Όλα έτοιμα φαίνεται πως είναι για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, η οποία θα επισφραγιστεί από την έκδοση νέου πενταετούς ομολόγου.
Ώρες μετράει, πλέον, το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών της κοινοπρακτικής έκδοσης 5ετούς ομολόγου και πηγές κοντά στη διαδικασία, αποκαλύπτουν τα μυστικά της κρίσιμης εξόδου στις αγορές, όπως αναφέρει το economistas.
«Το τελευταίο πράγμα που μας απασχολεί είναι η τιμή της έκδοσης. Αυτό απασχολεί κυρίως την πολιτική ηγεσία», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι εν λόγω πηγές, ξεδιπλώνοντας τη στρατηγική της πολυαναμενόμενης έκδοσης, που αναπτύσσεται σε 3 βασικούς άξονες:
- Ποιότητα προσφορών
- Γεωγραφική διασπορά
- Συμμετοχή των hedge hunds
Ξεκινώντας από το τελευταίο, βασικός στόχος, διακαής επιθυμία είναι η μικρότερη συμμετοχή των «επιθετικών» παικτών, καθώς κάτι τέτοιο θα σηματοδοτεί την έστω σταδιακή επιστροφή των μακροπρόθεσμων επενδυτών στους τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου, μετά από το σοκ του PSI.
«Ήταν απαραίτητο να γίνει, αλλά μας αντιμετωπίζουν κακόπιστα», παρατηρούν οι ίδιες πηγές και συμπληρώνουν ότι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης από τους σοβαρούς «παίκτες» θα είναι μια μακροχρόνια διαδικασία.
Στην προηγούμενη έξοδο στις αγορές, με την έκδοση του 7ετούς ομολόγου, η συμμετοχή των hedge funds ήταν 32%. «Ακόμα και μία μονάδα μικρότερη συμμετοχή τους θα είναι σημαντική», σημειώνουν οι ίδιες πηγές, εκτιμώντας, ωστόσο, ότι στην παρούσα, μεταβατική περίοδο, όπου το αξιόχρεο της χώρας παραμένει σε μη επενδυτική βαθμίδα, η συμμετοχή των «επιθετικών» funds σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να πέσει κάτω από το 25%.
Ενδεικτικό, άλλωστε, της πρόθεσης να προσελκύσει το νέο 5ετές ομόλογο πιο συντηρητικούς θεσμικούς επενδυτές, είναι η επιλογή του να δοθεί υψηλότερο premium από αυτό που θα ζητήσουν hedge funds -δηλαδή ακόμα και πάνω από 0,25- κάτι που αποδεικνύει ότι ο σχεδιασμός της έκδοσης είναι κυρίως «ποιοτικός» και όχι «ποσοτικός».
Γι’ αυτόν, άλλωστε, το λόγο, στον ΟΔΔΗΧ θα «παίξουν» με το ύψος της έκδοσης, επιχειρώντας έτσι να «φιλτράρουν» όχι μόνο την τιμή του ομολόγου αλλά και τους επενδυτές που θα μπουν.
Με αυτό το σκεπτικό, των συγκοινωνούντων δοχείων μεταξύ προσφορών, επενδυτών και τιμής του ομολόγου, η έκδοση θα κυμανθεί μεταξύ 1,5 και 2 δις ευρώ, με ελάχιστες πιθανότητες να φτάσει ως τα 2,5 δις ευρώ, εφόσον υπάρξει σημαντική υπερκάλυψη του ζητούμενου ποσού π.χ. αν φτάσουν οι προσφορές στα 7 δις ευρώ.
Ωστόσο και σε αυτήν την επιλογή θα σταθμιστεί η προετοιμασία για την επόμενη έκδοση. «Θέλουμε να τους κρατήσουμε ζεστούς», τονίζουν οι ίδιες πηγές, ρίχνοντας έτσι περισσότερο φως στην επιλογή του να κρατηθεί χαμηλά η έκδοση.
Πέρα από το «παιχνίδι» με το ύψος της έκδοσης και το premium που εν πολλοίς μπορεί να καθορίσει το «είδος» των επενδυτών- αυτό είναι τουλάχιστον το ζητούμενο- καθοριστικός παράγοντας για την τιμή του 5ετούς εκτιμάται ότι είναι το buffer, που δεν υπήρχε κατά την έκδοση του 7ετούς, αφού δίνει προς τα έξω την εικόνα της ασφάλειας.
Ποια είναι η τιμή που θα θεωρηθεί- έστω με πολιτικούς όρους- πετυχημένη; Στο 3,6- 3,65%, εφόσον όμως έχουν πληρωθεί όλες οι παραπάνω ποιοτικές παράμετροι. Όσον αφορά, δε, σε εκείνους που μπήκαν στο 7ετές και έχασαν λόγω της «βουτιάς» της απόδοσης, η εκτίμηση είναι ότι θα θελήσουν να ξαναμπούν στο 5ετές, καθώς δεν μπορούν να βρουν τέτοια απόδοση.