Οικονομολόγοι, ακαδημαϊκοί και ιστορικοί, κατέληξαν στη λίστα με τους 10 πιο πλούσιους ανθρώπους όλων των εποχών.
Είναι οι άνθρωποι που έφτιαξαν ολόκληρες αυτοκρατορίες. Είναι αυτοί που διοικούσαν ή διοικούν τον κόσμο.
Πόσοι από αυτούς ζούνε ακόμη;
Δες ποιοι είναι οι πιο πλούσιοι άνθρωποι όλων των εποχών:
-John D. Rockefeller. Βιομήχανος και επονομαζόμενος «βασιλιάς του πετρελαίου», ξεκίνησε τι επενδύσεις του στη συγκεκριμένη βιομηχανία before it was cool, από το 1863 δηλαδή, και μέχρι το 1880, η εταιρεία του Standard Oil είχε τον έλεγχο της αμερικανικής παραγωγής σε ποσοστό 90%. Όπως αναφέρουν οι New York Times, η περιουσία του ισοδυναμούσε με το 2% του αμερικανικού ΑΕΠ το 1918, δηλαδή κυμαινόταν κάπου στα $341.000.000.000.
-Ο βασιλιάς του Τιμπουκτού (1280 – 1337) είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος που έζησε ποτέ. Το βασίλειό του ήταν ο μεγαλύτερος παραγωγός χρυσού στον κόσμο, σε μια εποχή μάλιστα που υπήρχε εξαιρετικά υψηλή ζήτηση και η τιμή είχε εκτοξευτεί σε δυσθεώρητα ύψη. «Αυτός είναι ο πλουσιότερος άντρας που έχει δει ποτέ κανείς. Ψάχνουν λέξεις για να το εξηγήσουν. Υπάρχουν εικόνες του να κρατά ένα σκήπτρο χρυσού, σε ένα θρόνο χρυσού, έχοντας ένα χρυσό ποτήρι και φορώντας μια χρυσή κορώνα στο κεφάλι.
-Aύγουστος Καίσαρας. Δεν ήταν μόνο ηγέτης μίας αχανούς αυτοκρατορίας που ήλεγχε το 30% του παγκόσμιου πλούτου της εποχής αλλά όπως αναφέρει και ο καθηγητής ιστορίας Ian Morris, κάποια στιγμή ο Καίσαρας έφτασε να έχει προσωπική περιουσία ίση με το 1/5 της οικονομίας της αυτοκρατορίας. Με σημερινή δεδομένα, μιλάμε για σχεδόν 5 τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο Morris «για μια μικρή περίοδο είχε στην κατοχή του ολόκληρη την Αίγυπτο».
-Ο Shenzong. Αρκεί να σου πούμε πως ο Shenzong (1048 – 1085), ως αυτοκράτορας της Κίνας, είχε τον έλεγχο περίπου του 30% του παγκόσμιου ΑΕΠ, σύμφωνα με τα στοιχεία του καθηγητή Ronald A. Edwards. Τα πλούτη της κινέζικης αυτοκρατορίας πήγαζαν μεταξύ άλλων λόγω της τεχνολογικής της προόδου αλλά και από την φοροεισπρακτική της ικανότητα, που όπως αναφέρει ο Edwards ήταν εκατοντάδες χρόνια πιο μπροστά από αυτή των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.
-Akbar I. Ο ηγέτης της μογγολικής δυναστείας στην Ινδία είχε υπό τον έλεγχό του τον απόλυτο έλεγχο μίας αυτοκρατορίας που αντιπροσώπευε το 25% της παγκόσμιας οικονομίας εκείνη την εποχή, που σύμφωνα με τον ιστορικό Angus Maddison το ΑΕΠ της Ινδίας υπό τον Akbar τον Μέγα μπορούσε να συγκριθεί με αυτό της Αγγλίας της ελισαβετιανής περιόδου.
-Μην σε ξεγελά το σοβιετικό υπόβαθρο και το κομμουνιστικό προφίλ του πατερούλη. Ο ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης είχε υπό τον έλεγχό του ολόκληρη την οικονομία της χώρας του. Σε περίπτωση που δεν αντιλαμβάνεσαι τι ακριβώς σημαίνει αυτό, σκέψου πως το 1950 (3 χρόνια πριν το θάνατό του) η Σοβιετική Ένωση αντιπροσώπευσε το 9,6% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Κάτι που σήμερα θα μεταφραζόταν σε 7,5 τρισεκατομμύρια δολάρια. Ρε τον πατερούλη.
-Ο Andrew Carnegie κατάφερε να πουλήσει τη μεγαλύτερη χαλυβουργική εταιρεία των ΗΠΑ, την U.S. Steel, στην J.P. Morgan για 480 εκατομμύρια δολάρια, το 1901. Ποσό που σήμερα θα ήταν ίσο με $390.000.000.000. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Carnegie θεωρείται ο πιο πλούσιος Αμερικάνος όλων των εποχών.
-Ο λόρδος του Ρίτσμοντ και ανιψιός του Γουλιέλμου του Πρώτου (Αγγλία, 1040 – 1093), γνωστός και ως Alan ο κόκκινος (Alan the Red), σύμφωνα με στοιχεία είχε περιουσία 11.000 λιρών όταν πέθανε. Σε περίπτωση που το ποσό αυτό σου φαίνεται μικρό, μάθε πως αντιστοιχούσε εκείνη την περίοδο στο 7% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ με αναγωγή σε σημερινά χρήματα μιλάμε για περίπου $194.000.000.000.
-Ένας από τους πλουσιότερους εν ζωή. Στα 62 του χρόνια, ο Bill Gates είναι πια ο δεύτερος πιο πλούσιος τύπος του πλανήτη, πίσω από τον Jeff Bezos της Amazon. Bέβαια, ο Gates θα ήταν πλουσιότερος από τον Bezos εάν δεν ασχολούνταν με τη φιλανθρωπία σε τόσο μεγάλο βαθμό μέσω του ιδρύματός του Bill & Melinda Gates Foundation. Συγκεκριμένα, έχει δωρίσει περίπου 700 εκατομμύρια μετοχές της Microsoft μέσα από τα χρόνια καθώς και 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια.
-Ο ηγέτης της Αυτοκρατορίας των Μογγόλων, πέρα του ότι ήταν ένας ικανότατος και άκρως επιτυχημένος στρατηγός, διέθετε και τεράστια πλούτη, τα οποία ως επί το πλείστον μοιραζόταν με τους στρατιώτες του. Η περιουσία του είχε να κάνει κυρίως με τεράστιες εκτάσεις γης (στην ακμή της, η αυτοκρατορία του, εκτεινόταν από την Κίνα μέχρι την Ευρώπη), με τους ακαδημαϊκούς να υποστηρίζουν πως παρά τη μεγάλη του δύναμη δεν συσσώρευε ποτέ τα πλούτη του.