Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τείνουν προς ένα πακέτο τόνωσης που θα περιλαμβάνει μια μείωση των επιτοκίων, μια ενισχυμένη δέσμευση πως τα επιτόκια θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα για περισσότερο χρονικό διάστημα καθώς και μέτρα αποζημίωσης των τραπεζών για τις συνέπειες από τα αρνητικά επιτόκια, μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο πέντε πηγές με γνώση των συζητήσεων.
Πολλοί αξιωματούχοι είναι επίσης υπέρ της επανεκκίνησης των αγορών περιουσιακών στοιχείων (ποσοτική χαλάρωση), ένα πολύ πιο ισχυρό εργαλείο, αν και το θέμα αυτό περιπλέκεται λόγω των αντιδράσεων από ορισμένες χώρες της βόρειας Ευρώπης, αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Οι πηγές σημειώνουν πάντως ότι δεν έχουν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις και οι συζητήσεις συνεχίζονται. Αυτό αφορά και το μέγεθος της μείωσης των επιτοκίων.
Με την οικονομική ανάπτυξη να χάνει την ορμή της, καθώς ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας κλιμακώνεται, η ΕΚΤ άνοιξε την πόρτα για περαιτέρω δράση στην επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής στις 12 Σεπτεμβρίου, χωρίς ωστόσο να έχει δώσει πολλές λεπτομέρειες για τα μέτρα που θα συνθέτουν το πακέτο τόνωσης.
Οι πηγές δήλωσαν στο πρακτορείο ότι δεν υπάρχει λόγος η κεντρική τράπεζα να προχωρήσει τμηματικά με την υλοποίηση των μέτρων τόνωσης στη διάρκεια πολλών συνεδριάσεων. Σημείωσαν ωστόσο ότι είναι σημαντικό η ΕΚΤ να αφήσει αχρησιμοποίητα ορισμένα εργαλεία για την επόμενη πρόεδρο της κεντρικής τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία θα αναλάβει τα καθήκοντα της από τον Μάριο Ντράγκι την 1η Νοεμβρίου.
Αρκετές πηγές επισήμαναν ότι οι τελικές προτάσεις θα παρουσιαστούν στους αξιωματούχος την εβδομάδα της συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής, όπως συνηθίζεται πλέον λίγο πριν τις σημαντικές αποφάσεις.
Οι αγορές ομολόγων είναι ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα καθώς η ΕΚΤ πλησιάζεται τους σχετικούς αυτοπεριορισμούς και ένα πρόσθετο πρόγραμμα θα ανάγκαζε τους αξιωματούχους να παρακάμψουν τους κανόνες τους, κάτι που θα μπορούσε να εκθέσει το πρόγραμμα σε νομικές περιπέτειες. Ωστόσο, τρεις πηγές ανέφεραν ότι η ΕΚΤ διαθέτει τα περιθώρια για περίπου ένα χρόνο αγορών ομολόγων χρησιμοποιώντας την ευελιξία που δίνει το υφιστάμενο πλαίσιο.
Σε αυτό το πλαίσιο δεν υπάρχει άμεση ανάγκη να αλλάξουν οι κανονισμοί που ορίζουν η ΕΚΤ να μη διακρατά πάνω από το ένα τρίτο των ομολόγων από κάθε χώρα. Το κρατικό χρέος θα παραμείνει στο επίκεντρο ενός νέου προγράμματος αγορών, αν και αναμένεται να περιληφθούν και αγορές περιουσιακών στοιχείων του ιδιωτικού τομέα, προσθέτουν οι πηγές.
Η ΕΚΤ τερμάτισε το τελευταίο πρόγραμμα αγορών περιουσιακών στοιχείων ύψους 2,6 τρισ. ευρώ (ποσοτική χαλάρωση) μόλις τον προηγούμενο Δεκέμβριο, ενώ σχεδίαζε να δρομολογήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων της παράλληλα με την ενίσχυση της οικονομίας. Ωστόσο, το οικονομικά κλίμα έχει επιδεινωθεί ραγδαία τους τελευταίους μήνες εν μέσω του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας και του Brexit.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.