Η Aθήνα εξετάζει σχέδιο δημιουργίας μιας bad bank για να βοηθήσει τις τράπεζες της να επιταχύνουν τη μείωση των κόκκινων δανείων που βαρύνουν τον ισολογισμό τους, πιθανόν συμπεριλαμβάνοντας κρατικές εγγυήσεις και από αυτήν να τα πουλήσει στα funds.
Λόγω αυτής της φημολογίας οι τραπεζικές μετοχές σήμερα ανακάμπτουν κατα 8%
Το σχέδιο δημιουργίας «οχημάτων» που θα αναλάβουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (τύπου bad bank) μετά το sell off (την Τετάρτη) στις τραπεζικές μετοχές που έδειξε ξεκάθαρα πόσο αμφίβολη είναι στα μάτια των επενδυτών η ευρωστία του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, αποκαλύφθηκε από το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο τρεις πηγές με γνώση του θέματος.
Σύμφωνα με το σχέδιο, οι λεπτομέρειες του οποίου βρίσκονται ακόμη υπό επεξεργασία, η Ελλάδα θα δημιουργήσει ένα Σύστημα Προστασίας Περιουσιακών Στοιχείων (Asset Protection Scheme), το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα στις τράπεζες να ξεφορτωθούν μέρος των κόκκινων δανείων τους σε Οχήματα Ειδικού Σκοπού (Special Purpose Vehicles), βγάζοντάς τα από τους ισολογισμούς τους.
Τα SPVs θα εκδίδουν ομόλογα, κάποια εγγυημένα από το κράτος, και θα τα πουλούν σε επενδυτές, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
Τα εν λόγω ομόλογα θα κινούνται στην αγορά, έτσι ώστε να αποκτήσει βάθος η ελληνική αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο μετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, βρίσκεται σε επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να αντιμετωπίσει τυχόν ανάγκες κρατικής ενίσχυσης, ενώ βρίσκεται σε επαφή και με τον εποπτικό μηχανισμό του SSM της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Παρότι κάποιες πτυχές του σχεδίου δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, μία από τις πηγές που επικαλείται το Bloomberg ανέφερε ότι το συγκεκριμένο σχέδιο θα μπορούσε να μειώσει το φορτίο των κόκκινων δανείων που βαρύνουν τις ελληνικές τράπεζες έως και κατά 15 δισ. ευρώ, από 88,6 δισ. ευρώ που ήταν συνολικά, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των τεσσάρων τραπεζών, στο τέλος του Ιουνίου.
Αν και το θέμα της λεγόμενης «bad bank» έχει εξεταστεί και απορριφθεί κατά το παρελθόν από τους Ευρωπαίους πιστωτές της Ελλάδας, σε χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Κύπρος έχουν γίνει διάφορες ρυθμίσεις.
Το θέμα της bad bank για την Ελλάδα προβλέπει αυτή τη φορά τη χρήση κεφαλαίων από το κεφαλαιακό μαξιλάρι που είχε δημιουργήσει η χώρα προκειμένου να είναι σε θέση να καλύπτει τις ανάγκες της μετά την έξοδό της από τα προγράμματα στήριξης, αλλά και από ιδιώτες επενδυτές, ώστε να μη χρειαστεί κρατική ενίσχυση, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
Το πρακτορείο αναφέρει μάλιστα ότι σε ανακοίνωσή της, την Τετάρτη, η ελληνική κυβέρνηση (το Μαξίμου) ανέφερε πως βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία και συνεργασία με το ΤΧΣ και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και ότι «προωθεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο παρεμβάσεων, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων».
Η ανακοίνωση, επισημαίνει, εκδόθηκε για να επισημάνει ότι πέρα από τα ήδη υπάρχοντα εργαλεία για τη μείωση των κόκκινων δανείων, όπως οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες και ο εξωδικαστικός μηχανισμός, η κυβέρνηση απεργάζεται σχέδια για τη δημιουργία ενός Asset Protection Scheme, υποστηρίζει μία από τις πηγές του Bloomberg που φέρεται να έχει γνω΄ση του θέματος.
Το πρακτορείο επικοινώνησε με στέλεχος του ΤΧΣ που αρνήθηκε να κάνει κάποια δήλωση σχετικά με το σχέδιο, λέγοντας ότι το Ταμείο ανταλλάσσει σχέδια και ιδέες με τις ευρωπαϊκές Αρχές σε τακτική βάση.
