«Πανηγυρίζουν» στο υπουργείο Οικονομικών για την πορεία του ΑΕΠ, μετά την ανακοίνωση της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για το Γ’ τρίμηνο καθώς τα στοιχεία έδειξαν μικρή ανάπτυξη σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του έτους που είχαμε την πρώτη καραντίνα, αλλά αν η σύγκριση γίνει με βάση το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 η ύφεση ήταν 11,7%. Δηλαδή, ο τουρισμός δεν κατάφερε να σώσει την κατάρρευση της οικονομίας.
Το 2019 τα έσοδα από τον τουρισμό ανήλθαν σε 18 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 11 δισ. ευρώ εισπράχθηκαν μέσα στο τρίτο τρίμηνο. Φέτος εισπράχθηκαν από τον τουρισμό μόλις 3 δισ.
Η «βαριά βιομηχανία» της χώρας δεν δούλεψε και αυτό αποτυπώθηκε στα στοιχεία. Η πτώση στον τουρισμό κατά το γ΄ τρίμηνο του έτους ήταν 80%, ενώ συνολικά οι εξαγωγές έκαναν βουτιά 44,9%.
Πάντως, στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν δίνουν μια καλύτερη εικόνα για την ύφεση. Στο εννιάμηνο έφτασε στο 8,5% και εκτιμούν ότι η πρόβλεψη για ύφεση 10,5% -που προβλέπεται στον Προϋπολογισμό- έχει αρκετή απόσταση και δεν πρόκειται να επιβεβαιωθεί η διψήφια πτώση του ΑΕΠ.
Πλέον, στόχος είναι να μην ξεπεράσει το 16% η ύφεση του δ’ τριμήνου. Το οικονομικό επιτελείο «ποντάρει» στο γεγονός ότι δεν μπήκε «λουκέτο» σε όλο το φάσμα της οικονομίας.
Ωστόσο, το… «χεράκι» της σε όλο αυτό έβαλε η ΕΛ.ΣΤΑΤ, αφού αναθεώρησε τα στοιχεία για το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο του 2020. Αντί για ύφεση 0,5%, η νέα εκτίμηση της ΕΛ.ΣΤΑΤ. κάνει λόγο για ανάπτυξη 0,4% στο α΄ τρίμηνο και ύφεση 14,2% το β’ τρίμηνο, αντί για την αρχική βουτιά κατά 15,2%.
Κανείς δεν είναι, όμως, σε θέση να απαντήσει για τις επιπτώσεις του lockdown στο τέλος του έτους, αφού η μια παράταση της καραντίνας διαδέχεται την άλλη.
Πηγές του υπ. Οικονομικών έλεγαν άλλωστε ότι ο Προϋπολογισμός είχε υπολογίσει άρση του lockdown στις 10 Δεκεμβρίου. Συνεπώς, κάθε μέρα που περνά προσθέτει «πόντους» στην ύφεση και στο έλλειμμα. Κι αυτό γιατί εκτιμάται ότι κατά τη δεύτερη καραντίνα θα χαθούν εισοδήματα 2 δισ. και τζίρος επιχειρήσεων θα μειωθεί κατά 7 δισ. ευρώ.