτο; Μα φυσικά η Ελλάδα. Από Βουλγαρία δεν μπορεί να περάσει ο αγωγός. Οι Αμερικανοί θα τον σταματήσουν. Όπως επίσης και από τα Σκόπια.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θέλουν τα Σκόπια άμεσα εντός του ΝΑΤΟ.

Δεν φτάνει όμως μόνο αυτό. Και οι Αμερικανοί αλλά και οι Γερμανοί «βολεύονται» με το να ονομαστούν τα Σκόπια «Μακεδονία». Άνω, Κάτω, Νέα, ή… εντός εκτός και επι τα αυτά, δεν τους ενδιαφέρει, θέλουν μόνο να υπάρχει εκχώρηση της Μακεδονίας στα Σκόπια.

Διότι έτσι θα υπάρχει ένας μόνιμος μελλοντικός εκβιασμός προς την Ελλάδα εάν αυτή δεν συμμορφώνεται προς τα υποδείξεις, ότι θα μπορούσε εν τέλει να υπάρξει και μια «Ενωμένη Μακεδονία».

Για αυτό άλλωστε και οι Αμερικανοί πίεσαν τις τελευταίες ημέρες να γίνει αποδεκτό το «Μακεδονία του Ίλιντεν» αν και γνώριζαν πόσο επικίνδυνο ήταν το όνομα αυτό για την Ελλάδα.

Ας θυμηθούμε τι είπε πρόσφατα ο Μίκης Θεοδωράκης επ’αυτού.

«Σε περίπτωση όμως που τα Σκόπια γίνουν μέλος του ΝΑΤΟ, θα είναι ευκολότερο για τους αμερικανούς να μας εκβιάζουν σείοντας πάνω απ’ το κεφάλι μας την Νατοϊκή «Μακεδονία» σαν μπαμπούλα για να ενδώσουμε σε νέες πολιτικές που θα ήθελαν να μας επιβάλουν.»

Οι Αμερικανοί δεν θέλουν οι Ιταλοί να έχουν πρόσβαση στο ρωσικό φυσικό αέριο διότι απλούστατα ακούνε την λέξη Ρώσος και βγάζουν καπνούς… από τα αυτιά. Είναι η μόνη χώρα στον πλανήτη που αμφισβητεί την παγκόσμια κυριαρχία τους και εν μέρη το καταφέρνει αρκετά καλά.

Οι δε Ευρωπαίοι δεν θέλουν επίσης να έχουν πρόσβαση οι Ιταλοί στο ρωσικό φυσικό αέριο πρώτον για να μην γίνουν υπερβολικά ανταγωνιστικοί και ζημιώσουν τις δικές τους βιομηχανίες και δεύτερον για να μην μπορέσει εν τέλει η Ιταλία να αποχωρήσει από το ευρώ

Τώρα, γιατί φοβούνται Αμερικανοί και Ευρωπαίοι την Ελλάδα ότι θα τους την «κάνει» και θα επιτρέψει την επέκταση του Turkish Stream διαμέσου του ελληνικού εδάφους.

Βασικός λόγος ότι η χώρα σε λαϊκό επίπεδο είναι φιλορωσική λόγω Ορθοδοξίας και με έντονα αντιαμερικανικά και αντιευρωπαϊκά «ανακλαστικά» που σημαίνει ότι αυτό μπορεί κάποια στιγμή να αλλάξει την πολιτική κατάσταση εις βάρος των Δυτικών

Βασικότερος λόγος όμως είναι κάτι άλλο:

Συμφωνία συνεργασίας μεταξύ Gazprom, ΔΕΠΑ και Edison σχετικά με τη νότια διαδρομή παροχής ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη υπεγράφη στην Αγία Πετρούπολη, στο πλαίσιο του Οικονομικού Forum 2017 το περασμένο καλοκαίρι στις αρχές Ιουνίου

Όπως ανακοίνωσε τότε η ΔΕΠΑ, η συμφωνία προβλέπει κοινές προσπάθειες για τη δημιουργία της νότιας διαδρομής για την παροχή ρωσικού φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη, που μέσω Τουρκίας και Ελλάδας θα φθάνει στην Ιταλία.

Οι τρεις εταιρείες πρόκειται να συντονίσουν την ανάπτυξη και την υλοποίηση του αγωγού Turk Stream και του αγωγού Poseidon από τα ελληνο-τουρκικά σύνορα προς την Ιταλία, με πλήρη συμμόρφωση με το σχετικό ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.

Επιπλέον, η Συμφωνία επισημοποιεί τις ρυθμίσεις για την επέκταση της συνεργασίας στον τομέα της προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου.

Τη συμφωνία υπέγραψαν οι Alexey Miller, πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της Gazprom, Marc Benayoun, διευθύνων σύμβουλος της Edison και εκτελεστικός αντιπρόεδρος της EDF Gas Ιταλίας και Θεόδωρος Κιτσάκος, διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ και πρόεδρος της IGI Poseidon.

Παρόντες ήταν οι Carlo Calenda, υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης της Ιταλίας και Γιώργος Τσίπρας, γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι οι τρεις εταιρείες υπέγραψαν τον Φεβρουάριο του 2016 Μνημόνιο Συναντίληψης με αντικείμενο την προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία, μέσω της Μαύρης Θάλασσας και τρίτων χωρών, στην Ελλάδα και από την Ελλάδα στην Ιταλία, ώστε να καταστεί δυνατή η υλοποίηση της νότιας διαδρομής για τον εφοδιασμό ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι υπάρχει ΠΡΟΘΕΣΗ να ολοκληρωθεί ο Turk Stream και να επεκταθεί στο ελληνικό του κομμάτι, το Greek Stream.

Τώρα όμως η ανακάλυψη του Noor περιπλέκει τα πράγματα. Πλέον υπάρχει λόγος ύπαρξης του EastMed. Μπορεί να γεμίσει με τεράστιες ποσότητες αερίου και να φτάσει αυτό σε πολύ καλές τιμές στην Ιταλία και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.