Την αξιοποίηση κάθε ενδεχόμενου μέτρου και αλλαγής θα επιδιώξει η κυβέρνηση για να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες στον ιστό της οικονομίας. Την Τετάρτη 27 Μαΐου έρχεται η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα αποτυπώσει το σχέδιο για την εργασία, την οικονομία και τον τουρισμό.
Δεν αποκλείεται μάλιστα να κατατεθεί ακόμη και το βράδυ της Πέμπτης ως νομοσχέδιο ώστε να συζητηθεί με τη μορφή του κατεπείγοντος και να ψηφιστεί μέχρι και το Σάββατο, ώστε να ισχύει από τη Δευτέρα 1 Ιουνίου. Σε αυτήν αναμένεται να είναι η μείωση του ΦΠΑ από 24% σε 13% σε μια σειρά από τομείς που άπτονται και επηρεάζουν την καθημερινότητα των πολιτών. Την ίδια ώρα, όμως, νέο τοπίο διαμορφώνεται για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, καθώς επανεκκινούν σταδιακά όλοι οι κλάδοι της οικονομίας, μαζί με τα «βαριά χαρτιά» του τουρισμού και της εστίασης.
Μπροστά στον φόβο για «τσουνάμι» απολύσεων και έκρηξη της ανεργίας, η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει στους εργοδότες για σημαντικό χρονικό διάστημα «εργαλεία» μεγάλης ευελιξίας, ώστε να μειώνουν με χρήση του διευθυντικού τους δικαιώματος, δηλαδή μονομερώς, έως και 50% τον χρόνο εργασίας των υπαλλήλων τους. Ταυτόχρονα, με την Πράξη Νομοθετικού περιεχομένου, νομοθετεί πρόγραμμα επιδότησης της απώλειας των μισθών από το κράτος, ως «ανάχωμα» στην ελεύθερη πτώση του εισοδήματος των εργαζομένων.
Ο μηχανισμός καλύπτει το 60% και όχι το 100% των απωλειών που θα έχουν οι μισθωτοί λόγω μειωμένου ωραρίου, με αποτέλεσμα να προκύπτει μείωση στους μισθούς για σημαντικό τμήμα των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης που θα ενταχθούν στο μέτρο. Η επιδότηση, δηλαδή, θα καλύπτει το 60% του μισού μισθού που θα χάνεται. Το αντίτιμο θα είναι η προστασία από την απόλυση, καθώς ο εργαζόμενος που θα μπαίνει στον μηχανισμό θα απαγορεύεται να απολυθεί. Επίσης, θα είναι πλήρως ασφαλισμένος, καθώς οι εισφορές του θα υπολογιστούν στον αρχικό μισθό. Το σύνολο των αποδοχών τους στο 100% διασώζουν όσοι εισπράττουν τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ, ενώ μικρές απώλειες θα καταγράψουν όσοι κινούνται κοντά στην ίδια περιοχή.
Στο μεταξύ, στις διαρκείς κοινοβουλευτικές επιτροπές Κοινωνικών και Οικονομικών Υποθέσεων συζητούνται οι τελευταίες δύο Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου με τα επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης του κορωνοϊού και τη σταδιακή επάνοδο στην κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα. Με τις δύο ΠΝΠ που κυρώνονται από τη Βουλή κλείνει ο κύκλος των έκτακτων μέτρων και μπαίνουν οι βάσεις για την επαναφορά στην κανονικότητα.
Στο μεταξύ, ξεκίνησε χθες Δευτέρα το τέταρτο βήμα της άρσης των μέτρων έναντι του κορωνοϊού, με την επαναλειτουργία των καταστημάτων στον κλάδο της εστίασης, με την τήρηση αυστηρών κανόνων. Παράλληλα, απελευθερώθηκαν και οι μετακινήσεις προς τα νησιά. Την ίδια στιγμή, πάντως, σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων αναμένεται να μη λειτουργήσει από τις 25 έως και τις 31 Μαΐου, βάσει απόφασης που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ.
Ο κύκλος των χαμένων ενοικίων
Μόλις 1 από τα 3 ευρώ του εισοδήματος που θα χάσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων λόγω της μείωσης των ενοικίων κατά 40% θα καλύψει το Δημόσιο. Το υπόλοιπο 66% θα αποτελέσει καθαρή χασούρα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.
Παρά τις έντονες αντιδράσεις των ιδιοκτητών ακινήτων, οι οποίοι ζητούν μεγαλύτερη στήριξη για τις εισοδηματικές τους απώλειες, το οικονομικό επιτελείο έχει αποφασίσει ήδη το πώς θα αποζημιωθούν. Έτσι, το 33% των ανείσπρακτων ενοικίων τους θα συμψηφιστεί με τον φόρο εισοδήματος ή τον ΕΝΦΙΑ ή άλλες φορολογικές υποχρεώσεις που θα κληθούν να πληρώσουν οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι μετά την 1η Ιουλίου.
Το ποσοστό της αποζημίωσης θα είναι το ίδιο για όλους τους φορολογουμένους που εισπράττουν μειωμένα μισθώματα με το δημοσιονομικό κόστος του μέτρου να ανέρχεται στα 70 εκατ. ευρώ. Για παράδειγμα, εάν ένας ιδιοκτήτης ακινήτων λόγω της μείωσης κατά 40% στα ενοίκια έχει χάσει συνολικά 2.000 ευρώ το διάστημα Μαρτίου – Μαΐου το Δημόσιο θα υπολογίσει τη συνεισφορά του με συντελεστή 33%, δηλαδή θα του καλύψει 666 ευρώ. Το ποσό αυτό θα μπορεί ο ιδιοκτήτης να το αφαιρέσει από τον φόρο εισοδήματος ή τον ΕΝΦΙΑ ή και από άλλες οφειλές που θα προκύψουν από την 1η Ιουλίου και μετά.
Αν ο φόρος εισοδήματος που πρέπει να καταβάλει είναι 400 ευρώ, τα υπόλοιπα 266 ευρώ της πίστωσης θα μπορεί να τα συμψηφίσει με τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος θα εκδοθεί στα τέλη Αυγούστου. Αν όμως ο φόρος εισοδήματος είναι 1000 ευρώ θα πληρώσει στην Εφορία 334 ευρώ. Για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που θα εισπράξουν μειωμένα ενοίκια η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα ανοίξει ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία θα πρέπει να δηλώσουν το συνολικό πραγματικό ποσό της απώλειας στο εισόδημά τους και να υποβάλουν το μισθωτήριο συμβόλαιο των ακινήτων με το αποδεικτικό είσπραξης.