Το Ηλεκτρονικό Μητρώο Τουριστικών Πλοίων και Μικρών Σκαφών, στο οποίο θα δηλώνονται όλα τα ιδιωτικά και επαγγελματικά πλοία αναψυχής υπό ελληνική και ξένη σημαία, παρουσιάστηκε σήμερα σε ειδική ημερίδα.
Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, παρουσία του αρμόδιου υπουργού, Φώτη Κουβέλη, της υφυπουργού Οικονομικών, Κατερίνας Παπανάτσιου, και του επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργου Πιτσιλή.
Όπως αναφέρει ο κ. Κουβέλης ανοίγοντας τις εργασίες της ημερίδας, είπε ότι από τις 15 Νοεμβρίου έχει αρχίσει η μερική λειτουργία του Ηλεκτρονικού Μητρώου και ότι η 15η Μαΐου του 2022 έχει οριστεί ως η καταληκτική ημερομηνία για την ολική του λειτουργία.
Πρόσθεσε ότι το Ηλεκτρονικό Μητρώο αποτελεί μια πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, στην οποία θα φαίνεται η πλήρης εικόνα του επαγγελματικού και ιδιωτικού σκάφους της εταιρίας ή του προσώπου που το διαχειρίζεται, τυχόν φορολογικές εκκρεμότητες, η κατάσταση του πλοίου, οι ημέρες ναύλωσης, τα χαρακτηριστικά του, τα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας του, οι μεταβολές του σκάφους σε πλοιοκτησία ή εφοπλισμό, αλλά και όσον αφορά τα ασφαλιστήρια.
Τόνισε ότι το Μητρώο θα διευκολύνει τους ελέγχους για τυχόν παράνομες ναυλώσεις, αλλά και για την τήρηση των υποχρεώσεων του ιδιοκτήτη ως προς τους εργαζόμενους και τις φορολογικές αρχές και ότι η διαδικασία εγγραφής του πλοίου σ’ αυτό θα απλοποιηθεί λόγω μείωσης της γραφειοκρατίας.
Η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, αφού συνεχάρη τις αρμόδιες υπηρεσιών των εμπλεκόμενων υπουργείων είπε ότι είναι ένα έργο που χτίστηκε από στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης χωρίς τη χρήση αναδόχου και με επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού.
Τόνισε ότι με το Ηλεκτρονικό Μητρώο δημιουργείται ένα ενιαίο και σύγχρονο σύστημα καταγραφής και παρακολούθησης των τουριστικών πλοίων, με σκοπό τη χαρτογράφηση των πάσης φύσεων πλοίων τα οποία χρησιμοποιούνται για τουρισμό και αναψυχή, τόσο για ιδιωτική χρήση όσο και για επαγγελματική εκμετάλλευση στο πλαίσιο του θαλάσσιου τουρισμού.
Ανέφερε εξάλλου ότι με το συγκεκριμένο έργο γίνεται ένα ακόμα βήμα ως προς τον ηλεκτρονικό εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης, επαναδιαμόρφωσης του σχετικού θεσμικού πλαισίου, ενώ υποστηρίζεται ο γενικότερος σχεδιασμός της κυβέρνησης για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού, που συγκαταλέγεται στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας.
Ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, ανέφερε ότι το Ηλεκτρονικό Μητρώο είναι «το πρώτο και καθοριστικό βήμα για να μπορέσουμε σε ένα ορατό από σήμερα χρονικό ορίζοντα να προσφέρουμε στους επαγγελματίες του χώρου, αλλά και στους πολίτες ένα σύνολο ψηφιακών υπηρεσιών που θα απαλλάξει και τους ίδιους από χρονοβόρες διαδικασίες αλλά και να αναβαθμίσει σημαντικά τις δυνατότητες εν γένει της δημόσιας διοίκησης».
Τόνισε ότι μέσω του Ηλεκτρονικού Μητρώου θα επιτυγχάνεται η ορθή φορολόγηση των πλοίων και των προσώπων που κατέχουν την κυριότητα αυτών, ενώ θα αποφεύγεται η άσκοπη ταλαιπωρία των φορολογουμένων και θα παρέχονται με ασφάλεια οι απαλλαγές που πραγματικά δικαιούνται τα πρόσωπα αυτά.
Πρόσθεσε, επίσης, ότι με την εφαρμογή του ηλεκτρονικού μητρώου και του τέλους πλοίων αναψυχής και ημεροπλοίων -θα υπάρχει στο site του υπουργείου εντός του πρώτου τριμήνου του 2019 – υφίσταται για πρώτη φορά καταγραφή των τουριστικών πλοίων που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά ή βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια για λόγους αναψυχής και είναι ιδιωτικά.
Επισήμανε ότι από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα λαμβάνονται πληροφορίες ταυτόχρονα έως και από τρεις διαφορετικές ΔΟΥ και από ένα τελωνείο στον ίδιο χρόνο με εξοικονόμηση χρόνου και διαδικασιών για τους επαγγελματίες του χώρου.
Ο κ. Πιτσιλής τόνισε ότι, εκτός από το τέλος πλοίων αναψυχής και ημεροπλοίων θα υπάρχει το ηλεκτρονικό ναυλοσύμφωνο που θα ανακουφίσει τους επαγγελματίες και θα δώσει τέλος σε μία γραφειοκρατική και κουραστική διαδικασία που εφαρμόζεται σήμερα, το ηλεκτρονικό εισιτήριο και το ηλεκτρονικό βιβλίο ατελειών στο οποίο θα παρακολουθούνται οι ατέλειες που υπάρχουν σε ένα πλοίων σε όλο το χρόνο της ζωής του.