Σε μεγάλη εκστρατεία έχουν αποδυθεί οι αρχές στην Σαουδική Αραβία, ώστε να πείσουν πάμπολλες πλούσιες οικογένειες της χώρας να κάνουν σοβαρές επενδύσεις στην σχεδιαζόμενη αρχική δημόσια εγγραφή για δημόσια διάθεση μετοχών (ΙΡΟ) του πετρελαϊκού κολοσσού της Saudi Aramco.
Η κίνηση αυτή συνδέεται αφενός με τις πρόσφατες επιθέσεις σε εγκαταστάσεις της εταιρείας, οι οποίες εκτίναξαν σε πρωτοφανή επίπεδα τις τιμές του πετρελαίου, αφετέρου με το ότι στόχος του Σαουδάραβα πρίγκηπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν είναι να επιτευχθεί αποτίμηση της εταιρείας στα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Τα σχετικά αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Financial Times. Επικαλούμενη έγκυρες πηγές, οι οποίες γνωρίζουν από κοντά τις διαδικασίες, τονίζει ότι στόχο έχουν να διαμορφώσουν κλίμα εμπιστοσύνης στην επικείμενη εισαγωγή της εταιρείας. Επιπλέον, ορισμένες από τις πηγές αυτές αναφέρουν πως οι οικογένειες αυτές θα υποχρεωθούν ή θα τους γίνει εκφοβισμός για να καταστούν στρατηγικοί επενδυτές στην αποκαλούμενη ως την μεγαλύτερη αρχική δημόσια εγγραφή της ιστορίας. Ως τέτοιοι θα κληθούν εκ των προτέρων να αγοράσουν μετοχές, δηλαδή πριν από την έναρξη της εγγραφής.
Βέβαια, ενώ επίκεινται και άλλες συναντήσεις με τις εν λόγω οικογένειες την επόμενη εβδομάδα, θα πρέπει να τονισθεί πως ορισμένα από τα μέλη τους το 2017 και το 2018 είχαν συλληφθεί και φυλακιστεί στο ξενοδοχείο Ριτζ – Κάρλτον του Ριάντ, λόγω της εκστρατείας για πάταξη της διαφθοράς – αυτό, τουλάχιστον, είχε ισχυριστεί η κυβέρνηση του βασιλείου. Ορισμένοι, που ήξεραν τι συνέβαινε, έκαναν λόγο για βασανιστήρια, ενώ λίγο καιρό αργότερα οι περισσότεροι συλληφθέντες απελευθερώθηκαν. ΄Ενας από τους Σαουδάραβες μεγιστάνες, στους οποίους ασκούνται ασφυκτικές πιέσεις, είναι ο γνωστός και στην Δύση Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ.
Ο κάποτε επιδειξιομανής μεγαλοεπιχειρηματίας είχε κρατηθεί περισσότερο από τρεις μήνες στο πολυτελές ξενοδοχείο, και πολλά από τα περιουσιακά του στοιχεία στην Σ. Αραβία παραμένουν παγωμένα. Θα παρακινηθεί, πάντως, να χρησιμοποιήσει τα στοιχεία αυτά για να επενδύσει στην Saudi Aramco.
Αξίζει επισημανθεί πως σύμφωνα με Σουδάραβα τραπεζίτη, που επικαλείται η εφημερίδα Financial Times, στόχος της κυβέρνησης είναι να εισαχθεί στο χρηματιστήριο του Ριάντ έως και το 3% της Aramco. Σε αυτό συμπεριλαμβάνεται και το μερίδιο των πλουσίων οικογενειών, αν και η εισαγωγή μπορεί να περιοριστεί και στο 1% του κολοσσού. Συνολικά η σαουδαραβική οικονομία κάνει προσπάθειες να αντισταθμίσει τις συνέπειες από την μείωση της τιμής του πετρελαίου τα τελευταία χρόνια, αλλά και τις διώξεις κατά της διαφθοράς. Tέλος, oι διώξεις αυτές κλόνισαν την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων προς το σαουδαραβικό καθεστώς και πολλοί δισεκατομμυριούχοι άρχισαν να σκέφτονται να μεταφέρουν εκτός χώρας μέρος της περιουσίας τους, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.