Σε έκτακτες μειώσεις φόρων προσανατολίζεται ο Εμανουέλ Μακρόν με στόχο την εκτόνωση των βίαιων διαδηλώσεων που έχουν σακατέψει την γαλλική οικονομία και καταποντίζουν τη δημοτικότητά του.
Η κυβέρνησή του ανησυχεί για την κακή πορεία της οικονομίας, που απειλείται από τις διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων» και ετοιμάζεται να ανακοινώσει αναστολή στην προγραμματισμένη αύξηση του φόρου επί των καυσίμων, όπως μεταδίδει το Γαλλικό πρακτορείο επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές. Την αναστολή θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός της χώρας Εντουάρ Φιλίπ, λέει το AFP, και εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες του θα πρόκειται για μια μεγάλη υποχώρηση από πλευράς του Μακρόν, που δήλωνε αμετακίνητος στην πρόθεσή του για αύξηση τον Ιανουάριο της φορολογίας στη βενζίνη και το diesel, αλλά βλέπει σε νέα δημοσκόπηση του Ifop την δημοτικότητά του να κατρακυλά στο 23%, το χαμηλότερο αφότου ανέλαβε τα ηνία της χώρας.
Μετά από ένα Σαββατοκύριακο βίαιων διαδηλώσεων που έκαναν το γύρο του κόσμου ειδικοί συνέχισαν χθες να προειδοποιούν για τις οικονομικές επιπτώσεις, την ώρα που έπεφταν οι μετοχές των γαλλικών εταιρειών λιανικής και των ξενοδοχειακών αλυσίδων. «Είναι μεγάλη η καταστροφή και τα μπλόκα είχαν εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις στις επιχειρήσεις με πτώση 20%-30% των πωλήσεων κατά μέσο όρο στις μεταφορές και τον τουριστικό κλάδο», διαπίστωσε ο επικεφαλής του επιχειρηματικού λόμπι Medef, Ζοφρουά Ρου ντε Μπεζιέ. Και υπογράμμισε: «Είμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οικονομία».
Επιχειρηματίες προειδοποίησαν ότι οι διαδηλώσεις μπορεί να κρατήσουν μακριά τους καταναλωτές από τα καταστήματα την κρίσιμη περίοδο των εορτών, ενώ οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία έχουν πέσει κατά περίπου 15%-20% από την έναρξη των διαδηλώσεων.
«Αν πρέπει να προχωρήσουμε ταχύτερα σε περικοπές δαπανών για να μπορέσουμε να μειώσουμε γρηγορότερα τους φόρους για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις είμαι έτοιμος να ακολουθήσω αυτή την πορεία», είπε ο τσάρος της γαλλικής οικονομίας.
Οι μειώσεις των φόρων και οι περικοπές δαπανών θα πυροδοτήσουν ακόμη μεγαλύτερη ανασφάλεια για τα δημοσιονομικά της χώρας, που δέχονται ήδη πιέσεις από μια εξασθενημένη οικονομία. Και γι’ αυτό θα πρέπει η κυβέρνηση του Γάλλου προέδρου να βρει τρόπους να μειώσει τις δαπάνες χωρίς να επηρεαστεί η ανάπτυξη, αλλά και φορολογικά μέτρα που θα δώσουν ώθηση στην οικονομία χωρίς να δημιουργηθεί τρύπα στα έσοδα.
Ίσως χρειαστούν, ωστόσο, ακόμη πιο ριζικά μέτρα, έστω κι αν αυτό επιβαρύνει ελαφρά το έλλειμμα, επισημαίνουν αναλυτές. «Όταν υπάρχει φωτιά, πρέπει να τη σβήσεις. Αν θέλεις να δώσεις στον κόσμο λίγο αέρα να ανασάνει, πρέπει να μειώσεις τους φόρους», λέει ο οικονομολόγος Μαρκ Τουατί.
Η κυβέρνηση του Μακρόν έχει ήδη αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο για αλλαγές ώστε να μειώσει την επίπτωση από την αύξηση του φόρου επί των καυσίμων, όταν αυξάνονται οι τιμές των τελευταίων. Στα μέτρα που εξετάζονται είναι να επιτρέπεται στις εταιρείες να προχωρούν σε προσωρινές απολύσεις προσωπικού και να λειτουργούν και τις Κυριακές για να αντισταθμίσουν τις απώλειες εσόδων, ενώ ο κρατικός μηχανισμός θα δείξει ανοχή στις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί και καθυστερούν να καταβάλουν τους φόρους.
Αλλά ακόμη κι αυτά τα μέτρα δεν είναι αρκετά, όπως παραδέχεται ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών. «Υπάρχουν εκατομμύρια πολίτες που υποφέρουν, μολονότι εργάζονται και μοχθούν σκληρά, που σηκώνονται νωρίς το πρωί αλλά δεν τα βγάζουν πέρα», είπε ο Μπρούνο Λεμέρ. «Κι αυτό είναι απαράδεκτο. Αλλά ο μόνος τρόπος να αλλάξει αυτό είναι να αμείβεται καλύτερα η εργασία, να περικοπούν οι δημόσιες δαπάνες και οι φόροι».