ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πορδοσάλτε...
prodeals

Back to the future: Μετά από 8 χρόνια μνημονίων επιστροφή στο… 2010 – Πώς θα (ξανα)σωθούν οι τράπεζες;

Back to the future: Μετά από 8 χρόνια μνημονίων επιστροφή στο… 2010 – Πώς θα (ξανα)σωθούν οι τράπεζες;

To χθεσινό σοκ με τις τράπεζες είναι εύκολο και βολικό για την κυβέρνηση να το «φορτωθεί» κάποιος… George Gregan επειδή διέρρευσε σε επενδυτικό συνέδριο ως υψηλόβαθμο στέλεχος της Lansdowne, ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι έτοιμες να «σκάσουν» και ότι αυτό προκάλεσε sell-off στις τραπεζικές μετοχές.

Αυτό εν μέρη είναι σωστό, αλλά αν δεν υπήρχε όντως πρόβλημα δεν θα γινόταν αυτός ο πανικός και ας πιστεύουν στην κυβέρνηση ότι το οικονομικό τους «θαύμα» καταστράφηκε από τις «κακές γλώσσες».

To χθεσινό τραπεζικό «Βατερλώ» στο ταμπλό του ΧΑΑ, που ακολούθησε τις προβλέψεις κορυφαίων επενδυτικών οίκων για την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών, αλλά και της οικονομίας γενικότερα, πάνω απ’όλα καταδεικνύει ότι όχι απλώς οι κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία (μια οικονομία, έτσι ή αλλιώς, «ζόμπι» εν μέσω αέναων μνημονίων), δεν έχουν παρέλθει, αλλά αν «βήξουν» π.χ. τα ιταλικά spreads (η μάχη μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών θα είναι σφοδρή και υπαρξιακής φύσεως) τα ελληνικά θα πάθουν «πνευμονία».

Για όποιον δεν το έχει αντιληφθεί αυτή την στιγμή τα ελληνικά spreads να είναι στα iδια επίπεδα με αυτά που είχαμε πριν ενταχθούμε στο πρώτο μνημόνιο, to 2010!

Οκτώ χρόνια θυσιών, καταστροφής και «θανάτου» σε όλα τα ελληνικά επίπεδα της ελληνικής οικονομίας, πήγαν χαμένα (spreads ελληνικών δεκαετών ομολόγων Τρίτη 16/2/2010: 315 μονάδες βάσης).

Και πού θα «βγουν» όλα αυτά τα προβλήματα; Στην «ραχοκοκκαλιά» της ελληνικής οικονομίας: Στις τράπεζες!

Κινήσεις ανάπτυξης των οργανισμών τους, δεν μπορούν να κάνουν. Γιατί; Γιατί η (πραγματική) διοίκηση των ελληνικών τραπεζών στην πραγματικότητα είναι ή κάποιοι απίθανοι κερδοσκόποι που διοικούν από τις θαλαμηγούς τους κάπου στην Καραϊβική ή στην καλύτερη περίπτωση στο Μονακό ή η ΕΚΤ.

Τα «κόκκινα δάνεια» είναι πιο κόκκινα και από την φανέλα του Ολυμπιακού και δεν πρόκειται να τα εισπράξουν ποτέ.

Οι επισφάλειες είναι εφιαλτικές και η διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων τους ακόμα πιο εφιαλτική.

Σύμφωνα με το Blooomberg, οι τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Τράπεζας Πειραιώς Α.Ε. και της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος Α.Ε., έχουν αποστείλει επιστολή στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπου δεσμεύονται να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά περίπου 60% μέχρι το τέλος του 2021, δήλωσαν δύο από τα άτομα που έχουν γνώση του θέματος. Οι τράπεζες προβλέπουν σήμερα μείωση κατά περίπου 27% αυτών των δανείων μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε τέσσερις συστημικά σημαντικές τράπεζες της χώρας ανήλθαν στα 88,6 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου, ίσα με το ήμισυ περίπου της ετήσιας οικονομικής παραγωγής της χώρας. Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών υποχώρησαν κατά περίπου 97% από τότε που ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε την εξουσία το 2015, οδηγώντας τη χώρα σε σύγκρουση με τους πιστωτές.

Oπότε ερχόμαστε στις λύσεις που υπάρχουν για τις τράπεζες.

Πως θα λυθεί το ζήτημα αυτό; Με ανακεφαλαιοποίηση ή δέσμευση καταθέσεων;

Το πρώτο σημαίνει νέο δάνειο, νέο μνημόνιο που υποτίθεται ότι μόλις τώρα βγήκαμε από τα μνημόνια και άντε, ζητάμε δανεισμό. Ποιος θα τον δώσει;

Ένας από τους λόγους που οι δανειστές ήθελαν να βγούμε θεωρητικά από τα μνημόνια, είναι γιατί δεν θέλουν να μας ξαναδανείσουν και για αυτό έδωσαν παράταση δέκα χρόνων στην αποπληρωμή των δανείων, ώστε να δανειζόμαστε από τις αγορές και να ξέρουν οι αγορές ότι θα μπορούμε να τις ξεχρεώνουμε επειδή σε αυτό το διάστημα δεν θα υπάρχουν άλλες υποχρεώσεις.

Μετά το 2031 βλέπουμε.

