Η πανδημία του κορωνοϊού χτυπάει όλους τους παραγωγικούς τομείς, προκαλώντας φόβους για ενδεχόμενη επισιτιστική κρίση διεθνώς, η οποία θα επηρεάσει και την Ελλάδα.
«Έχει δημιουργηθεί εύλογα αυτός ο προβληματισμός διότι, ανά τον κόσμο, πολλές βιομηχανίες έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους, οι άνθρωποι δεν έχουν χρήματα, τα αγαθά λιγοστεύουν. Όλοι αναρωτιόμαστε εάν θα υπάρχει επάρκεια τροφίμων στην αγορά, εάν η πανδημία διαρκέσει για μεγάλο διάστημα», όπως λέει στο Sputnik, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών, Νίκος Παυλονάσιος.
«Δεν υπάρχει φόβος για έλλειψη τροφίμων στην Ελλάδα»
Η Ελλάδα δεν απειλείται στη δεδομένη συγκυρία από έλλειψη τροφίμων στην αγορά, ενώ διαθέτει απόθεμα για αρκετό καιρό ακόμη, όπως εξηγεί ο κύριος Παυλονάσιος.
«Πιστεύω πως η χώρα μας, αυτή τη στιγμή, δεν έχει να αντιμετωπίσει έναν τέτοιο κίνδυνο, ωστόσο χρειάζεται σωστή διαχείριση. Ως προς την εξασφάλιση της επάρκειας τροφίμων, βοηθάει καθοριστικά το γεγονός ότι ξεκινάει τώρα η νέα καλλιεργητική περίοδος, με αγρότες και κτηνοτρόφους να μπαίνουν στην παραγωγή. Ακόμη κι αν η πανδημία αναγκάσει μεγάλους προμηθευτές της Ελλάδας να σταματήσουν την εξαγωγική τους δραστηριότητα, πιστεύω ότι θα καλύπταμε τις ανάγκες μας για αρκετό καιρό. Καλλιεργούμε περίπου έξι εκατομμύρια στρέμματα σιτηρά και περίπου 1,5 εκατομμύριο στρέμματα καλαμποκιού. Ο τόπος μας παράγει τα πάντα».
«Χρειαζόμαστε την έμπρακτη στήριξη της Πολιτείας»
Ζωτικής σημασίας και τώρα, εν μέσω πανδημίας είναι, αφενός η κρατική στήριξη του αγροτικού τομέα, αφετέρου η διεξαγωγή συνεχών ελέγχων για φαινόμενα αισχροκέρδειας, όπως λέει ο πρόεδρος της ΠΕΝΑ.
«Έχουμε μεγάλο κόστος παραγωγής (σπόροι κλπ) και ενέργειας (ηλεκτρικό ρεύμα, πετρέλαιο) και, παράλληλα, ένα τραπεζικό σύστημα που αντιμετωπίζει τους αγρότες σαν πελάτες δεύτερης κατηγορίας. Δεν έχουμε πρόσβαση σε επαρκή χρηματοδότηση. Χρειαζόμαστε την έμπρακτη στήριξη της Πολιτείας. Χρειαζόμαστε ένα πολύ πιο ευέλικτο σχήμα στη φορολόγησή μας. Να μη λαμβάνονται αποφάσεις για τον αγροτικό τομέα, χωρίς να ακούνε εμάς τους ίδιους και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Επίσης, σημαντικό, για να συνεχίσουμε να παράγουμε, είναι να στηρίζουμε όλοι μας τα ελληνικά αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, αλλά και να γίνονται συνεχείς έλεγχοι στην αγορά για περιπτώσεις αισχροκέρδειας».
«Η Ελλάδα πρέπει να θωρακίσει τα βασικά της προϊόντα»
Ερωτηθείς για το αν η Ελλάδα θα μπορούσε να αναδειχτεί σε μεγάλο εξαγωγέα της Ευρώπης, ο κύριος Παυλονάσιος τόνισε ότι, θα μπορούσαμε να κυριεύσουμε τις αγορές με πολλά και ποιοτικά προϊόντα, αν σταματούσαν τα ισχύοντα εμπάργκο.
«Κάποιες χώρες σκέφτονται να εφαρμόσουν προστατευτικά μέτρα, ενώ κάποιες άλλες τα έχουν ήδη εφαρμόσει. Η αβεβαιότητα για τη διάρκεια αυτής της κρίσης οδηγεί κάποιες χώρες σε περιορισμό εξαγωγών τροφίμων, γεγονός που δύναται να επιφέρει την αύξηση τιμών. Η Ελλάδα οφείλει να θωρακίσει τα βασικά της προϊόντα, έτσι ώστε, αν κλείσουν κάποια σύνορα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, να μην έχει προβλήματα. Θα πρέπει αντίστοιχα κι εμείς να σταματήσουμε τις εξαγωγές, να εξασφαλίσουμε την επάρκεια τροφίμων, και ύστερα να επανεξετάσουμε τη δυνατότητα εξαγωγών. Όπως προανέφερα, ο τόπος μας παράγει τα πάντα. Ωστόσο, τα αγροτικά προϊόντα δεν πρέπει να υφίστανται εμπάργκο στην Ευρώπη. Αν δεν είχαμε τέτοια εμπόδια, θα μπορούσαμε να κυριεύσουμε τις αγορές με προϊόντα “στρατηγούς” όπως είναι το βαμβάκι μας, το λάδι, η φέτα, τα σιτηρά και τα οπωροκηπευτικά».