ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Τιμή και Δόξα στους Ίκαρους της Κωνσταντινούπολης!
prodeals

Το «θαύμα» των ελληνικών κοιτασμάτων πετρελαίου του Πρίνου

Το «θαύμα» των ελληνικών κοιτασμάτων πετρελαίου του Πρίνου

Η Ελλάδα διατηρείται στο χάρτη των χωρών που παράγουν πετρέλαιο χάρη στο κοίτασμα του Πρίνου και την εκμετάλλευσή του από την Energean.

Ένα μικρό θαύμα συντελείται αθόρυβα στη μοναδική περιοχή της Ελλάδας, όπου από το 1980 παράγεται πετρέλαιο, παρότι το κοίτασμα του Πρίνου έχει πάψει προ πολλού να παράγει δεκάδες βαρέλια πετρελαίου ημερησίως.

Η Energean, που έχει αναλάβει τα τελευταία χρόνια την παραγωγή πετρελαίου στον Πρίνο και από τα παράπλευρα κοιτάσματα, πέτυχε το 2018 αύξηση παραγωγής κατά 45% σε ετήσια βάση, στα 4.053 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, αύξηση εσόδων κατά 56%, στα 90,3 εκατ. δολάρια, καθώς και μείωση του κόστους παραγωγής κατά 29%, στα 17,6 δολάρια ανά βαρέλι. Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε η πετρελαϊκή εταιρεία, το δ΄ τρίμηνο της χρονιάς ήταν το έκτο συνεχόμενο με αύξηση παραγωγής, η οποία έφτασε τα 4.573 βαρέλια ημερησίως.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η πρώτη οριζόντια γεώτρηση στο κοίτασμα Έψιλον θα τεθεί σε παραγωγή μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2019, ενώ η εταιρεία προγραμματίζει τουλάχιστον ακόμη δύο γεωτρήσεις εντός του έτους, με το ιδιόκτητο γεωτρύπανο Energean Force. Η πρώτη εκτίμηση για την παραγωγή της φετινής χρονιάς είναι ότι θα κινηθεί μεταξύ 5.000 και 6.000 βαρελιών ημερησίως, ενώ η εταιρεία διατηρεί τον στόχο των 10.000 βαρελιών ημερησίως για το 2021.

Σημειώνεται ότι το κοίτασμα του Πρίνου ανακαλύφθηκε το 1974, ενώ το 1994 ανακαλύφθηκε το κοίτασμα του Βόρειου Πρίνου. Επί σειρά ετών, την εκμετάλλευσή του είχε η καναδική Denison Mines, με εντολοδόχο για τις ελληνικές δραστηριότητες την Εταιρεία Πετρελαίων Βορείου Αιγαίου. Το 1998 διακόπηκε η παραγωγή πετρελαίου λόγω της σταδιακής εξάντλησης του κοιτάσματος και των χαμηλών τιμών πετρελαίου, αλλά τα τελευταία χρόνια η Energean έχει προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις και ερευνητικές δραστηριότητες και έχει αναζωογονήσει την παραγωγική δραστηριότητα, έχοντας συνάψει σύμβαση διάθεσης της παραγωγής στην BP.

Με αρχική βάση τα κοιτάσματα του Βορείου Αιγαίου, η Energean έχει αναπτύξει σημαντικές δραστηριότητες στην έρευνα και ανάπτυξη κοιτασμάτων του ελληνικού χώρου. Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, έχει καταθέσει τη Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων για την ανάπτυξη του κοιτάσματος του Κατακόλου και αναμένει τη λήψη των απαιτούμενων εγκρίσεων για να κρίνει εάν θα προχωρήσει στη λήψη της Τελικής Επενδυτικής Απόφασης.

Στο ερευνητικό πεδίο, η Energean μετέχει με 40% στις χερσαίες παραχωρήσεις των Ιωαννίνων και της Αιτωλοακαρνανίας, όπου Operator είναι η ισπανική Repsol. Το 2018 προχώρησε η σεισμική έρευνα στην περιοχή των Ιωαννίνων και αναμένεται να ολοκληρωθεί φέτος, χρονιά κατά την οποία αναμένεται να ξεκινήσει και η σεισμική έρευνα στην Αιτωλοακαρνανία.

