Ως «επεισόδιο Lehman», δηλαδή κάτι που μπορεί να πυροδοτήσει εντελώς ανεξέλεγκτη παγκόσμια οικονομική κρίση, όπως προκάλεσε η κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008, χαρακτηρίζει τoν βομβαρδισμό με drones στην Σαουδική Αραβία, της μεγαλύτερης εταιρείας πετρελαίου στον κόσμο, της σαουδαραβική Aramco, η Goldman Sachs, κάτι που το pronews.gr είχε ήδη αναφέρει από την πρώτη στιγμή της επίθεσης.
Η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε κατακόρυφα σημειώνοντας άνοδο πάνω από 10%. Και αυτό, μολονότι το Ριάντ διαβεβαίωνε την Κυριακή ότι οι εξαγωγές πετρελαίου θα συνεχιστούν κανονικά αυτήν την εβδομάδα, καθώς το βασίλειο θα αντλήσει από τα αποθέματά που διαθέτει, για να καλύψει τη ζήτηση.
Την ίδια ώρα, δύο πηγές με γνώση των επιχειρήσεων της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας Aramco, δήλωσαν στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ότι μπορεί να χρειαστούν μήνες, ώστε να επανέλθει η κανονική παραγωγή πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία, αναθεωρώντας προηγούμενες εκτιμήσεις, οι οποίες έκαναν λόγο για εβδομάδες.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο μπρεντ, που αποτελούν τον διεθνή δείκτη αναφοράς, αυξήθηκαν κατά 14,6%, κλείνοντας στα 69,02 δολάρια το βαρέλι. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση μέσα σε μία ημέρα τουλάχιστον από το 1988. Ενδοσυνεδριακά, κατά την έναρξη, η τιμή είχε αυξηθεί ακόμη και κατά 20%.
Τα αντίστοιχα συμβόλαια για το αμερικανικό αργό (WTI) κατέγραψαν αύξηση κατά 14,7%, κλείνοντας στα 62,90 δολάρια το βαρέλι, η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση από τον Δεκέμβριο του 2008 (κατάρρευση Lehman Brothers).
Ως αποτέλεσμα, μειώθηκε στο μισό η παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας, σταμάτησε δηλαδή η άντληση ποσότητας πετρελαίου ίσης σχεδόν με το 6% της παγκόσμιας παραγωγής αργού.
Εκτός από την κατακόρυφη μείωση της προσφοράς, οι επιθέσεις αυτές αναζωπύρωσαν τις ανησυχίες για μια στρατιωτική κλιμάκωση μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης.
Εν μέσω αυτής της τεταμένης κατάστασης, οι σαουδαραβικές αρχές εξετάζουν τώρα το ενδεχόμενο να καθυστερήσει η εισαγωγή της Aramco στο Χρηματιστήριο του Ριάντ, κάτι που επρόκειτο να γίνει τον Νοέμβριο. Η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια.
Στην έκθεσή της η Goldman Sachs αναφέρει σχετικά:
“Ακριβώς 11 χρόνια από τότε που οι traders πραγματοποίησαν συνάντηση έκτακτης ανάγκης ενεργοποιώντας τα CDS με αφορμή την χρεοκοπία της Lehman στις 15 Σεπτεμβρίου 2008, οι μεγάλες τράπεζες προετοιμάζονται για παρόμοιο χάος με επίκεντρο την αγορά του αργού πετρελαίου.
Το Σαββάτο 14 Σεπτεμβρίου 2019 το σημαντικότερο εργοστάσιο επεξεργασίας πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία (και στον κόσμο) δέχθηκε επίθεση και η εξέλιξη αυτή μπορεί να οδηγήσει σε έλλειμμα παραγωγής εκατομμυρίων βαρελιών εξέλιξη που θα εκτοξεύσει τις τιμές του πετρελαίου και της βενζίνης.
Με βάση την Saxo Bank οι τιμές του Brent, θα αυξηθεί κατ 5-10 δολάρια άμεσα.
Ωστόσο όπως τονίζει είναι πάρα πολύ νωρίς για να αξιολογήσουμε την ακριβή μακροοικονομική επίδραση, από την επίθεση που δέχθηκε η Aramco είναι σαφές ότι δεν χρειάζεται πετρελαϊκό σοκ …
Οι τιμές του πετρελαίου μπορεί να αυξηθούν πολύ περισσότερο εάν η επιστροφή στη συνήθη παραγωγή διαρκέσει περισσότερο από το αναμενόμενο”.
