Η ρυθμιστική αρχή στην Γαλλία για την πυρηνική ενέργεια (ASN) άνοιξε σήμερα το δρόμο για να επιμηκυνθεί η λειτουργία των πιο παλιών πυρηνικών αντιδραστήρων στη Γαλλία από τα 40 στα 50 χρόνια και κάλεσε την εταιρεία ηλεκτρισμού EDF να πραγματοποιήσει εργασίες για τη βελτίωση της ασφάλειάς τους.
Η ASN έδωσε στη δημοσιότητα μια απόφαση η οποία αναμενόταν και αφορά τους 32 αντιδραστήρες των 900 MW, τους παλαιότερους που λειτουργούν στη Γαλλία καθώς οι περισσότεροι έχουν τεθεί σε λειτουργία τα χρόνια του 1980.
Η γαλλική ρυθμιστική αρχή όρισε στο κείμενο αυτό τις προϋποθέσεις για να μπορέσουν να λειτουργήσουν πέραν της τέταρτης «περιοδικής επανεξέτασής» τους, η οποία γίνεται κάθε δέκα χρόνια, δηλαδή μέχρι το τέλος των ετών του 2020 ή του 2030, ανάλογα με το πότε τέθηκαν για πρώτη φορά σε λειτουργία.
H EDF θα πρέπει να πραγματοποιήσει μια σειρά τεστ και εργασιών για να βελτιωθεί η ασφάλεια των αντιδραστήρων της. Προβλέπονται ιδιαίτερα βελτιώσεις ώστε η ραδιενέργεια να παραμένει περιορισμένη στο εσωτερικό του περιβόλου του πυρηνικού σταθμού, σε περίπτωση ατυχήματος.
«Η δεύτερη μεγάλη πτυχή αφορά την ενίσχυση έναντι επιθέσεων που μπορεί να συμβούν σ’ αυτές τις εγκαταστάσεις», εξήγησε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ASN Ζιλιάν Κολέ. Πρόκειται για εξωτερικές επιθέσεις (σεισμός, πλημμύρα, κύμα ακραίου καύσωνα…) και εσωτερικές (πυρκαγιά…).
Οι αντιδράσεις στην απόφαση
Τέλος, μια τελευταία πτυχή αφορά «την ενίσχυση στο επίπεδο της πισίνας αποθήκευσης χρησιμοποιημένου πυρηνικού καυσίμου», δήλωσε ο Κολέ. Πρόκειται για έναν σημαντικό σταθμό στη λειτουργία των γαλλικών αντιδραστήρων. Αρχικά είχαν αδειοδοτηθεί για να λειτουργούν επ’ αόριστον, όμως η EDF είχε προβλέψει γι’ αυτούς διάρκεια ζωής 40 ετών.
Η απόφαση που ανακοινώθηκε σήμερα αφορά το σύνολο των αντιδραστήρων 900 MW, οι οποίοι θα εξετασθούν επίσης ο καθένας ξεχωριστά. Οι βελτιώσεις που προβλέπονται θα πραγματοποιηθούν μέσα σε διάστημα ετών.
Όσοι αντιτίθενται στην πυρηνική ενέργεικα ζητούν, από την πλευρά τους, να κλείσουν οι παλιοί πυρηνικοί σταθμοί. «Οι πυρηνικοί αντιδραστήρες εισέρχονται σε μια άγνωστη φάση γήρανσης», προειδοποιεί.
Το 70% του ηλεκτρικού που καταναλώνεται στη Γαλλία παράγεται από την πυρηνική ενέργεια. Η χώρα σχεδιάζει να μειώσει το μερίδιο αυτό στο 50% έως το 2035 αυξάνοντας παράλληλα τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.