ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

Αύξηση 10% στον κατώτατο μισθό – Πότε θα ξεκινήσει να ισχύει

Αύξηση 10% στον κατώτατο μισθό – Πότε θα ξεκινήσει να ισχύει

Ο κατώτατος μισθός θα σημειώσει αύξηση 10% και αναμένεται να ισχύσει από την πρώτη μέρα του Φεβρουαρίου.

Την επόµενη εβδοµάδα ανακοινώνεται ο νέος αυξηµένος κατώτατος µισθός, ο οποίος θα ισχύει από την επόµενη Παρασκευή 1η Φεβρουαρίου, διαµορφώνοντας νέο τοπίο στις αποδοχές του ιδιωτικού τοµέα. Σύµφωνα µε τον προγραµµατισµό, εντός της επόµενης εβδοµάδας θα πρέπει να συνεδριάσει το Υπουργικό Συµβούλιο ώστε ακολούθως να υπογραφεί από την υπουργό Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, η επίµαχη υπουργική απόφαση µε την οποία θα αυξάνεται ο κατώτατος µισθός και θα καταργείται ο υποκατώτατος.

Ο νέος αυξηµένος µισθός θα ισχύει για όλους τους εργαζοµένους, χωρίς ηλικιακές διακρίσεις. Η αύξηση αναµένεται να «κλειδώσει» κοντά στα 50 ευρώ -δηλαδή κοντά στην περιοχή του 8,5%- και πάντως µεταξύ 8% και 10%. Αυτό σηµαίνει πως ο νέος µισθός αναµένεται να οριστεί κοντά στα 640 ευρώ.

Το πόρισµα της Επιτροπής των πέντε εµπειρογνωµόνων, το οποίο και παρουσίασε χθες στους θεσµούς η υπουργός Εργασίας, προτείνει αύξηση από 5% έως 10%, ενώ εκπεφρασµένη άποψη της ελληνικής πλευράς είναι η επικείµενη αύξηση να κινηθεί όσο το δυνατόν υψηλότερα επιτρέπουν οι δυνατότητες της ελληνικής οικονοµίας.

Οι 5 «σοφοί» στο πόρισµά τους καταλήγουν πως η αύξηση 5% έως 10% το 2019, µε ισχύ για όλους τους εργαζοµένους χωρίς ηλικιακές διαφοροποιήσεις, δεν αναµένεται να επιβραδύνει τη συντελούµενη ανάκαµψη της απασχόλησης, δεν θα θέσει σε κίνδυνο την ανάκτηση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της χώρας, ενώ µπορεί να επηρεάσει θετικά τις επενδύσεις.

«Πράσινο φως»

Στο χθεσινό ραντεβού µε τους θεσµούς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανέλαβε ότι είναι σύµφωνη µε την αύξηση του κατώτατου µισθού, σηµειώνοντας ωστόσο ότι αυτή θα πρέπει να είναι προσεκτική. Στο πλαίσιο της ενηµέρωσης έγινε ανταλλαγή οικονοµικών και νοµικών επιχειρηµάτων από τις δύο πλευρές, αναφορικά µε την επίδραση της αύξησης του κατώτατου µισθού σε βασικά µεγέθη της οικονοµίας.

Σε κάθε περίπτωση η τελική απόφαση για το ακριβές επίπεδο της αύξησης θα ληφθεί την ερχόµενη εβδοµάδα, οπότε θα υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση. Στόχος, πάντως, είναι η αύξηση να κινηθεί όσο πιο κοντά γίνεται- σε συνάρτηση πάντα µε τις δυνατότητες της ελληνικής οικονοµίας- στο «ταβάνι» του 10%. Σύµφωνα µε το πόρισµα των πέντε εµπειρογνωµόνων, µια αύξηση του κατώτατου 10% θα οδηγήσει σε αύξηση του µισθολογικού κόστους για το σύνολο της οικονοµίας κατά 2,86%.

Ο κατώτατος µισθός είναι σήµερα 586,08 ευρώ µεικτά για άγαµο, νεοπροσλαµβανόµενο χωρίς προϋπηρεσία και χωρίς ειδικότητα, ενώ το ηµεροµίσθιο ανειδίκευτου εργάτη είναι 26,18 ευρώ. Ο νέος αυξηµένος κατώτατος µισθός θα ισχύει και για τους νέους έως 25 ετών, οι οποίοι σήµερα εµπίπτουν στην περιοχή του υποκατώτατου των 510 ευρώ µεικτά.

Αυτό θα έχει ως συνέπεια οι νέοι να έχουν τη µεγαλύτερη αύξηση από όλους τους µισθωτούς, καθώς θα καταγράψουν βελτίωση των εισοδηµάτων τους άνω του 15%-20%. Η συγκεκριµένη οµάδα εργαζοµένων θα «καρπωθεί» την επιδότηση του 50% των εργοδοτικών εισφορών για σύνταξη (6,66% υπέρ ΕΦΚΑ) ως αντιστάθµισµα στην απότοµη αύξηση των αποδοχών τους. Από την αύξηση του κατώτατου θα επηρεαστούν και αποδοχές µισθωτών που εργάζονται µε µερική απασχόληση, εκτός και αν εµπίπτουν σε κλαδική σύµβαση που ορίζει υψηλότερους µισθούς.

Επιδόµατα

Συνεπώς µε τον έναν ή τον άλλο τρόπο, η επικείµενη αύξηση αναµένεται να επηρεάσει άµεσα τουλάχιστον 400.000 µισθωτούς. Οι 200.000 εξ αυτών αµείβονται σήµερα µε µισθούς 500 έως 600 ευρώ, ενώ άλλοι 200.000 υπολογίζεται πως εργάζονται µε µερική απασχόληση και εισπράττουν µισθό που εξαρτάται από τον κατώτατο ή εµπίπτει στην περιοχή του. Αλλοι 300.000 θα ωφεληθούν από την αύξηση επιδοµάτων τα οποία θα συµπαρασύρει ο νέος κατώτατος µισθός.

Από την επικείµενη αύξηση θα επηρεαστούν άµεσα, δηλαδή από τον Φεβρουάριο κιόλας, το επίδοµα ανεργίας, οι παροχές µητρότητας, το ειδικό εποχικό επίδοµα, το επίδοµα επίσχεσης εργασίας ή διακοπής εργασιών της επιχείρησης, το επίδοµα διαθεσιµότητας, η αποζηµίωση ασκούµενων σπουδαστών, η αµοιβή των σπουδαστών στις ΕΠΑΣ του ΟΑΕ∆ κ.ά. Η αύξηση του κατώτατου, που λειτουργεί ως ελάχιστο «κατώφλι» για τις µηνιαίες αποδοχές των µισθωτών αλλά και τα ηµεροµίσθια των εργατών στον ιδιωτικό τοµέα, αναµένεται να συµπαρασύρει και τα «παγωµένα» επιδόµατα προϋπηρεσίας, όπως επίσης και το επίδοµα γάµου 10% λόγω υπαγωγής στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύµβασης Εργασίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εν τω µεταξύ, στην συνάντηση της υπουργού Εργασίας µε τους θεσµούς βρέθηκε χθες στο τραπέζι και το φλέγον θέµα των αναδροµικών, καθώς η κ. Αχτσιόγλου ενηµέρωσε τους θεσµούς για τις δικαστικές διεκδικήσεις αναδροµικών από συνταξιούχους για την περίοδο πριν από την απόφαση του ΣτΕ του 2015.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.