Ένα Μη Επανδρωμένο Θαλάσσιο Σκάφος (USV) ανέπτυξαν και κατασκεύασαν η Intracom Defense και η Barracuda σε συνεργασία με την Altus και το ΕΚΠΑ, μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος OCEAN 2020 με την ονομασία SEARIDER.

Στο πλαίσιο του έργου OCEAN 2020, οι Ελληνικοί φορείς είχαν τους πιο κάτω ρόλους:

INTRACOM DEFENSE (IDE):

Παρείχε το Μη Επανδρωμένο Σκάφος Επιφανείας SeaRider

Ηγήθηκε των προσπαθειών της Κοινοπραξίας για την ανάλυση απαιτήσεων στον τομέα των USVs (πλατφόρμα και αισθητήρες)

Ανέλαβε τη συνολική σχεδίαση των ραδιοεπικοινωνιών UHF/VHF

Συμμετείχε στη μελέτη για την ασφάλεια των επικοινωνιών

Altus LSA:

Υποστήριξε τις δραστηριότητες μοντελοποίησης επανδρωμένων/μη επανδρωμένων εναερίων συστημάτων και αισθητήρων καθώς και συστημάτων επιφανείας

Συμμετείχε στην αναβάθμιση και τους ελέγχους ολοκλήρωσης του Ελληνικού Κέντρου Ναυτικών Επιχειρήσεων (Hellenic MOC)

Σχεδίασε τη διεπαφή του χειριστή του MOC

Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών:

Μοντελοποίησε και εξομοίωσε τεχνικές αυτόνομης συμπεριφοράς Μη Επανδρωμένων Συστημάτων

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (Π.Ν. ως τελικός χρήστης):

Συμμετείχε στην ανάλυση απαιτήσεων και στον ορισμό των σεναρίων επίδειξης

Διέθεσε Ναυτική Μονάδα για την επίδειξη στη Μεσόγειο

Σχεδίασε και υλοποίησε το Ελληνικό Κέντρο Επιχειρήσεων (Hellenic MOC)

Πρόκειται για ένα εξ ολοκλήρου ελληνικής σχεδίασης και ναυπήγησης σκάφος, η ναυπήγηση του οποίου άρχισε στα τέλη του 2018 και ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 2019.

Το σκάφος είναι μήκους 6.8 μέτρων και έχει ως αποστολή τη σύνθεση εικόνας επιφανείας. Το μήκος του είναι ανάλογο των επιχειρησιακών απαιτήσεων και αναγκών των φρεγατών.

Το SEARIDER αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα 48 κόμβων και διαθέτει αυτονομία των 300 ναυτικών μιλίων μέσω βενζινοκινητήρα που φέρει σε ειδικά διαμορφωμένη και θωρακισμένη πλευρά του σκάφους.

Κατευθύνεται από το Κέντρο Πληροφοριών Μάχης της φρεγάτας σε απόσταση έως και 25 ναυτικά μίλια μέσω ραδιοζεύξης ενώ μπορεί να διασυνδεθεί με άλλα μέσα ώστε να δίνει εικόνα σε ναυτικά παρατηρητήρια, κέντρα επιχειρήσεων ή μονάδες του Στόλου.

Αποστολή του SEARIDER είναι σύνθεση εικόνας επιφανείας καθώς το σκάφος φέρει υπέρυθρη κάμερα της FLIR και ραντάρ επιφανείας της εταιρείας Simrad (Marine & Boating Electronics) που μπορεί να εντοπίζει στόχους επιφανείας σε απόσταση έως 36 ναυτικά μίλια.

Η επίδειξη στη Μεσόγειο Θάλασσα

Η επίδειξη έλαβε χώρα στην Ιταλία (κόλπος του Τάραντα) από τις 18 έως τις 22 Νοεμβρίου 2019. Τις δύο πρώτες ημέρες εκτελέστηκαν δοκιμές και η βασική επίδειξη έλαβε χώρα στις 20 και 21 Νοεμβρίου. Την τελευταία ημέρα (22 Νοεμβρίου) έγινε η αποτίμηση της επίδειξης. Στην επίδειξη συμμετείχαν η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο βασικός στόχος ήταν να επιδειχθεί η λειτουργία Μη Επανδρωμένων Συστημάτων διαφόρων ειδών και κατασκευαστών ούτως ώστε να βελτιωθεί η επιτήρηση σε Ναυτικές επιχειρήσεις μέσω της παροχής δεδομένων, εικόνων και video σε πραγματικό χρόνο από τα οχήματα αυτά σε 3 εθνικά Κέντρα Ναυτικών Επιχειρήσεων (Maritime Operation Centers – MOCs την Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία) καθώς και στο Ευρωπαϊκό MOC που προσωρινά στεγάζεται στα κεντρικά γραφεία της EDA στις Βρυξέλλες.