Κατά την Goldman Sachs μια πολύ σύντομη διακοπή – μια εβδομάδα για παράδειγμα – πιθανότατα θα οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές ώστε να αντικατοπτρίζουν ένα αυξανόμενο ασφάλιστρο κινδύνου.
Αυτός ο αντίκτυπος στην τιμή θα μπορούσε πιθανότατα να είναι 3 με 5 δολάρια το βαρέλι.
Μια διακοπή της παραγωγής από δύο έως έξι εβδομάδες θα οδηγούσε, εκτός από αυτή την αύξηση των μακροχρόνιων τιμών θα είχε άμεση αρνητική επίδραση στις τιμές του πετρελαίου από 5 έως 14 δολάρια.
Εάν η παραγωγή διακοπεί για περισσότερο από έξι εβδομάδες, αναμένουμε ότι οι τιμές του Brent θα φθάσουν γρήγορα πάνω από τα 75 δολάρια το βαρέλι.
Μια ακραία περίπτωση, εάν η διακοπή της παραγωγής ξεπεράσει τους τρεις μήνες θα μπορούσε πιθανώς να οδηγήσει σε τιμές άνω των 75 δολαρίων το βαρέλι.
Βασικές ερωτήσεις:
-Ποια είναι η έκταση της ζημίας;
-Θα υπάρξουν συνέπειες στις υποδομές της Aramco;
-Θα απαντήσουν οι Σαουδάραβες και εάν πώς;
-Συμμετείχε το Ιράν στην επίθεση, αν ναι, πώς;
-Πώς αυτή η επίθεση επηρεάζει τη στάση του Tραμπ σχετικά με τις ενδεχόμενες κυρώσεις στο Ιράν;
FXTM: Η εκτόξευση του πετρελαίου στα 100 δολ. δεν αποτελεί πλέον σενάριο επιστημονικής φαντασίας
Ο Hussein Sayed, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της FXTM, εκτιμά ότι οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή, είναι πιθανό να οδηγήσουν τις τιμές του μαύρου χρυσού στα 100 δολ. ανά βαρέλι.
Πρόκειται για επίπεδα τα οποία έχει να δει το αργό πετρέλαιο από το 2014.
Σύμφωνα με τον Sayed, μπορεί η εκτίμηση αυτή να φαντάζει ακραία, αλλά μια παρατεταμένη περίοδος αναταραχής στις αγορές, είναι πιθανό να προκαλέσει ραγδαία άνοδο στις τιμές.
Κι αυτό γιατί ξαφνικά η αγορά έχασε το 5% των αποθεμάτων της, μέσα σε μια νύκτα.
S&P Platts, Wood Mackenzie, JP Morgan: Η επίθεση στην Aramco εξάλειψε την πλεονάζουσα παραγωγή πετρελαίου παγκοσμίως
Την εκτίμηση ότι οι επιθέσεις στις εγκαταστάσεις της Aramco στη Σαουδική Αραβαία θα εξαλείψουν αποτελεσματικά την πλεονάζουσα παραγωγή πετρελαίου παγκοσμίως εκφράζει αναλυτής S&P Global Platts.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οίκου, οι τιμές ενδέχεται να φτάσουν τα 80 δολ. ανά βαρέλι, εάν επιδεινωθεί η κατάσταση.
Οι επιθέσεις στις εγκαταστάσεις της Aramcο ισοδυναμούν με απώλεια 5,7 εκατ. βαρελιών ημερήσιας παραγωγής, ήτοι με το 50% της παραγωγής της Σαουδικής Αραβίας. Το ποσοστό αυτό είναι περισσότερο από το 5% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου.
«Αυτό αυξάνει το risk premium, εντείνει τις πιέσεις στην πλευρά της προσφοράς» δηλώνει στο CNBC η Sarah Cottle από την S&P Global Platts και συμπληρώνει «αυτό το περιστατικό εξαλείφει αποτελεσματικά την πλεονάζουσα παραγωγή του κόσμου».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Wood Mackenzie.
