Ο Απόστολος Ταμβακάκης μίλησε στο Fortune για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην οικονομία, όπως τόνισε το μόνο σίγουρο είναι ότι ο πλανήτης μπαίνει σε ύφεση, ενώ ταυτόχρονα υποστήριξε ότι το ΑΕΠ στην Ευρώπη αναμένεται να είναι αρνητικό κατά 5-8%.
Ο Απόστολος Ταμβακάκης, σήμερα πρόεδρος και managing partner της EOS Capital Partners και με μακρά θητεία στον τραπεζικό κλάδο και τη διοίκηση επιχειρήσεων, τόνισε ότι πρόκειται για μια ασύμμετρη κρίση που βρήκε «τους πάντες απροετοίμαστους, ηγέτες, κράτη, οικονομία και κοινωνία».
Όπως υπογράμμισε,
«σήμερα είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς το βάθος και την χρονική διάρκεια της κρίσης, γιατί οι προϋποθέσεις για τις εκτιμήσεις είναι ακόμα αβέβαιες. Π.χ. η διάρκεια του lockdown, η πιθανή υποτροπή της πανδημίας στο μέλλον , η φαρμακευτική λύση, η ύπαρξη εμβολίου, tests κλπ. Πάντως το σίγουρο είναι ότι ο πλανήτης μπαίνει σε ύφεση και μάλλον φοβάμαι βαριά ύφεση. Οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα είναι σαφώς αρνητικό, ενώ στην Ευρώπη η ύφεση θα κυμανθεί μεταξύ 5-8%.»
Ταμβακάκης: Οι ΜμΕ τα κατάφεραν στο παρελθόν, θα τα καταφέρουν και τώρα
Ερωτηθείς συγκεκριμένα για την Ελλάδα, ο Απόστολος Ταμβακάκης δήλωσε ότι για τους ίδιους λόγους δεν μπορούν να γίνουν ασφαλείς εκτιμήσεις, τονίζοντας, ωστόσο, ότι «έχω διαβάσει πολλές μελέτες από -5% έως και -18,5%. Σίγουρα πάντως το 2020 είναι μια δύσκολη, μια χαμένη χρονιά και τουλάχιστον οικονομικά θα γυρίσουμε πίσω 3-4 χρόνια, τη στιγμή που η οικονομία μας εισερχόταν σε ανοδικό κύκλο μετά από 10 χρόνια ταλαιπωρίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια του ζητήθηκε να κάνει ειδική μνεία για τις ΜμΕ με τον Απόστολο Ταμβακάκη να απαντά:
«Από αυτή τη κρίση δεν θα βγει κανείς αλώβητος. Οι εταιρείες αυτές μετά από μια κόλαση 10 ετών λόγω του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας, έρχονται τώρα αντιμέτωπες με μια άλλη ασύμμετρη και πιο βαριά κρίση ζήτησης.
Κάποιοι δεν θα τα καταφέρουν, άλλοι όμως θα χρησιμοποιήσουν αυτή την κρίση σαν εφαλτήριο για βελτίωση και περαιτέρω εγκαθίδρυση της θέσης τους στην αγορά. Έχω πει κατ’ επανάληψη ότι υπάρχει πλούτος στις ΜμΕ στη χώρα μας και όπως αρκετοί που τα κατάφεραν στο παρελθόν θα τα καταφέρουν και τώρα».