Η άκαμπτη πολιτική του Βορά εναντίον του Νότου, η έλλειψη προσφοράς ιατρικής βοήθειας στην Ιταλία έχει δημιουργήσει ένα μεγάλο «κύμα» ευρωσκεπτικισμού στους κόλπους της Ευρώπης
Πολύπλευρες είναι οι διαστάσεις της πανδημίας του κορωνοϊού που κινδυνεύει τώρα να γίνει πανδημία που θα διαλύσει την ΕΕ.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Ιταλία. Πέρα από τα θύματα και την ανυπολόγιστη τραγωδία, στη γείτονα ενισχύονται οι φωνές των ευρωσκεπτικιστών, καθώς η κρίση διχάζει και πάλι την Ευρώπη ως προς την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της
Ακόμη και η ίδια η Μέρκελ η οποία αρνείται κατηγορηματικά την έκδοση ενός ευρωομολόγου για βοηθηθούν οι οικονομίες των χωρών μελών της ΕΕ που πλήττονται από την πανδημία ανέφερε πριν από λίγο ότι αυτό αποτελεί για την ΕΕ τη μεγαλύτερη που αντιμετωπίζει από την ίδρυσή της.
Προφανώς η Γερμανίδα Καγκελάριος έκανε τις δηλώσεις αυτές με την σκέψη της στην Ιταλία και τον ορατό πλέον κίνδυνο αποχώρησής της από την ΕΕ!
Σύμφωνα με τους Financial Times, ακόμη και στους κόλπους των πλέον φιλοευρωπαϊκών κομμάτων υπάρχουν φωνές, που αναρωτιούνται γιατί να μένει η χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Καθώς η χώρα βιώνει την πιο επώδυνη κρίση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με περισσότερους από 15.000 θανάτους από τον κορωνοϊό και με την οικονομία σε άνευ προηγουμένου ύφεση, η φιλοευρωπαϊκή ελίτ στην Ιταλία αισθάνεται πως η ΕΕ έχει εγκαταλείψει στη μοίρα της τη χώρα.
Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα, το 67% των συμμετεχόντων δήλωσε πως θεωρεί τη συμμετοχή στην Ένωση μειονέκτημα για τη χώρα.
Το ποσοστό ήταν 47% τον Νοέμβριο του 2018. Ο Ντόναλντ Τουσκ, πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σχολίασε στους FT πως η κατάσταση σήμερα είναι πολύ πιο ανησυχητική απ’ ό,τι ήταν κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους, τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά.
Όπως επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές, υπήρχε έως και πριν από λίγο καιρό η αίσθηση ότι οι αντιευρωπαϊκές δυνάμεις περιθωριοποιούνται. Τώρα έρχονται στο προσκήνιο με μεγαλύτερη δυναμική από ποτέ.
Εάν επιμείνει η ατολμία και ο διχασμός στην αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών, τότε, όπως προειδοποιούν και οι FT, η ΕΕ μπορεί τελικά να «χάσει» την Ιταλία.
Ματέο Σαλβίνι: Κάθετα αλάθητος στον ESM των μνημονίων
Κάθετα αντίθετος στον ESM των μνημονίων είναι και ο πρόεδρος της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι:! Όπως αναφέρει: «Όχι στον ESM αλλιώς να πέσει η κυβέρνηση»
NO al MES o sfiducia al governo.#NoMes pic.twitter.com/myquYEh3KP
— Matteo Salvini (@matteosalvinimi) April 6, 2020