Το ζήτημα του ορίου προστασίας της πρώτης κατοικίας είναι το μεγάλο «αγκάθι» ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές.
Βαρύ κλίμα και προβληματισμός επικράτησε στη συνάντηση των θεσμών με την κυβέρνηση, αλλά και τις γενικότερες επαφές που πραγματοποιούν οι εκπρόσωποι των δανειστών στη χώρα, με τον τραπεζικό τομέα να είναι στο επίκεντρο. Σύμφωνα με πληροφορίες οι θεσμοί θεωρούν ότι δεν έχει γίνει η απαιτούμενη προετοιμασία – προεργασία από πλευράς κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των εκκρεμών ζητημάτων, και ούτε υπάρχει η σχετική διάθεση.
Σημειώνεται ότι η τρέχουσα μεταμνημονιακή αξιολόγηση αφορά κυρίως τον χρηματοπιστωτικό τομέα ενώ έντονος προβληματισμός επικρατεί για τις επιδιώξεις της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας. Οι θεσμοί δεν μπορούν να κατανοήσουν την επιμονή της κυβέρνησης για την θεσμοθέτηση ορίου προστασίας έως 250.000 ευρώ, όταν το 80% των στεγαστικών δανείων έχει αξία 80.000 ευρώ.
Το ζήτημα του ορίου προστασίας, και η επιμονή της κυβέρνησης για τόσο υψηλό επίπεδο, προκαλεί απογοήτευση καθώς ερμηνεύεται ως πρόθεση να μην αλλάξει τίποτα και να μην αντιμετωπιστεί το ζήτημα των στρατηγικών κακοπληρωτών. Στελέχη τραπεζών αναφέρουν στο economistas.gr ότι η κυβέρνηση δείχνει να μην κατανοεί την σπουδαιότητα για την επίλυση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων της αντιμετώπισης των στρατηγικών κακοπληρωτών.
Σημειώνεται ότι η εκτίμηση των θεσμών, από τα στοιχεία που έχουν επεξεργαστεί από τις τράπεζες, είναι ότι ένα ποσοστό κοντά στο 30% των μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών ανοιγμάτων (NPEs) πρόκειται για στρατηγικούς κακοπληρωτές, δηλαδή άτομα που ενώ μπορούν δεν πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους κάνοντας κατάχρηση της προστασίας που προσφέρει ο νόμος Κατσέλη.
Σημειώνεται ότι στο τέλος Ιουνίου τα NPEs ανήλθαν στα 27,5 δις. ευρώ και αν είναι σωστή η εκτίμηση των δανειστών ότι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές αποτελούν το 30%, τότε στεγαστικά δάνεια ύψους 8,25 δις. ευρώ θα μπορούσαν γρήγορα, με τις κατάλληλες ενέργειες, να αποχαρακτηριστούν από προβληματικά βελτιώνοντας σημαντικά τους ισολογισμούς των τραπεζών.
Επιτελικά στελέχη τραπεζών σημειώνουν ότι, αν και ο συνολικός στόχος για την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει επιτευχθεί, αυτό έγινε λόγω της μεγάλης προόδου στη μείωση των επιχειρηματικών «κόκκινων» δανείων. Αντίθετα στα στεγαστικά υπάρχει μικρή υστέρηση στην επίτευξη του στόχου τα NPLs μειώθηκαν στα 27,5 δις. ευρώ έναντι στόχου 27,1 δις. ευρώ υστέρηση που αποδίδεται στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες καθώς ένα πολύ μεγάλο μέρος αυτών απολαμβάνει δικαστική προστασία.
Πηγή: economistas