Το ΔΝΤ είχε σοβαρές επιφυλάξεις για την εμπλοκή του σε ένα πρόγραμμα χρηματοδοτικής στήριξης της Ελλάδας, γιατί το πρόγραμμα αυτό θα έπρεπε να συνδυαστεί με κούρεμα του ελληνικού χρέους προς τους ιδιώτες, δήλωσε ο τότε αν. Εκτελεστικός Διευθυντής του Ταμείου, Παναγιώτης Ρουμελιώτης.
Η Ελλάδα οδηγήθηκε «ως πρόβατο επί σφαγή» και αποδέχτηκε ένα βίαιο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, δηλαδή αυστηρής λιτότητας, δήλωσε ο πρώην αν. Εκτελεστικός Διευθυντής του ΔΝΤ (Μάρτιος 2010 – Δεκέμβριος 2011), Παναγιώτης Ρουμελιώτης, σχολιάζοντας τις παραδοχές του Ταμείου περί εσφαλμένων εκτιμήσεων σε ό,τι αφορά την Ελλάδα.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Ρουμελιώτης ανέφερε πως, λόγω των επιφυλάξεων του ΔΝΤ για την εμπλοκή του σε ένα πρόγραμμα χρηματοδοτικής στήριξης της Ελλάδα, ο τότε Γενικός Διευθυντής του Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν κάλεσε μυστικά κυβερνητικούς εκπροσώπους της Γαλλίας και της Γερμανίας στην Ουάσιγκτον, ώστε να τους πείσει για την αναγκαιότητα άμεσης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Ωστόσο, όπως πρόσθεσε ο κ. Ρουμελιώτης, οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ αντιμετώπισαν την κάθετη άρνηση των Ευρωπαίων, κυρίως των Γάλλων. Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, οι εκπρόσωποι της Γαλλίας και Γερμανίας, όπως και ο τότε Πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ, πίστευαν ότι με την αναδιάρθρωση του χρέους οι ευρωπαϊκές Τράπεζες, που κατείχαν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, θα έπρεπε να καταγράψουν ζημιές στους ισολογισμούς τους, κάτι που θα κλόνιζε την αξιοπιστία τους.
Από την πλευρά της, η τότε ελληνική κυβέρνηση σύμφωνα με τον κ. Ρουμελιώτη πιθανώς φοβόταν τις αντιδράσεις του κ. Τρισέ που απειλούσε ότι θα διέκοπτε τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, ενώ η κυβέρνηση φοβήθηκε επίσης το πολιτικό κόστος. Τελικώς, όπως διηγήθηκε ο κ. Ρουμελιώτης, κάτω από την πίεση των εκπροσώπων της Γαλλίας και Γερμανίας στο δ.σ. του ΔΝΤ αποφάσισε τη χρηματοδότηση της Ελλάδας με 30 δισ. δολάρια τον Μάιο του 2010.
Ο ίδιος επεσήμανε πως από τη στιγμή που απορρίφθηκε η επιλογή της άμεσης αναδιάρθρωσης του χρέους, έπρεπε το πρόγραμμα να προβλέπει μια βίαιη διόρθωση του δημοσιονομικού ελλείμματος (15% του ΑΕΠ το 2009), δηλαδή σε σύντομο χρονικό διάστημα. Παράλληλα, ο κ. Ρουμελιώτης έκανε λόγο για σοβαρό λάθος σχετικά με τον δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή.
Ερωτηθείς αν τελικώς όλα έγιναν για τις τράπεζες της Ευρωζώνης, απάντησε «ναι. Δυστυχώς όμως, ενώ οι τράπεζες περιόρισαν τις ζημιές τους από την καθυστερημένη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, η χώρα υπέστη μια μεγάλη καταστροφή». Κληθείς να σχολιάσει πώς θα μπορούσε να αποτραπεί αυτή η καταστροφή, τόνισε «με την άμεση αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους».
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.