ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Μαύρα σύννεφα» στον ορίζοντα του τουρισμού για το 2025...
prodeals

Το ιστορικό «Αλουμίνινιον της Ελλάδος»: Το ιδιαίτερο θέμα που έπεσε στη Χημεία (φώτο)

Το ιστορικό «Αλουμίνινιον της Ελλάδος»: Το ιδιαίτερο θέμα που έπεσε στη Χημεία (φώτο)

Για πρώτη φορά στην ιστορία ένα θέμα των Πανελλήνιων Εξετάσεων συνδέεται με την ελληνική πραγματικότητα και την επιχειρηματικότητα, ο λόγος για το θέμα-έκπληξη που έπεσε στο μάθημα της Χημείας.

Το τέταρτο θέμα των Πανελληνίων 2020 που κλήθηκαν να λύσουν οι μαθητές στη Χημεία ξεκίνησε με μια αναφορά στην ιστορία της εξόρυξης βωξίτη και της παραγωγής αλουμινίου, ενός από τους πιο σημαντικούς βιομηχανικούς τομείς της χώρας μας και αναφορά σε μια από τις μεγαλύτερης βιομηχανίες της χώρας, το ιστορικό «Αλουμίνινιον της Ελλάδος», της Mytilineos.

Το θέμα Δ της Χημείας στις Πανελλήνιες 2020

Συγκεκριμένα το θέμα Δ, στο μάθημα της Χημείας στις Πανελλήνιες 2020, έγραφε:

«Όταν στον Παρανασσό ανακαλύφθηκαν μεγάλες ποσότητες βωξίτη, εγκαταστάθηκε στην περιοχή μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες της Ελλάδος, αυτή της παραγωγής καθαρής αλουμίνας και αλουμινίου. Η μεταλλουργία του αλουμινίου περιλαμβάνει δύο στάδια. Στο δεύτερο στάδιο γίνεται η παραγωγή του καθαρού αλουμινίου με ηλεκτρόλυση της καθαρής αλουμίνας παρουσία περίσσειας άνθρακα (γραφίτη) σύμφωνα με την αντίδραση».

Ετσι, οι υποψήφιοι των Πανελλήνιων οι οποίοι έγραψαν σήμερα Χημεία, ήρθαν αντιμέτωποι με ένα απαιτητικό θέμα μεν, το οποίο, όμως, είχε ευθεία σύνδεση με την αγορά εργασίας, ένα θέμα από την πραγματική ζωή και την υγιή επιχειρηματικότητα, με τους αυριανούς επιστήμονες να καλούνται να απαντήσουν σε θέματα που τους φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά στην επαγγελματική τους ζωή.

Η ιστορία της βιομηχανίας Αλουμινίου στην Ελλάδα

Πράγματι, μετά την ανακάλυψη μεγάλης ποσότητας βωξίτη στα ορεινά του Παρνασσού, όπως αναφέρεται στο θέμα των Πανελληνίων 2020, αποφασίστηκε η εκκίνηση μιας πρωτοπόρας εγκατάστασης εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων αυτών και συνακόλουθης παραγωγής αλουμινίου.

Όπως διαβάζουμε, το 1960 υπεγράφη το Πρωτόκολλο για την ίδρυση του εργοστασίου αλουμίνας-αλουμινίου μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και των αναδόχων. Ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κωνσταντίνος Καραμανλής θεμελίωσε το έργο τρία χρόνια αργότερα και το 1966 ξεκίνησε η λειτουργία του εργοστασίου παραγωγής αλουμίνας και αλουμινίου από ελληνικό βωξίτη.

Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες καθετοποιημένες μονάδες παραγωγής και εμπορίας αλουμίνας και αλουμινίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό βωξίτη στην Ελλάδα και κατ’ επέκταση στην Ευρώπη, με ετήσια παραγωγή που ανέρχεται σε 650.000 τόνους βωξίτη, από υπόγεια εργοτάξια και μόνο.

Πρώτη φορά θέμα στις Πανελλήνιες 2020 συνδέεται με την αγορά εργασίας

Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον πως για πρώτη ίσως φορά, στο μάθημα της Χημείας των Πανελληνίων 2020, διατυπώνεται ένα θέμα που συνδέει τη γνώση με την επιχειρηματική πραγματικότητα. Ενδεχομένως τα θέματα της Χημείας στις Πανελλήνιες 2020 να υπήρξαν απαιτητικά για τους διαγωνιζόμενους, ωστόσο, είναι ενδιαφέρον πως έρχονται να συνδέσουν τη μάθηση με την αγορά εργασίας.

Μια συνηθισμένη αντίδραση μαθητών τόσο στο μάθημα της Χημείας, όσο ίσως και σε άλλα μαθήματα στα οποία εξετάζονται για τις Πανελλήνιες, αλλά και γενικότερα, είναι η αίσθηση πως η γνώση που λαμβάνουν δεν θα τους φανεί χρήσιμη στην ενήλικη ζωή τους. Ωστόσο, με θέματα που συνδέουν τη γνώση με την ελληνική επιχειρηματική πραγματικότητα, οι αυριανοί επιστήμονες είναι πολύ πιο πιθανό να αισθανθούν πως βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά στην επαγγελματική τους ζωή.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Την ίδια ώρα, το θέμα των Πανελληνίων 2020, έρχεται να «ζωντανέψει» τις, ενίοτε δύσκολες χημικές εξισώσεις, με την πραγματικότητα. Οι εξετάσεις έρχονται δηλαδή να αντλήσουν θέματα από την πραγματική ζωή. Ισως το επόμενο βήμα, μετά το θέμα των Πανελληνίων με αναφορά σε ένα ιστορικό εργοστάσιο, να είναι τα εργαστήρια σε πραγματικούς βιομηχανικούς χώρους…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.