Πέντε είναι οι ενδιαφερόμενοι για την βορειοελλαδίτικη οινοποιία Μαλαματίνα. Ποιες είναι όμως τελικά οι πέντε εταιρείες που κατέθεσαν μη δεσμευτικές προσφορές;
Πηγές με γνώση ανέφεραν πως μη δεσμευτικές προσφορές για τη Μαλαματίνα κατέθεσαν οι εταιρείες: Mantis Group, που δραστηριοποιείται στη διανομή αναψυκτικών, οινοπνευματωδών ποτών και καταναλωτικών προϊόντων, Μεταξάς, Ντέιβιντ Γουέτινγκ-Σωτηρόπουλος, CAVINO, που ασχολείται με την οινοποίηση, παραγωγή, εμφιάλωση οίνων και την παραγωγή ούζου, και το fund Σάντα Μάουρα, που είχε επενδύσει στα Δωδώνη Παγωτά και στα Μάρμαρα Διονύσου.
Από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές που είχαν λάβει το συνοπτικό ενημερωτικό σημείωμα (teaser) και δεν υπέβαλαν εντέλει μη δεσμευτική προσφορά είναι η οικ. Σαράντης της Όλυμπος, που απέκτησε πριν από λίγο διάστημα την εταιρεία Δουμπιά συμφερόντων της Μαλαματίνα, το fund του κ. Ν. Καραμούζη και το fund Elikonos.
Η διαδικασία με την ανάδειξη προτιμητέου επενδυτή αναμένεται να κλειδώσει μέσα στο καλοκαίρι και το επόμενο στάδιο είναι η κατάθεση του σχεδίου εξυγίανσης στο πρωτοδικείο προς επικύρωση μέσω του πτωχευτικού κώδικα και συγκεκριμένα των άρθρων 106 β&δ, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Το πωλητήριο στη Μαλαματίνα έρχεται τρία χρόνια μετά την αναδιάρθρωση στην οποία είχαν συμφωνήσει οι Τράπεζες που είχαν πάρει ως ενέχυρο τις μετοχές για άνοιγμα άνω των 35 εκατ. ευρώ. Σήμερα οι Τράπεζες επιθυμούν να «κλείσει» η πώληση της οινοποιίας, που συμπληρώνει φέτος 125 χρόνια ζωής.
Η οινοποιία, παρά τα σοβαρά χρηματοοικονομικά προβλήματα, εξακολουθεί να ελέγχει μερίδιο 41% στην κατηγορία της ρετσίνας, οι εξαγωγές της αποτελούν το 16% των πωλήσεών της και οι πωλήσεις της από 29 εκατ. ευρώ το 2007 που ήταν ιστορικό υψηλό, πέρυσι διαμορφώθηκαν στα 13 εκατ. ευρώ από 12,82 εκατ. ευρώ το 2018 και 16,4 εκατ. ευρώ το 2016.
Η Μαλαματίνα διαθέτει 3 ιδιωτικά οινοποιεία στην Ελλάδα, μια εγκατάσταση εμφιάλωσης και μια εγκατάσταση αποθήκευσης. Το εργοστάσιο εμφιάλωσης έχει χωρητικότητα εμφιάλωσης έως και 35.000 μπουκάλια την ώρα και χωρητικότητα αποθήκευσης 1.550 τόνων σε ανοξείδωτες δεξαμενές.
Επιπλέον, τα τρία οινοποιεία μπορούν να επεξεργαστούν έως και 1.900 τόνους σταφυλιών σε καθημερινή βάση (η εταιρεία χρησιμοποιεί σήμερα λιγότερο από το 50% της συνολικής της χωρητικότητας) και αποθηκεύει έως και 29.800 τόνους σε δεξαμενές από ανοξείδωτο χάλυβα.
Η συνολική χωρητικότητα αποθήκευσής της (31.350 τόνοι) αντιπροσωπεύει το 13,1% του συνολικού όγκου κρασιού που παράγεται στην Ελλάδα κατά την περίοδο 2019-2020.