Συμφέροντα που συνδέονται με τον ισραηλινής καταγωγής Αμερικανό επενδυτή Νάθαν Μιλικόφσκι βρίσκονται πίσω από την Jordan International Co.
Η τελευταία είναι ο στρατηγικός επενδυτής που επιχειρεί να αποκτήσει έναντι 13 εκατομμυρίων ευρώ την αργούσα από το 2014 και σε καθεστώς εκκαθάρισης ελληνική ελασματουργία προϊόντων χάλυβα Hellenic Steel.
Η συμφωνία εξυγίανσης συζητήθηκε χθες Δευτέρα στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης και σύμφωνα με νομικούς κύκλους έχει αυξημένες πιθανότητες να επικυρωθεί καθώς δεν ασκήθηκε καμία κύρια παρέμβαση εναντίον της.
Ο 76χρονος Νάθαν Μιλικόφσκι, που είναι συγγενής του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, έχει διατελέσει μέτοχος και ανώτατο διοικητικό στέλεχος σειράς αμερικανικών εταιρειών με δραστηριότητα σε βιομηχανικά προϊόντα μεταξύ των οποίων στη Seadrift Coke, η οποία παράγει προϊόντα και ηλεκτρόδια γραφίτη, όπως και η GrafTech International στην οποία έχει επίσης διατελέσει γενικός διευθυντής.
Με σπουδές σε νομικά στο Yale University και στο New York University School of Law θεωρείται επενδυτής που ειδικεύεται στις αναδιαρθρώσεις προβληματικών επιχειρήσεων μεταξύ των οποίων και οι προαναφερθείσες. Τα εταιρικά του οχήματα εκτός από την Jordan International περιλαμβάνουν και την Jordanmill Ventures, την Premia Spine που ειδικεύεται στα ιατρικά μοσχεύματα και την PS Investments που ειδικεύεται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων.
Η συμφωνία για την Hellenic Steel έχει επιτευχθεί μεταξύ του βασικού μετόχου και κυρίου πιστωτή της Hellenic Steel, της ιταλικής ILVA SPA (υπό καθεστώς αναγκαστικής διαχείρισης και αυτή στην Ιταλία) και της λουξεμβουργιανής Hellenic Steel Acquisition Co. S.A.R.L. συμφερόντων της Jordan International Co, που με τη σειρά της συνδέεται με τον Νάθαν Μιλικόφσκι.
Η Jordan International είναι παλαιός πελάτης της Hellenic Steel και εμπορεύεται προϊόντα όπως αυτά της ελληνικής βιομηχανίας, που είναι ο μη επιχρισμένος χάλυβας ψυχρής έλασης, ο γαλβανισμένος χάλυβας ψυχρής έλασης και ο λευκοσίδηρος ηλεκτρόλυσης.
Η Hellenic Steel βρίσκεται σε αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεών της, ενώ τα ενσώματα πάγιά της ανέρχονται σε 9,8 εκατ. ευρώ όταν το σύνολο των υποχρεώσεών της ανέρχεται σε 90,7 εκατ. Δεν έχει όμως οφειλές προς τράπεζες. Το μεγαλύτερο μέρος των υποχρεώσεων, ήτοι ποσό 79,9 εκατ., αφορά υποχρέωση προς την ιδιοκτήτρια ILVA S.P.A. Σύμφωνα με το επιχειρηματικό σχέδιο αναμένονται θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές από το 2021 και μετά.
Αξίζει να σημειωθεί πως η Hellenic Steel, που ιδρύθηκε το 1963 στη Θεσσαλονίκη από την αμερικανική Republic Steel, το 2005 είχε κύκλο εργασιών 218,47 εκατ., ο οποίος το 2010 είχε υποχωρήσει στα 126,9 εκατ. και το 2012 στα 85,83 εκατ., ενώ οι συσσωρευμένες ζημίες έφταναν τα 74,57 εκατ.
Tο 1997 στο εργοστάσιο απασχολούνταν 530 εργαζόμενοι σε μόνιμη βάση και 150 μέσω εργολάβων, αλλά το 2014 είχαν μείνει 270. Το 2017 καταγγέλθηκαν οι συμβάσεις των τελευταίων 32 εργαζομένων της.
Με βάση τη συμφωνία το ενεργητικό της Hellenic Steel που μεταβιβάζεται αποτελείται από 172 ακίνητα, 357 είδη μηχανολογικού εξοπλισμού και άλλα 36 είδη λοιπού εξοπλισμού και η αξία τους είναι 9,8 εκατ., ενώ το μεταβιβαζόμενο παθητικό είναι 6,49 εκατ. με υπόλοιπο τιμήματος σε μετρητά 12 εκατ. ευρώ.