Η σημερινή ημέρα (3/11), ξεκίνησε με την επιβολή νέων μέτρων, προκειμένου να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η διασπορά του κορωνοϊού.
Η αλλαγή που αλλάζει και τον επιδημιολογικό χάρτη, είναι και αυτή που αφορά στα επίπεδα επικινδυνότητας, αφού από τέσσερα που ήταν, γίνονται πλέον τρία.
Το επίπεδο επιτήρησης Α’ το οποίο συμβολίζεται με το κίτρινο χρώμα, το επίπεδο επιτήρησης Β’-Αυξημένου κινδύνου που συμβολίζεται με το κόκκινο χρώμα καθώς και το τρίτο επίπεδο που είναι το επίπεδο Συναγερμού.
Στο επίπεδο επιτήρησης Α’ ανήκουν 47 Περιφερειακές ενότητες, οι οποίες είναι οι εξής:
Αιτωλοακαρνανίας, Άνδρου, Αργολίδας, Αρκαδίας, Άρτας, Αχαΐας, Γρεβενών, Εύβοιας, Ευρυτανίας, Ζακύνθου, Ηλείας, Ηρακλείου, Θάσου, Θεσπρωτίας, Ιθάκης, Ικαρίας, Καλύμνου, Καρδίτσας, Καρπάθου-Κάσου, Κέας-Κύθνου, Κέρκυρας, Κεφαλληνίας, Κορινθίας, Κω, Λακωνίας, Λασιθίου, Λέσβου, Λευκάδας, Λήμνου, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Μήλου, Μυκόνου, Νήσων Αττικής (πλην της Σαλαμίνας), Πάρου, Πρέβεζας, Ρεθύμνου, Ρόδου, Σάμου, Σποράδων, Σύρου, Τήνου, Φθιώτιδας, Φλώρινας, Φωκίδας, Χανίων και Χίου.
Στο επίπεδο επιτήρησης Β’ ανήκουν οι υπόλοιπες 27 Περιφερειακές Ενότητες, οι οποίες είναι:
Όλες οι Περιφερειακές Ενότητες της Αττικής και ο Πειραιάς πλην των νήσων, Βοιωτία, Δράμα, Έβρος, Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Θήρα, Ιωάννινα, Καβάλα, Καστοριά, Κιλκίς, Κοζάνη, Λάρισα, Νάξος (πλην της Αμοργού), Ξάνθη, Πέλλα, Πιερία, Ροδόπη, Σέρρες, Τρίκαλα και Χαλκιδική.
Όσον αφορά τα νέα μέτρα, αυτά θα εφαρμοστούν ανεξαρτήτως περιοχής και επιπέδου επιτήρησης, με τις αρχές να έχουν αποφασίσει:
- Υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού.
- Περιορισμός κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα έως τις πέντε το πρωί.
- Απαγόρευση επιβίβασης σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς χωρίς μάσκα.
- Υποχρεωτική τηλε-εργασία τουλάχιστον κατά 50% σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
- Υποχρεωτική τηλε-εκπαίδευση στα ΑΕΙ.
- Αναστολή επισκεπτηρίου σε όλες τις δομές πρόνοιας.
- Ανοιχτό όλο το λιανεμπόριο και χονδρεμπόριο, καθώς και η βιομηχανία.
- Ανοιχτά τα σχολεία.
- Ανοιχτοί οι υπαίθριοι αρχαιολογικοί χώροι.
- Ανοιχτά τα ξενοδοχεία και τα κομμωτήρια.
Τι προβλέπεται για τα καταστήματα τροφίμων
Για την αποφυγή συνωστισμού, οι αρχές αποφάσισαν πως στα καταστήματα τροφίμων, όπως super market, mini market, φούρνους, κρεοπωλεία και ιχθυοπωλεία, ανεξαρτήτως περιοχής, θα πρέπει να εφαρμόζονται τα εξής μέτρα:
- 1 άτομο ανά 10τ.μ. (4 άτομα από 20 έως 100 τ.μ. και 1 άτομο για κάθε 10 τ.μ. επιπλέον).
- ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια και καλάθια.
- Ειδικά για καταστήματα που βρίσκονται σε περιοχές επιπέδου Β’, προβλέπεται συμπληρωματικά η λειτουργία των καταστημάτων αυτών και το Σαββατοκύριακο.