«Αυτή η επίθεση έχει πραγματικές επιπτώσεις στην αγορά πετρελαίου, καθώς η απώλεια 5 εκατ. βαρελιών την ημέρα από τη Σαουδική Αραβία δεν μπορούν να καλυφθούν για πολύ από τα ήδη υπάρχοντα αποθέματα και την περιορισμένη παραγωγική ικανότητα από τα μέλη και μη-μέλη του ΟΠΕΚ» εκτιμά ο Alan Gelder από τη Wood Mackenzie.
«Ένα γεωπολιτικό risk premium θα επιστρέψει στις τιμές του πετρελαίου» αναφέρει ο ίδιος.
Σύμφωνα με τον Leon Goldfeld από τη JP Morgan Asset Management, οι τιμές των futures του πετρελαίου έως τα μέλη του 2020 υποδηλώνουν ότι υπάρχει ένα risk premium στην αγορά.
«Κάποιος θα υπέθετε ότι οποιαδήποτε απώλεια θα καλυφθεί έως τα μέσα του επόμενου έτους.
Αλλά ακόμα και τότε, η τιμή έχει ενισχυθεί, έχει ενισχυθεί κατά περίπου 6%-7% και όχι το 10% που βλέπουμε στη spot αγορά. Κατά συνέπεια υπάρχει ένα risk premium στις αγορές» δηλώνει ο ίδιος.
Στα 2 ευρώ η βενζίνη & στο 1,20 το πετρέλαιο θέρμανσης;
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών, Γιώργος Ασμάτογλου, μιλώντας σε ιστοσελίδα,αναφέρει τον άμεσο κίνδυνο της ραγδαίας αύξησης των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης, κίνησης, της βενζίνης, του φυσικού αερίου, αλλά και προϊόντων που κανείς βρίσκει στα ράφια του σούπερ μάρκετ, εξαιτίας της κατάστασης που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στον Περσικό Κόλπο και την αύξηση της τιμής του αργού πετρελαίου.
«Αυξήσεις θα έχουμε ούτως ή άλλως», αναφέρει ο κ. Ασμάτογλου, επισημαίνοντας την ανάγκη να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης ώστε να διατηρηθούν κατά το δυνατόν οι τιμές σε χαμηλό ύψος.
«Αν το βαρέλι υπερβεί τα 70 δολάρια το βαρέλι (σήμερα είναι στα 67 δολάρια), αυτό θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις τιμές», λέει σημειώνοντας ότι «επειδή τα υγρά καύσιμα χρησιμοποιούνται για την παραγωγή αγαθών, θα δούμε και αυξήσεις σε πολλά προϊόντα που βρίσκουμε στο ράφι του σούπερ μάρκετ».
Μιλώντας πρακτικά και δεδομένης της αύξησης της τιμής του βαρελιού, ο κ. Γιώργος Ασμάτογλου εκτιμά ότι η επιβάρυνση του καταναλωτή θα είναι μεγάλη. Αναφέρει συγκεκριμένα ότι «η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα ξεκινούσε όπως εκτιμούσαμε περίπου στο 1 ευρώ για τα μεγάλα αστικά κέντρα και θα έφτανε στο 1,20 ευρώ για τη νησιωτική Ελλάδα. Αν έχουμε αυτές τις αυξήσεις, η τιμή μπορεί να φτάσει για τα αστικά κέντρα στο 1,20 ευρώ, για την ηπειρωτική Ελλάδα στο 1,30 ευρώ και για τα νησιά ακόμη και στο 1,40 ευρώ».
Ως προς το πετρέλαιο κίνησης, τη βενζίνη και στα αέρια, ο κ. Ασμάτογλου, εκτιμά ότι θα υπάρξουν ανάλογες αυξήσεις.
«Μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας η μέση τιμής της βενζίνης η οποία αυτή τη στιγμή είναι στο 1,60 ευρώ, θα έχει αυξηθεί και θα έχει φτάσει ενδεχομένως στο 1,65 – 1,66 ευρώ», αναφέρει και προσθέτει ότι αν ανέβει κι άλλο η τιμή του βαρελιού «πιθανότατα να φτάσει και στο 1,70 ευρώ. Αυτό για τη νησιωτική Ελλάδα σημαίνει ότι μπορεί η τιμή της βενζίνης να φτάσει και στα 2 ευρώ».