Πάνω από τις μισές χώρες του πλανήτη έχουν προσφύγει, μέχρι στιγμής, στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητώντας χρηματοδοτική στήριξη για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού.

​Την περασμένη Πέμπτη, όταν η Βηρυτός προσέφυγε στο ΔΝΤ για να καλύψει το βαθύ χρηματοπιστωτικό κενό, ο Λίβανος προσετέθη στη λίστα με τις 102 (!) χώρες που έχουν ζητήσει τη συνδρομή του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΔΝΤ αλλά και τις ανακοινώσεις της γενικής διευθύντριας του Ταμείου κυρίας Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, το ΔΝΤ προσπαθεί να ανταποκριθεί στο διαρκώς αυξανόμενο αριθμό κρατών που ζητούν στήριξη, αναπτύσσοντας ολόκληρη τη δανειοδοτική του ικανότητα ύψους 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων στην υπηρεσία των μελών του.

Μέχρι στιγμής 20 από τις 102 χώρες σε ολόκληρο τον πλανήτη που έχουν έχουν προσφύγει στο ΔΝΤ, έχουν λάβει χρήματα από το Ταμείο σε χρόνο ρεκόρ καθώς λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης το Ταμείο έχει θέσει σε εφαρμογή μηχανισμούς παροχής επείγουσας βοήθειας χωρίς να απαιτείται ολοκληρωμένο πρόγραμμα.

​Η πλειονοψηφία των κρατών που έχουν ήδη λάβει στήριξη, βρίσκονται στην Αφρική, ενώ ακολουθούν χώρες της Ασίας και της Νοτίου Αμερικής. Από την Ευρώπη οι χώρες που έχουν ζητήσει στήριξη είναι η Αλβανία, η Βόρειος Μακεδονία, η Βοσνία – Ερζεγοβίνη, η Μολδαβία και το Κόσσοβο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όπως αναφέρει το ΔΝΤ, μέχρι στιγμής τα δημοσιονομικά μέτρα που έχουν ληφθεί διεθνώς για τον περιορισμό των συνεπειών της πανδημίας, ανέρχονται σε 8 τρισεκατομμύρια δολάρια, με τις προηγμένες χώρες και ειδικά αυτές του G20 να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή με δράσεις ύψους 7 τρισ. δολαρίων.