Η μετοχή της Energean έχει εισαχθεί από τον Μάρτιο στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον των επενδυτών κυρίως οι σημαντικές δραστηριότητες της στα κοιτάσματα φυσικού αερίου του Ισραήλ. Σύμφωνα με την ενημέρωση από την εταιρεία, το πρόγραμμα ανάπτυξης των κοιτασμάτων Karish και Tanin προχωρεί με βάση τον προγραμματισμό για την προμήθεια της ισραηλινής αγοράς με φυσικό αέριο από το πρώτο τρίμηνο του 2021. Επόμενη σημαντική εξέλιξη θα είναι η μετακίνηση του γεωτρυπάνου Stena Drillship στο Ισραήλ τον Φεβρουάριο για την έναρξη της γεώτρησης Karish North τον Μάρτιο.

Με την συγκεκριμένη γεώτρηση, η Energean στοχεύει απευθείας σε 36 δισεκ. κυβικά μέτρα (1,3 τρισεκ, κυβικά πόδια) φυσικού αερίου και σε 16 εκατ. βαρέλια ελαφρών ρευστών υδρογονανθράκων με 69% ποσοστό γεωλογικής επιτυχίας. Παράλληλα, με τη συγκεκριμένη γεώτρηση, εκτιμάται ότι θα ελεγχθεί και η δομή Karish East όπου ο στόχος είναι 14,3 δισεκ. κυβικά μέτρα (0,51 τρισεκ. κυβικά πόδια) φυσικού αερίου και 7,5 εκατ. βαρέλια ρευστών υδρογονανθράκων με 70% πιθανότητες γεωλογικής επιτυχίας.

Επιπλέον μέσα στο έτος, η Energean θα πραγματοποιήσει τρεις γεωτρήσεις ανάπτυξης στο Karish, όπου μαζί με το κοίτασμα Tanin έχουν διαπιστωθεί συνολικά 67 δισεκ. κυβικά μέτρα (2,4 τρισεκ. κυβικά πόδια) φυσικού αερίου και 32,8 εκατ. βαρέλια ρευστών υδρογονανθράκων. Οι συγκεκριμένες γεωτρήσεις έχουν και ερευνητική πλευρά, με στόχο την ανακάλυψη 13,6 δισεκ. κυβικά μέτρα (0,48 τρισεκ. κυβικά πόδια) φυσικού αερίου και 7 εκατ. βαρέλια ελαφρών ρευστών υδρογονανθράκων με 61% πιθανότητες επιτυχίες.

Η εταιρεία έχει πλέον 13 υπογεγραμμένα συμβόλαια για συνολικά 4,6 δισεκ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως και στοχεύει, πλέον, στην διάθεση και της πλεονάζουσας δυναμικότητας της τάξης των 3,4 δισεκ. κυβικών μέτρων ετησίως από την Πλωτή Μονάδα Παραγωγής, Αποθήκευσης και Εκφόρτωσης (FPSO), η κατασκευή της οποίας, παράλληλα με τις απαραίτητες εργασίες στην ακτή του Dor στο Ισραήλ, έχει ήδη ξεκινήσει σε ναυπηγεία της Κίνας και της Σιγκαπούρης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο κ. Μαθιός Ρήγας, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Energean, δήλωσε ότι εταιρεία προχωρά «με βάση τον προγραμματισμό για εφοδιασμό της ισραηλινής αγοράς με αέριο από το πρώτο τρίμηνο του 2021 και έχουμε ήδη διασφαλίσει μελλοντικά έσοδα 12,9 δισεκ. δολαρίων με τη συμβολαιοποίηση 4,6 δισεκ. κυβικών μέτρων αερίου ετησίως. Αναμένουμε τη συνέχιση του θετικού για την Energean momentum και το 2019, έτος κατά το οποίο θα εκτελεστούν τουλάχιστον έξι γεωτρήσεις στο Ισραήλ και την Ελλάδα, με στόχο σημαντικές αυξήσεις στα αποθέματα και την παραγωγή μας. Ειδικά για το Ισραήλ, διαπιστώνουμε αυξανόμενη ζήτηση για το φυσικό μας αέριο και στόχος μας είναι να διαθέσουμε μεσοπρόθεσμα την πλεονάζουσα δυναμικότητα των 3,4 δισεκ. κυβικών μέτρων ετησίως που διαθέτει το FPSO μας. Παράλληλα, συνεχίζουμε να στοχεύουμε σε επενδύσεις προστιθέμενης αξίας στη Μεσόγειο, με στόχο να συνεχίσουμε στους ρυθμούς ανάπτυξης που πετύχαμε την προηγούμενη δεκαετία».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.