ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Τιμή και Δόξα στους Ίκαρους της Κωνσταντινούπολης!
prodeals

Τι εισάγει και τι εξάγει περισσότερο η Ελλάδα

Τι εισάγει και τι εξάγει περισσότερο η Ελλάδα

Χάρη στην ευνοϊκή γεωγραφική θέση και το ήπιο κλίμα της, η χώρα μας εξακολουθεί να είναι ένας σημαντικός παραγωγός που εξάγει σε όλο τον κόσμο, αλλά και ένας πολύ δραστήριος εισαγωγέας.

Αγαθά από 197 χώρες εισάγει η Ελλάδα, ενώ εξάγει πλούσια ποικιλία προϊόντων σε 228 κράτη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας που υποδεικνύουν αύξηση των εισαγωγών κατά 9,5% το 2018 και αύξηση εξαγωγών κατά 15,7%.

Από την αρχαιότητα ήδη, το εμπόριο -ένας πολύ σημαντικός δείκτης της ευημερίας μιας χώρας- ήταν μια από τις πιο επικερδείς δραστηριότητες των Ελλήνων. Χάρη στην ευνοϊκή γεωγραφική θέση και το ήπιο κλίμα της, η χώρα μας εξακολουθεί να είναι ένας σημαντικός παραγωγός που εξάγει σε όλο τον κόσμο, αλλά και ένας πολύ δραστήριος εισαγωγέας. Η Ελλάδα είναι επίσης η χώρα με τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον κόσμο, σε όρους ιδιοκτησίας, γεγονός που ευνοεί ιδιαίτερα το εμπόριο.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης ότι η χώρα μας ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία –ως ενιαία αγορά– αποτελεί τον μεγαλύτερο εξαγωγέα βιομηχανικών προϊόντων και υπηρεσιών παγκοσμίως, καθώς και τη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά για περίπου 80 χώρες. Πάνω από το 30% των αγαθών που διοχετεύονται στο εμπόριο προέρχονται από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Περίπου τα μισά από τα προϊόντα που εισάγει η Ελλάδα προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα άλλα μισά από τον υπόλοιπο κόσμο (51% και 49% αντίστοιχα) και αντίστοιχη είναι και η αναλογία των εξαγωγών (53% και 47% αντίστοιχα), σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία. Ποια προϊόντα όμως είναι οι πρωταθλητές σε κάθε κατηγορία;

Εισάγουμε από 200 χώρες

Μπορεί η Ελλάδα να παράγει πλούσια ποικιλία αγαθών, αλλά δεν παύει να έχει την ανάγκη εισαγωγής πολλών πρώτων υλών και προϊόντων. Εισάγουμε περισσότερα από 50 προϊόντα απ’ όλο τον κόσμο από 197 διαφορετικές χώρες (ακόμη και από απίθανα μέρη όπως οι Βερμούδες και το Ναούρου της Μικρονησίας), με πρώτη κατηγορία τα καύσιμα και πετρελαιοειδή.

Η συνολική αξία των εισαγωγών – αφίξεων κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2018 ανήλθε στο ποσό των 55.129,8 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 9,5% σε σχέση με το 2017, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Σε αξία συναλλαγών, οι 10 κατηγορίες αγαθών που εισάγουμε στην Ελλάδα είναι οι εξής:

1. Ορυκτά καύσιμα, λιπαντικά και συναφή
2. Μηχανήματα και υλικό μεταφορών
3. Χημικά προϊόντα και συναφή
4. Βιομηχανικά είδη ταξινομημένα κυρίως κατά πρώτη ύλη
5. Διάφορα βιομηχανικά είδη
6. Τρόφιμα και ζώα ζωντανά
7. Πρώτες ύλες μη εδώδιμες, εκτός από καύσιμα
8. Ποτά & καπνός
9. Λάδια και λίπη ζωικής ή φυτικής προέλευσης
10. Είδη και συναλλαγές μη ταξινομημένα κατά κατηγορίες

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι πέντε καλύτεροι συνεργάτες της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την αξία των συναλλαγών στις εισαγωγές είναι κατά σειρά η Γερμανία, το Ιράκ, η Ιταλία, η Ρωσία, η Κίνα και οι Κάτω Χώρες. Αντίστοιχα, με όρους ποσότητας, εισαγάγαμε τα περισσότερα κιλά από το Ιράκ, με τη Ρωσία, το Καζακστάν, το Ιράν και τη Βουλγαρία να ακολουθούν.

