ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Μαύρα σύννεφα» στον ορίζοντα του τουρισμού για το 2025...
prodeals

Eurostat: Προβληματισμός για την απότομη αύξηση του κατώτατου μισθού

Eurostat: Προβληματισμός για την απότομη αύξηση του κατώτατου μισθού

Τα στοιχεία της Eurostat για τον κατώτατο μισθό στη χώρα μας προκαλούν ανησυχία, καθώς όπως σημειώνεται πως η απότομη αύξηση ενδέχεται να πλήξει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Δεν έφτανε η γκρίνια χθες στο Γ. Χουλιαράκη από τους συναδέλφους του στο Euroworking Group, ήρθε και η Eurostat που επιβάρυνε ακόμα περισσότερο το κλίμα, στέλνοντας το μήνυμα στην Αθήνα.

Ποιο ήταν το βασικό επιχείρημα του ευρωπαϊκού κλιμακίου και του επικεφαλής του Ντέκλαν Κοστέλο, κατά τις επαφές που έγιναν επί ελληνικού εδάφους; Ότι η αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού θα πρέπει να είναι συνετή, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση της ευρωπαϊκής κατάταξης, παρά την πολυετή κρίση. Τι έδειξαν τα νέα στοιχεία που επεξεργάστηκε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία; Ότι ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα, ακόμα και πριν την αύξηση που «τρέχει» από σήμερα, βρίσκεται στη 2η κατηγορία, μαζί με τον αντίστοιχο της Πορτογαλίας, της Μάλτας, της Σλοβενίας, της Ισπανίας και σε πολύ υψηλότερο επίπεδο από αυτούς των Βαλτικών χωρών και του πρώην Ανατολικού μπλοκ.

Συγκεκριμένα, σε 12μηνη βάση υπολογισμού, ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα πριν από την αύξηση διαμορφωνόταν στα 683,76 ευρώ, όταν για παράδειγμα ο αντίστοιχος της Λιθουανίας, που «ηγείται» της 3ης κατηγορίας, διαμορφώνεται στα 555 ευρώ. Και τι γίνεται με την Πορτογαλία, που είναι το μέτρο σύγκρισης;

Έως το τέλος του 2018 οι Πορτογάλοι είχαν προχωρήσει σε τέσσερις ετήσιες αυξήσεις από το 2015, που σωρευτικά έφταναν στο 19,59%. Από την Πρωτοχρονιά, έκαναν μια ακόμα αύξηση της τάξης του 3,5%, με αποτέλεσμα ο κατώτατος μισθός των Πορτογάλων να διαμορφώνεται σε 700 ευρώ σε 12μηνη βάση, έναντι των 683,76 ευρώ του ελληνικού. Από σήμερα, η Ελλάδα, μετά από την εφάπαξ αύξηση του 11%, ο ελληνικός κατώτατος μισθός διαμορφώνεται στα 758 ευρώ (σε 12μηνη) βάση, ξεπερνώντας πάλι την Πορτογαλία.

Το άλλο στοιχείο της Eurostat, που «απαντά» στην κίνηση της κυβέρνησης να καταργήσει τον υποκατώτατο μισθό, είναι η δημοσιοποίηση των δεδομένων για την ανεργία των νέων. Παρά τη μείωση του εν λόγω ποσοστού τα τελευταία χρόνια, η ανεργία των νέων στην Ελλάδα παραμένει στο «εκρηκτικό» 38,5%, έναντι μέσου όρου 16,6% στην Ευρωζώνη και 32,7% στην Ισπανία, που είναι η δεύτερη χειρότερη επίδοση. Η σύγκριση με την Πορτογαλία απλά δεν μπορεί να γίνει, καθώς η χώρα της Ιβηρικής έχει ανεργία νέων μόλις λίγο πάνω από το μέσο όρο, δηλαδή 17,6%.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αυτό που σημειώνουν παράγοντες της αγοράς είναι ότι το γεγονός που πολλαπλασίασε το σοκ της αύξησης του κατώτατου μισθού κατά 11% και θα δοκιμάσει τις αντοχές των χιλιάδων μικρών επιχειρήσεων, είναι ότι δεν ελήφθη η παραμικρή μέριμνα για το φορολογικό βάρος και το μη μισθολογικό κόστος. Σημειωτέον ότι η μελέτη του ΚΕΠΕ, που υπολογίζει την αύξηση του μισθολογικού κόστους κατά 2,86% στο σύνολο της οικονομίας, μετράει μόνο το κομμάτι που καλύπτεται από τον κατώτατο μισθό και όχι τις δευτερογενείς επιπτώσεις (domino effect) στις κλαδικές συμβάσεις.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.