Επίσης, όπως σημειώνεται, αξιωματούχος του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών απάντησε, όταν ερωτήθηκε σχετικά, ότι δεν γνωρίζει να υπάρχουν τέτοια σχέδια.
Σύμφωνα με το Bloomberg, εκπρόσωποι της Τράπεζας της Ελλάδος, της Κομισιόν και της ΕΚΤ αρνήθηκαν να κάνουν κάποιο σχόλιο.
Το σχέδιο αυτό έρχεται μετά από το sell off που οδήγησε τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών φέτος 40% χαμηλότερα, εν τω μέσω αμφιβολιών για το κατά πόσο τα τραπεζικά ιδρύματα μπορούν να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους αρκετά γρήγορα.
Οι τράπεζες, οι οποίες “πέρασαν” τα stress tests της ΕΚΤ νωρίτερα φέτος, βρίσκονται υπό διογκούμενες πιέσεις από τις εποπτικές αρχές προκειμένου να μειώσουν τη συμμετοχή τους σε επισφαλή δάνεια, με ταχύτατο ρυθμό.
«Η πρόταση για κρατικές εγγυήσεις που προτείνονται στην Ελλάδα δείχνουν αρκετά όμοιες με αυτές που πετυχημένα εφαρμόστηκαν στην Ιταλία», σχολιάζει ο Massimo Famularo, μέλος του ΔΣ της Frontis NPL, μία εταιρεία που εξειδικεύεται στη διαχείριση μη Εξυπηρετούμενων Δανείων.
«Αν και το μέτρο μπορεί να αποδειχθεί μία μεγάλη βοήθεια για τις τράπεζες ώστε να ξεφορτωθούν απ’ τον ισολογισμό τους μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια, θα πρέπει να υπάρξει σε δεύτερο στάδιο η πώληση αυτών των δανείων σε ιδιώτες επενδυτές, που προς το παρόν δείχνει μία μεγάλη πρόκληση», προσθέτει.
Τα ομόλογα θα μπορούσαν να είναι διαπραγματεύσιμα, βοηθώντας στην εμβάθυνση της αγοράς μη Εξυπηρετούμενων Δανείων στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις πηγές που μίλησαν στο Bloomberg. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν επίσης πως το ΤΧΣ, που κατέχει μερίδια στο σύνολο των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών, είναι ήδη σε συζητήσεις τόσο με την Κομισιόν όσο και με τον SSM προκειμένου για την πιθανότητα παροχής μίας νέας κρατικής βοήθειας
Η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς ενισχύθηκε ως και 13% το πρωί. Της Alpha Bank 7,3%, της Eurobank 9% ενώ ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει άνοδο 10%.
Αν και η δημιουργία της αποκαλούμενης bad bank είχε εξεταστεί και απορριφθεί απ’ τους Ευρωπαιους πιστωτές της Ελλάδας στο παρελθόν, τέτοιες ρυθμίσεις ενεργοποιήθηκαν στην Ιταλία, την Ισπανία και την Κύπρο.
Η νέα προσπάθεια ενεργοποίησης του μέτρου προβλέπει τη χρήση κεφαλαίων από το μεταμνημονιακό κεφαλαιακό μαξιλάρι που διαθέτει η Ελλάδα αλλά και από ιδιώτες επενδυτές, προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις περί νέας κρατικής βοήθειας, σημειώνουν οι ίδιες πηγές.
Η ελληνική κυβέρνηση μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε την Τετάρτη γνωστοποίησε πως βρίσκεται σε διαρκή επαφή με το ΤΧΣ και την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και πως προωθεί «συγκεκριμένο σχέδιο ενεργειών που συμπεριλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων».
Αξιωματούχος του ΤΧΣ αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες για το σχέδιο προστασίας περιουσιακών στοιχείων, λέγοντας ότι το ΤΧΣ ανταλλάσει σχέδια και ιδέες με τις ευρωπαϊκές Αρχές σε τακτική βάση. Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών επίσης δήλωσε πως δεν έχει γνώση για τέτοια σχέδια. Εκπρόσωποι από την ΤτΕ, την Κομισιόν και την ΕΚΤ αρνήθηκαν να σχολιάσουν.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.