Η αύξηση των εισαγωγών δηλώνει ότι πλέον είναι και πιο εύκολο να γίνουν κάποιες διαδικασίες. Ένας από τους μεγαλύτερους συμμάχους των επιχειρήσεων που εισάγουν προϊόντα από το εξωτερικό είναι η υπηρεσία e-Εισαγωγές της Eurobank. Δημιουργήθηκε ειδικά για να διευκολύνει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που εμπορεύονται αγαθά από άλλες χώρες, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αποστέλλουν online τα αιτήματα πληρωμών εισαγωγών και εμβασμάτων προς έγκριση και εκτέλεση μέσω e-Banking, 24 ώρες το 24ώρο, χωρίς να χρειάζεται επισκεφθούν την Τράπεζα και χωρίς να απαιτείται η προσκόμιση των πρωτότυπων παραστατικών (π.χ. τιμολόγια, προτιμολόγια κ.λπ.). Πιο συγκεκριμένα, εξυπηρετούνται αιτήματα πληρωμής απλών εισαγωγών (προκαταβολές, εξόφληση τιμολογίων) χωρίς αντιπρόσωπο ή/και μεταφορική και εμβάσματα που συνδέονται με την εισαγωγική δραστηριότητα της εταιρείας (π.χ. royalties) ανεξαρτήτως αξίας ή νομίσματος, σε χώρες εντός/εκτός Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ). Μπορείτε να ενημερωθείτε online για την εκτέλεση της συναλλαγής ή την ακύρωσή της στο email/ κινητό σας, αλλά και να παρακολουθείτε το ιστορικό των καταχωρημένων συναλλαγών. Και όλα αυτά, αποκλειστικά online και σε 24ωρη βάση.

Εξάγουμε σε όλο τον πλανήτη

Η Ελλάδα αποτελεί τον τρίτο μεγαλύτερο παραγωγό ελιάς στον κόσμο, ακολουθώντας την Ισπανία και την Ιταλία, ενώ είναι τέταρτη κατά σειρά στην εξαγωγή της, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Ωστόσο, δεν είναι αυτό το πρώτο σε αξία προϊόν που εξάγει. Στις πρώτες θέσεις βρίσκονται κατά σειρά τα προϊόντα πετρελαίου, το αργίλιο, τα φάρμακα, ενώ ακολουθούν τα φρούτα/καρποί, τα έλαια/λίπη (φυτικά) και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές.
Η συνολική αξία των εξαγωγών – αποστολών κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2018 ανήλθε στο ποσό των 33.417,9 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 15,7% σε σχέση με το 2017, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Σε αξία συναλλαγών, οι 10 κατηγορίες αγαθών που εξάγουμε ως χώρα είναι οι εξής:

1. Ορυκτά καύσιμα, λιπαντικά και συναφή
2. Βιομηχανικά είδη ταξινομημένα κυρίως κατά πρώτη ύλη
3. Τρόφιμα και ζώα ζωντανά
4. Χημικά προϊόντα και συναφή
5. Μηχανήματα και υλικό μεταφορών
6. Διάφορα βιομηχανικά είδη
7. Πρώτες ύλες μη εδώδιμες, εκτός από καύσιμα
8. Ποτά και καπνός
9. Λάδια και λίπη ζωικής ή φυτικής προέλευσης
10. Είδη και συναλλαγές μη ταξινομημένα κατά κατηγορίες

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι πέντε καλύτεροι συνεργάτες της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την αξία των συναλλαγών στις εξαγωγές είναι κατά σειρά η Ιταλία, η Γερμανία, η Τουρκία, η Κύπρος, ο Λίβανος και η Βουλγαρία. Ακολουθούν οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Σε ποσότητα, τα περισσότερα κιλά στείλαμε στην Τουρκία, με τις ΗΠΑ, την Ιταλία, τον Λίβανο και την Αίγυπτο να ακολουθούν. Ωστόσο, πολλά προϊόντα ταξίδεψαν μέχρι τις πιο μακρινές γωνιές του πλανήτη, όπως τα Νησιά του Σολομώντα και τις Βόρειες Μαριάνες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σε εξαγωγές υπηρεσιών, όπως είναι πολύ φυσικό τη μερίδα του λέοντος διαθέτει ο τουρισμός, ενώ ακολουθείται από τις μεταφορές, άλλες επιχειρηματικές υπηρεσίες όπως οι επικοινωνίες και τις κατασκευές.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.