Ο Αλέξης Τσίπρας στρέφει την προσοχή του σε εγχώρια ζητήματα, μετά τη «διπλωματική νίκη» του, με την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, επισημαίνει το Bloomberg, κάνοντας αναφορά στην έκδοση του πενταετούς ομολόγου.
Ο πρωθυπουργός ελπίζει να δημιουργήσει ένα αφήγημα «success story», καθώς προετοιμάζεται για τις εκλογές, επισημαίνει το δημοσίευμα, που αναφέρει ότι με την έκδοση του ομολόγου η Ελλάδα δοκιμάζει το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη «νεοαποκτηθείσα οικονομική ανεξαρτησία της χώρας».
Παράλληλα όμως το Bloomberg επισημαίνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας «ρισκάρει να προκαλέσει την οργή των δανειστών» με την ανακοίνωση της αύξησης του κατώτατου μισθού. «Η Κομισιόν και το ΔΝΤ θεωρούν τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του κατώτατου μισθού, ως ένα από τα βασικά επιτεύγματα των μνημονιακών προγραμμάτων», επισημαίνει το δημοσίευμα.
Αυτό άλλωστε φάνηκε και από την πρώτη αντίδραση της Κομισιόν, διά στόματος Γίρκι Κατάινεν. Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όταν ρωτήθηκε για τις αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, είπε ότι η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να το κάνει αυτό, ωστόσο η συμβουλή της Κομισιόν σε όλες τις χώρες είναι οι αυξήσεις να συνδέονται με την παραγωγικότητα. Σε διαφορετική περίπτωση, τόνισε, δεν είναι βιώσιμη η αύξηση των μισθών. Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι νέες θέσεις εργασίας και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, συμπλήρωσε.
Ακόμη, ο Γίρκι Κατάινεν ζήτησε την πλήρη και ταχεία εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν ξεκινήσει, ενώ υπογράμμισε ότι αν υπάρξουν πισωγυρίσματα, υποσκάπτεται η εμπιστοσύνη.
«Το πιο ελκυστικό ευρω-ομόλογο»
Η ζήτηση από τους επενδυτές, για το 5ετές ομόλογο, ξεπέρασε τα 10 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Bloomberg.
«Σε βάση διαχείρισης κινδύνου, η Ελλάδα είναι μακράν το πιο ελκυστικό ευρω-ομόλογο αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Χάιμε Κοστέρο, σχεδιαστής στρατηγικής στη Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA. «Σε ό,τι αφορά την απόδοση, η χώρα μπορεί να δει περαιτέρω βελτιώσεις», συμπλήρωσε.
FT: Βήμα προς την κανονικότητα
Από την άλλη, βήμα προς την κανονικότητα για την Ελλάδα χαρακτηρίζει ο Τζέιμς Ατεϊ, αναλυτής της Aberdeen Standard Investments, την έκδοση του πενταετούς ομολόγου, μιλώντας στους Financial Times.
Η εφημερίδα κάνει λόγο για μια προσεκτικά οργανωμένη επιστροφή στις διεθνείς αγορές, στον απόηχο του θετικού κλίματος μετά τις πρόσφατες διπλωματικές προσπάθειες για το «Μακεδονικό» αξιοποιώντας στο μέγιστο τις υποστηρικτικές συνθήκες της αγοράς.