Ενώ οι ΗΠΑ έχουν μπλέξει με τους υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο, η Gazprom ανακοίνωσε εχθές ότι ο αγωγός Nord Stream-2 έχει ολοκληρωθεί κατά το 71%.
Ας δούμε τι σημαίνει αυτό για την Ευρώπη με νούμερα
Το Nord Stream 2 θα μπορούσε – αν η Ρωσία αναπτύξει νέες πηγές εφοδιασμού – να παραδώσει περισσότερα από 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα περισσότερο ρωσικό φυσικό αέριο ετησίως στην Ευρώπη.Ο όγκος των ρωσικών παραδόσεων φυσικού αερίου στην Ευρώπη συνεχίζει να αυξάνεται και το 2018 έφθασε στα 200 δισ. κυβικά μέτρα.
Συνολικά, η ΕΕ παίρνει από τη Ρωσία το 40% του φυσικού της αερίου.
Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ στην “αέναη” μάχη τους να ανεξαρτητοποιήσουν την Ευρώπη από το ρωσικό αέριο φαίνεται πως τα έχουν βρει σκούρα.
Αρχικά ο αγωγός ΤΑP από το Αζερμπαϊτζάν θα μπορεί να μεταφέρει μόλις 10δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου -τίποτα δηλαδή- ,ενώ ο East Med έχει βαλτώσει κυρίως λόγω της Τουρκίας η οποία θέλει κομμάτι από την πίτα αλλά και λόγω του ότι τα κοιτάσματα είναι υποθαλάσσια.
Επίσης όλος ο λεγόμενος “Νότιος διάδρομος φυσικού αερίου”, δηλαδή οι αγωγοί ΤΑP, TANAP και SCXP μαζί θα φτάνουν αρχικά για να καλύψουν μόλις το 2 με 2,5% της ευρωπαϊκής ζήτησης.
Έτσι οι ΗΠΑ αναγκάζονται να διακηρύξουν κυρώσεις προσπαθώντας να ανακόψουν τη Ρωσία.
Η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Gazprom, ανακοίνωσε ότι έχουν ήδη κατασκευασθεί 1739,4 χιλιόμετρα του υποθαλάσσιου αγωγού (ο οποίος θα καταλήγει από την Ρωσία μέσω Βαλτικής στην Γερμανία) το οποίο αντιστοιχεί στο 71% του αγωγού.
Η ανακοίνωση αυτή έρχεται μόλις ένα εικοσιτετράωρο αφότου έγινε γνωστό ότι η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας τάχθηκε υπέρ του νομοσχεδίου για την επιβολή κυρώσεων σε όσες εταιρείες συμμετέχουν στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream- 2.
Η εταιρεία Nord Stream 2 AG από την πλευρά της, που είναι η διαχειρίστρια εταιρεία του αγωγού Nord Stream- 2, ανακοίνωσε με αφορμή το νομοσχέδιο, ότι όλες οι εταιρείες που συμμετέχουν στην κατασκευή του αγωγού εξακολουθούν να τηρούν την δέσμευσή τους ότι θα ολοκληρώσουν τον αγωγό.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μ. Zacharova, αναφερόμενη στο νομοσχέδιο, είπε ότι πρόκειται για έναν ακόμη γύρο ρωσοφοβικών μέτρων, που συζητούνται χωρίς προς το παρόν να έχει ληφθεί απόφαση.
Η Zacharova ανάφερε ότι η Ουάσινγκτον από το 2011 έχει επιβάλει περισσότερες από 70 φορές κυρώσεις κατά της Μόσχας, «αλλά ούτε η προηγούμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ ούτε αυτή πέτυχαν τίποτα»
«Αυτό αφορά και την κατασκευή του αγωγού Nord Stream- 2.Ο αγωγός κατασκευάζεται ενάντια σε όλες τις απειλές, ενώ όσοι προτείνουν κυρώσεις γελοιοποιούνται, όταν δημόσια εμφανίζονται οι ίδιοι απρόθυμοι να συμμετάσχουν σ΄ αυτό το έργο ή να δώσουν σε άλλους την δυνατότητα να συμμετάσχουν σ’ ένα επωφελές γι’ αυτούς έργο» δήλωσε η Zacharova, χαρακτηρίζοντας την στάση τους ως ένδειξη δικής τους αδυναμίας.
Το νομοσχέδιο προβλέπει την επιβολή κυρώσεων σε πρόσωπα και εταιρείες που πωλούν ή μισθώνουν πλοία που απαιτούνται για την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream- 2, είτε παρέχουν οικονομική και τεχνική υποστήριξη, ή ασφαλίζουν αυτού του είδους τα πλοία.
Μετά την επικύρωσή του από την επιτροπή, το νομοσχέδιο θα σταλεί προς έγκριση στην Γερουσία.
Για την τελική του ψήφιση θα πρέπει να εγκριθεί και από την Βουλή των Αντιπροσώπων και εν συνέχεια θα πρέπει να υπογραφεί από τον Αμερικανό πρόεδρο.