Oριστική θα πρέπει να θεωρείται η επαναφορά των Δώρων στο Δημόσιο που καταργήθηκαν από την 1/1/2013, καθώς στη χθεσινή Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η εισήγηση ήταν θετική και δεν ανέτρεψε την πρόσφατη απόφαση που έβγαλε στις 17 Δεκεμβρίου 2018 το έκτο τμήμα του ΣτΕ, κρίνοντας με 7 ψήφους υπέρ και 1 κατά ότι η κατάργηση των Δώρων ύψους 1.000 ευρώ το χρόνο που έπαιρναν οι δημόσιοι υπάλληλοι ήταν αντισυνταγματική.
Το αποτέλεσμα που παράγει η επισφράγιση της απόφασης για επαναφορά των Δώρων είναι ότι:
Πρώτον, από τη δημοσίευση της απόφασης της χθεσινής Ολομέλειας του ΣτΕ και μετά, που αναμένεται ως τα μέσα Μαρτίου, ή και νωρίτερα, το Δημόσιο υποχρεώνεται να επαναφέρει τον καταργηθέντα θεσμό των Δώρων στους μισθούς των υπαλλήλων.
Δεύτερον, η κυβέρνηση δεν δεσμεύεται να νομοθετήσει την επαναφορά των Δώρων στα 1.000 ευρώ από εδώ και στο εξής, αλλά μπορεί να αποφασίσει και για μικρότερο ποσό, ακόμη και στα 300 ευρώ το χρόνο, όπως αναφέρουν έγκριτοι νομικοί, εξηγώντας ότι το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματική την κατάργηση του Δώρου που ήταν τότε στα 1.000 ευρώ. Μόνον αν το ΣτΕ ορίσει ότι τα Δώρα επανέρχονται στα 1.000 ευρώ, τότε και μόνον δεσμεύεται η κυβέρνηση να ορίσει νομοθετικά ποσόν 1.000 ευρώ.
Αν όχι, μπορεί να επαναφέρει και μικρότερο ποσό, που όμως θα δημιουργήσει νέο κύμα προσφυγών και θα χρειαστεί νέα απόφαση του ΣτΕ σε δύο με τρία χρόνια, για να πει (τότε) αν επαρκούν τα 300 ευρώ, για παράδειγμα, ή αν θα έπρεπε να είναι στα 1.000 ευρώ. Με επαναφορά Δώρου στα 1.000 ευρώ ο προϋπολογισμός θα πρέπει να δίνει περίπου 1,2 δισ. ευρώ επιπλέον κάθε χρόνο στη μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων. Με μικρότερο Δώρο (π.χ. 300 ευρώ) το κόστος πέφτει στα 180 με 200 εκατ. ευρώ.
Τρίτον, τα αναδρομικά από τα 1.000 ευρώ δικαιούνται όσοι έκαναν ήδη προσφυγή στα δικαστήρια, καθώς και όσοι ασκήσουν αγωγές από «σήμερα» και μέχρι τη δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ, δηλαδή μέχρι τα μέσα Μαρτίου. Η ΑΔΕΔΥ λέει στους υπαλλήλους να επισπεύσουν τις αγωγές, γιατί εκτιμά ότι το ΣτΕ θα βγάλει γρήγορα την απόφαση. Είναι ενδεικτικό ότι χθες οι δικαστές ζήτησαν από τους δικηγόρους των δημοσίων υπαλλήλων και από τους δικηγόρους του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που εκπροσωπούν το Δημόσιο να στείλουν τα υπομνήματά τους ως τις 8 Φεβρουαρίου για να εκδοθεί στο επόμενο διάστημα η απόφαση.
Για να μη χαθούν αναδρομικά 2ετίας, ή και 5ετίας, οι αγωγές θα πρέπει να γίνουν το συντομότερο. Τα ποσά για μια διετία αφορούν στα έτη 2017 και 2018, και για μια 5ετία στα έτη 2014-2018. Στη μία περίπτωση επιστρέφονται 2.000 ευρώ και στην άλλη 5.000 ευρώ, συν τα Δώρα που θα (πρέπει να) νομοθετηθούν από εδώ και πέρα, όχι όμως κατ’ ανάγκη στα 1.000 ευρώ. Το αν έρθουν αναδρομικά 5ετίας εξαρτάται από την κρίση των πρωτοβάθμιων δικαστηρίων, γιατί βάσει νομοθεσίας οι διεκδικήσεις για επιστροφές σε υπαλλήλους του Δημοσίου σταματούν στη διετία. Αν όμως ο δικαστής κρίνει 5ετία, τότε θα επιστραφούν για αυτό το διάστημα.
Τέταρτον, όσοι κάνουν αγωγή για αναδρομικά μετά τη δημοσίευση της απόφασης δεν θα έχουν καμία τύχη και θα περιοριστούν στο ποσό Δώρων που θα επαναφέρει το Δημόσιο, όποιο και αν είναι αυτό.