Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την έναρξη του πρώτου γύρου άμεσων επενδύσεων σε ίδια κεφάλαια μέσω του νεοσυσταθέντος Ευρωπαϊκού Ταμείου Καινοτομίας (ΕΤΚ).

Να σημειώσουμε ότι στις κυβερνητικές επιλογές ήταν πάντα και οι startups και όπου βρεθούν και όπου σταθούν αναφέρουν ότι αυτές πρέπει να ενισχυθούν για να καινοτομήσουν. Η ΕΕ μάλλον δεν τις θέλει επομένως τι θα απομείνει; Ένα ταμείο “βιτρίνα” καθώς θα λένε ότι φέρνουν τόσα χρήματα στην χώρα αλλά για να τα πάρει κάποιος πρέπει να βάλει τα μισά!

Συγκεκριμένα, 42 καινοτόμες νεοφυείς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θα λάβουν χρηματοδότηση συνολικού ύψους 178 εκατ. ευρώ για την περαιτέρω ανάπτυξή τους σε τομείς όπως η υγεία, η γεωργία, η επιστήμη κ.α. Στόχος αποτελεί η υιοθέτηση και περαιτέρω ανάπτυξη των τεχνολογικών καινοτομιών τους.

Στο πλαίσιο μικτής χρηματοδότησης βάσει του πιλοτικού μέσου «Accelerator» του ΕΣΚ έχουν ήδη επιλεγεί συνολικά 293 επιχειρήσεις για χρηματοδότηση ύψους άνω των 563 εκατ. ευρώ σε επιχορηγήσεις ήδη από τον Δεκέμβριο του 2019.

Ιδρυτές, ωστόσο, ορισμένων επιχειρήσεων που επελέγησαν στον πρώτο γύρω, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιούν πως οι όροι χρηματοδότησής δεν ήταν σαφείς από την αρχή.

Ενώ είχαν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες, η ΕΕ τους ενημέρωσε ότι οι ίδιες οι εταιρείες θα έπρεπε να συγκεντρώσουν τουλάχιστον τα μισά από τα χρήματα αυτά βρίσκοντας μάλιστα οι ίδιοι τους επενδυτές.

Το ποσό αυτό σε ορισμένες περιπτώσεις άγγιζε ακόμη και τα 15 εκατομμύρια ευρώ. Κάτι το οποίο δεν είχε καταστεί γνωστό από την αρχή και δυσκόλεψε αρκετά πολλές από τις επιχειρήσεις σύμφωνα με το Politico.

Δηλώνουν ότι το πρόγραμμα είναι ελλιπές και έχει οδηγήσει ορισμένες επιχειρήσεις ακόμη και στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Οι περισσότερες επιχειρήσεις πρέπει να βρουν άμεσα επενδυτές για να καταφέρουν να επιβιώσουν. Ορισμένοι σκέφτονται ήδη χρηματοδότηση επιχειρηματικών κεφαλαίων από τις ΗΠΑ.

Όλες οι εν λόγω εταιρείες έχουν να αντιμετωπίσουν ακόμη ένα πρόβλημα. Οι όροι της χρηματοδότησης, επέτρεπαν στους κεφαλαιούχους να λάβουν μερίδιο από την εταιρεία ως αντάλλαγμα της επένδυσής τους.

Η Επιτροπή δήλωσε ότι «το Ταμείο EIC ενεργεί σύμφωνα με τον στόχο του να συγκεντρώνει ιδιωτικές επενδύσεις, ενισχύοντας τα οικοσυστήματα επιχειρηματικών κεφαλαίων της ΕΕ και παρέχει τα απαραίτητα μέσα για να συνεχίσουν την ανάπτυξή τους οι εταιρείες».

Ερωτηθείς γιατί οι νεοσύστατες εταιρείες αισθάνονται ότι παραπλανήθηκαν σχετικά με τους όρους χρηματοδότησης, ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε: «Είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί ότι ποτέ δεν υποσχέθηκε στις εταιρείες ένα σταθερό ποσό ιδίων κεφαλαίων.»

Διευθύνων σύμβουλος ωστόσο μιας εκ των επιχειρήσεων σχολιάζοντας τη διαδικασία δηλώνει πως: «Επικρατεί ένα πλήρες χάος».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Με το ταμείο να λειτουργεί έως το 2025, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένει: «Μετά το τέλος της διαδικασίας, οι εταιρείες θα χρηματοδοτούνται με ευνοϊκότερους όρους. Οι συνθήκες στην αγορά θα είναι σαφώς καλύτερες για αυτές. Έτσι θα μπορούν να συμβάλλουν αποτελεσματικά στην οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.»