Λήγει σήμερα η προθεσμία για την υποβολή της δήλωσης Covid-19 από τους ιδιοκτήτες ακινήτων, προκειμένου να λάβουν τη σχετική αποζημίωση.
Η δήλωση ωστόσο αφορά μόνο το χαμένο ενοίκιο του Ιανουαρίου ενώ για τα υπόλοιπα η πλατφόρμα θα ανοίξει αργότερα και ως εκ τούτου θα καθυστερήσει η καταβολή της αποζημίωσης από το ελληνικό κράτος.
Μετά την επεξεργασία των δηλώσεων από την ΑΑΔΕ θα ξεκινήσει και η καταβολή της αποζημίωσης η οποία ανέρχεται στο 80% του ενοικίου που χάθηκε.
Η πίστωση στο λογαριασμό των δικαιούχων θα ξεκινήσει στις 15 Μαρτίου και θα ολοκληρωθεί στα τέλη του μήνα.
Σήμερα επίσης λήγει και η προθεσμία για την εμπρόθεσμη καταβολή τελών κυκλοφορίας έτους 2021 αλλά και για την κατάθεση πινακίδων.
Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να γνωρίζουν:
1. Οι ιδιοκτήτες-φυσικά πρόσωπα θα αποζημιωθούν για το 80% του μηνιαίου μισθώματος και τα νομικά πρόσωπα για το 60% του μισθώματος.
2. H αποζημίωση δεν εμπίπτει σε καμία κατηγορία εισοδήματος, δεν υπόκειται σε οποιονδήποτε φόρο, τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, είναι ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες.
Δικαιούχοι της αποζημίωσης είναι:
– Οι εκμισθωτές, φυσικά ή νομικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμβαση μίσθωσης για ακίνητα επί των οποίων έχουν εμπράγματο δικαίωμα πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας και δεν εισπράττουν μίσθωμα για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021.
– Οι υπεκμισθωτές, φυσικά ή νομικά πρόσωπα που βάσει δικαιώματος υπεκμίσθωσης, έχουν συνάψει σύμβαση υπεκμίσθωσης και δεν εισπράττουν υπομίσθωμα για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021 από τους αντισυμβαλλόμενους, υπομισθωτές, κατ’ επιταγή.
– Οι κληρονόμοι εκμισθωτών και υπεκμισθωτών που έχουν αποβιώσει, υποχρεούνται να υποβάλλουν στη Δ.Ο.Υ. όπου υπάγεται ο κληρονομούμενος τα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν ότι έχουν καταστεί κληρονόμοι του αποβιώσαντος ώστε να ενημερωθούν τα στοιχεία του Φορολογικού Μητρώου.
– Οι επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται εκπτωτικά καταστήματα (outlet), εμπορικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά.
Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να υποβάλουν τη δήλωση Covid:
5. Σε περίπτωση που ο εκμισθωτής/υπεκμισθωτής αποβιώσει και δεν έχει υποβάλει την δήλωση, δικαιούχοι του ποσού που αντιστοιχεί στο 80% του μισθώματος είναι οι κληρονόμοι του, οι οποίοι υποβάλλουν στη Δ.Ο.Υ. του θανόντος την δήλωση covid εντός 2 μηνών τη λήξη της.
6. Η ΑΑΔΕ, μετά την λήξη της προθεσμίας υποβολής “Δήλωσης COVID” και εντός 30 ημερών, επεξεργάζεται τις “Δηλώσεις Covid” με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της, τις εγκρίνει ή αποστέλλει μήνυμα για την διόρθωσή τους ή τις απορρίπτει. Ο εκμισθωτής, ο υπεκμισθωτής ή οι κληρονόμοι αυτών ενημερώνονται από την ΑΑΔΕ με email για την απόρριψη της “Δήλωσης Covid” ή για τις τυχόν ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν για τη διόρθωσή της.
7. Η καταβολή του ποσού στους δικαιούχους διενεργείται σε δύο κύκλους. Ο πρώτος κύκλος ξεκινά δεκαπέντε ημέρες από την λήξη της προθεσμίας υποβολής της Δήλωσης Covid, και ολοκληρώνεται εντός 30 ημέρων.
9. Για τις μη επιτυχείς πληρωμές η ΑΑΔΕ ενημερώνει εκ νέου σχετικά τους δικαιούχους, ώστε να διορθώσουν λάθη ή παραλείψεις κατά την υποβολή της “Δήλωσης Covid” ή της “Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας” ή να διορθώσουν τον τραπεζικό λογαριασμό στο Taxisnet.
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων ζητούν βελτιώσεις στην πλατφόρμα υποβολής των δηλώσεων Covid
-Να βλέπει και το/τη σύζυγο του μισθωτή κατοικίας, όταν σε αναστολή τελεί ο πρώτος/η.
-Να βλέπει όχι μόνον το ΑΦΜ του κάθε μισθωτή αλλά κυρίως το είδος της κάθε μίσθωσης.
-Να βλέπει την έδρα αλλά και το υποκατάστημα της κλειστής/πληττόμενης επιχείρησης και να αναγράφει το ορθό ποσοστό μείωσης (100% ή 40%).