Το Ιράν που κτυπήθηκε καίρια από την πανδημία του κορωνοϊού και για καιρό φιγουράριζε στην πρώτες θέσεις των χωρών που είχαν υποστεί μεγάλες απώλειες σε ανθρώπους κατάργησε τα περισσότερα μέτρα και η οικονομία επιστρέφει άμεσα στην κανονικότητα.
Οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις που λειτούργησαν ξανά το Σάββατο στην Τεχεράνη, γνωρίζουν πως ρισκάρουν, αλλά η ανάγκη επιβίωσης τους υποχρεώνει να πάνε σε αυτές
Η κυβέρνηση του Ιράν επέτρεψε σε ορισμένες επιχειρήσεις της Τεχεράνης, που παρέμεναν κλειστές τις τελευταίες εβδομάδες, να ανοίξουν και να λειτουργήσουν ξανά το Σάββατο, παρά το γεγονός πως η χώρα παραμένει στο επίκεντρο του ξεσπάσματος του κορωνοϊού στη Μέση Ανατολή.
Κορυφαίοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η οικονομία του Ιράν, η οποία έχει δεχτεί πολύ σοβαρό πλήγμα, δεν μπορεί να παραμείνει «κλειδωμένη» για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και ενέκριναν παρόμοια μέτρα σε άλλες επαρχίες την περασμένη εβδομάδα.
Μάλιστα, σημειώθηκε μια «σημαντική» αύξηση στη χρήση αυτοκινητόδρομων το Σάββατο, σύμφωνα με τον αρχηγό της τροχαίας της Τεχεράνης, ο οποίος δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ότι ορισμένα μέτρα κατά της κυκλοφοριακής συμφόρησης έχουν αρθεί, ώστε να αποθαρρυνθεί η χρήση των δημόσιων συγκοινωνιών.
Κάποιοι κάτοικοι της Τεχεράνης δήλωσαν ότι ανησυχούσαν για το ξέσπασμα του ιού, ωστόσο έπρεπε να επιστρέψουν στη δουλειά, καθώς η διαβίωσή τους εξαρτάται από αυτήν.
“Δεν νομίζω ότι είναι ακόμα ασφαλές, αλλά έπρεπε να επιστρέψω στη δουλειά για οικονομικούς λόγους. Εάν είχα την επιλογή δεν θα το έκανα, αλλά αν το κατάστημα παραμείνει κλειστό περισσότερο θα μπορούσαμε να απολυθούμε” ανέφερε πωλήτρια σε κατάστημα χονδρικής πώλησης δερμάτινων ειδών.
Μάλιστα, πρόσθεσε ότι λιανοπωλητές από άλλες επαρχίες βρέθηκαν στο κατάστημα το Σάββατο για να ανανεώσουν τα αποθέματά τους και ότι οι περισσότεροι καταστηματάρχες και πελάτες δεν φορούσαν μάσκες ή γάντια.
Την ίδια στιγμή, στο Grand Bazaar της πόλης, πολλοί καταστηματάρχες κάθονταν δίπλα στους κλειστούς πάγκους, λέγοντας ότι δεν τους επιτρέπεται να ανοίξουν ξανά μέχρι την 1η Μαΐου. Μάλιστα, διαμαρτυρήθηκαν για το γεγονός πως επετράπη σε καταστήματα εκτός του παζαριού να επαναλειτουργήσουν.
Σημειώνεται πως το Ιράν που έχει καταγράψει μέχρι σήμερα περισσότετα από 5.000 «θύματα» του κορωνοϊού και πάνω από 80.000 μολύνσεις, προχώρησε σε αναστολή λειτουργία όλων των μη απαραίτητων οικονομικών δραστηριοτήτων από τα μέσα Μαρτίου.