Επομένως τι μένει; Η δέσμευση καταθέσεων; Αυτό είναι ένα εφιαλτικό σενάριο που θα καταστήσει την χώρα Αργεντινή. Τουλάχιστον η Αργεντινή έζησε και 16 χρόνια χωρίς ΔΝΤ και μνημόνια και οι ψηφοφόροι της το «ξέχασαν» αρκετά ώστε να ψηφίσουν τον Μαουρίτσιο Μάκρι που τους ξαναπαρέδωσε στα «νύχια» των δανειστών

Η μείωση των κόκκινων δανείων αποδεικνύεται μια δύσκολη και δυστυχώς χρονοβόρα διαδικασία. Πέραν αυτού έχει και μεγάλο κόστος που ήδη πλήττει την κεφαλαιακή τους επάρκεια.

Την ίδια στιγμή οι αγορές είναι κλειστές και για τα ομόλογα της Ελληνικής Δημοκρατίας αλλά και για τις τράπεζες διότι προφανώς περιμένουν κάποτε μέσα στους επόμενους μήνες να γίνουν εκλογές.Εδώ που τα λέμε πολύ δύσκολα ένα επενδυτής θα τοποθετούσε τα χρήματα του σε μια χώρα που καταθέτει δύο προυπολογισμούς

Αυτό είναι παγκόσμια ελληνική πατέντα. Οπότε όπως φαίνεται οι τράπεζες αδυνατούν να βρουν «ρευστότητα» και ο κύριος Gregan απλά για δικούς του λόγους φρόντισε να το ακούσουν τα «κατάλληλα» αυτιά.

Οπότε ανακεφαλαιοποίηση δεν μπορεί να γίνει, δέσμευση καταθέσεων ούτε για αστείο.

Τι άλλο μένει;

Σύμφωνα με την Καθημερινή θα σκληρύνουν την στάση τους οι τράπεζες απέναντι σε επιχειρηματίες που δεν εξυπηρετούν τις οφειλές τους, δρομολογώντας την πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων απευθείας σε funds.

Οι πωλήσεις που προγραμματίζονται δεν θα γίνουν μόνο στο πλαίσιο της μεταβίβασης μεγάλων χαρτοφυλακίων, αλλά θα αφορούν και μεμονωμένα δάνεια, δηλαδή δάνεια μίας μόνο επιχείρησης, ακόμη και αν αυτή είναι μικρομεσαία.

Μεταξύ των επιχειρήσεων που θα δουν τα δάνειά τους να αλλάζουν χέρια είναι ο όμιλος Σαρακάκη, η Χαλυβουργία Ελλάδος, οι μαρίνες Ρόδου και το Ολύμπιον Θεραπευτήριο Πάτρας. Την πρωτοβουλία λαμβάνει εν προκειμένω η Eurobank, η οποία είναι σε συζητήσεις με μεγάλα επενδυτικά funds για την πώληση της συμμετοχής που έχει ως πιστωτής στις παραπάνω επιχειρήσεις. Σε ανάλογες κινήσεις έχει προχωρήσει και η τράπεζα Πειραιώς, ενώ τη στρατηγική τους με βάση τα νέα πλάνα για τη μείωση των κόκκινων δανείων επαναπροσδιορίζουν και οι άλλες τράπεζες.

Η σκλήρυνση της στάσης από την πλευρά των τραπεζών συνδέεται με τις αυξημένες πιέσεις που δέχονται από τον SSM για τη δραστική μείωση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων.

Τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά ανοίγματα διαμορφώθηκαν στο τέλος του πρώτου εξαμήνου στα 50,7 δισ. ευρώ και αποτελούν τον μεγάλο όγκο στο σύνολο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), που συνολικά φθάνουν τα 88,6 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης των NPEs στα επιχειρηματικά δάνεια ανέρχεται στο 48% και τη μεγαλύτερη έκθεση σε αυτή την κατηγορία έχει η Τράπεζα Πειραιώς με δείκτη 59%, ακολουθούν η Alpha Bank με δείκτη 51%, η Eurobank με 46% και η Εθνική Τράπεζα με 40% (στοιχεία α΄ 6μήνου 2018).

Αυτή είναι η τελευταία ελπίδα, η με κάθε τρόπο αποδέσμευση του μεγαλύτερου μέρους των τραπεζικών «κόκκινων δανείων» όπως να ναι και όπου νά ναι

Αλλιώς;Πού βρισκόμαστε σήμερα; Στο απόλυτο κενό! Με πιθανότερο σενάριο την επανακρατικοποίηση των τραπεζών!

Αν δεν υπάρξει επέμβαση από την ΕΚΤ, οι συστημικές τράπεζες θα υποχρεωθούν σε κρατική στήριξη μέσω του κεφαλαιακού αποθέματος του δημοσίου των 30 δισεκ. ευρώ, θα υπάρξει δηλαδή αύξηση κεφαλαίου με προσωρινή κρατικοποίηση με dilution των παλαιών μετόχων

Θεωρητικά και πρακτικά οι τράπεζες διαθέτουν δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας πάνω από τα ελάχιστα όρια, οπότε η ΕΚΤ και ο SSM πρακτικά δεν μπορούν να ζητήσουν επιτακτικά άμεση κεφαλαιακή ενίσχυση.

Όμως οι αγορές προεξοφλούν τις μελλοντικές εξελίξεις και το μέλλον της ελληνικής οικονομίας (εκτός αν τα αποτελέσματα των γεωτρήσεων για υδρογονάνθρακες αλλάξουν το κλίμα…) είναι από «μαύρο» μέχρι «σκούρο μαύρο».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο κίνδυνος προσωρινής κρατικοποίησης είναι η αιτία της κατάρρευσης των τραπεζικών μετοχών λόγω της αδυναμίας να αντλήσουν κεφάλαια με ίδια μέσα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.