ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

Σήμερα η «κηδεία» της ελληνικής οικονομίας: Ανακοινώνεται η ύφεση του 2020 – Έρχεται «τσουνάμι» απολύσεων και «λουκέτων»

Πάνω από 10% αναμένεται να είναι η ύφεση για το 2020 - Εκτός του προγράμματος για τις αναστολές εργασίας έως 80.000 επιχειρήσεις που πλήττονται από το lockdown

Σήμερα η «κηδεία» της ελληνικής οικονομίας: Ανακοινώνεται η ύφεση του 2020 – Έρχεται «τσουνάμι» απολύσεων και «λουκέτων»

Η στιγμή της αλήθειας για την Ελλάδα, καθώς σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί από την ΕΛΣΤΑΤ το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου του 2020 και το ποσοστό της ύφεσης για ολόκληρο το 2020.

Η καταστροφή που έχει υποστεί η χώρα από τα lockdowns είναι τεράστια με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις να μιλούν για ένα ποσοστό ύφεσης πάνω από 10%.

Από τον Ιανουάριο κιόλας, στο υπουργείο Οικονομικών παραδέχονταν ότι το lockdown του περασμένου Νοεμβρίου, που τελικά παρατάθηκε επί της ουσίας ως το τέλος του έτους, θα είχε αρνητικό carry over στη φετινή χρονιά.

Δυστυχώς οι εξελίξεις ξεπέρασαν και τους πιο απαισιόδοξους, καθώς όλα δείχνουν ότι η οικονομία θα συνεχίσει να βρίσκεται σε καραντίνα τουλάχιστον ως τις 23 του μήνα, ανατρέποντας πλήρως τις εκτιμήσεις για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου άρα και συνολικά του έτους.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρθηκε σε κόστος 1,2 δις από το νέο lockdown, ενώ υποστήριξε πως για κάθε εβδομάδα μέτρων κοστίζει στην οικονομία 750 εκατ. ευρώ.

Κάτι που επιβεβαιώνει και τις εκτιμήσεις για πρόσθετο κόστος τουλάχιστον 2 δις ευρώ αν αυτή η καραντίνα παραταθεί ως τις 23 μήνα, με αποτέλεσμα η εκτίμηση για ύφεση κοντά στο 11,5% να φαντάζει αισιόδοξη.

Με το τρίτο lockdown να πιέζει ασφυκτικά τα κρατικά ταμεία και τη ζημιά να υπολογίζεται στα 750 εκατ. ευρώ την εβδομάδα, αρμόδιο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου δίνοντας το στίγμα των προθέσεων για το νέο γύρο μέτρων στήριξης παραπέμπει στην επιστρεπτέα προκαταβολή 6 όπου καταγράφηκε συνωστισμός ενδιαφερομένων αλλά τελικά με τους κόφτες που μπήκαν και τον εξονυχιστικό έλεγχο του οικονομικού προφίλ των επαγγελματικών και των επιχειρήσεων τα ποσά δόθηκαν εκεί και όπως έπρεπε.

Στο πλαίσιο αυτό, τα μέτρα που θα ενεργοποιηθούν τον Απρίλιο προβλέπουν:

Πάγιες Δαπάνες. Το νέο μέτρο επιδότησης ύψους 500 εκατ. ευρώ για τα πάγια έξοδα των επιχειρήσεων βρίσκεται ακόμη σε διαπραγμάτευση με του φορείς της αγοράς και τους θεσμούς και θα κλειδώσει το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις για 5-10 ημέρες ακόμα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού για «τα επιμέρους στοιχεία του μέτρου». Εκτός από μείωση του τζίρου 30%, οι επιχειρήσεις πρέπει να έχουν και ζημίες το 2020 για να επωφεληθούν.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών η πρόταση της Ελλάδος είναι να καλυφθούν οι δαπάνες τύπου ΔΕΚΟ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζονται δύο σενάρια για την κάλυψη των πάγιων δαπανών, λόγω των ισχυρών πιέσεων που δέχεται ο προϋπολογισμός οι οποίες εμποδίζουν γενναία ένεση ρευστότητας.

Είτε μόνο μέσω φορολογικών και ασφαλιστικών κουπονιών που θα συμψηφίζουν οφειλές των επιχειρήσεων είτε ενίσχυση κατά 50% μετρητά –σε μία τέτοια περίπτωση θα στηρίζονται μια σειρά από δαπάνες, όπως λογαριασμοί, ενοίκια, λοιπά έξοδα- και 50% με τα κουπόνια.

Πρόγραμμα Γέφυρα 2. Από 600 ευρώ έως και 50.000 ευρώ θα φτάνει η κρατική επιδότηση της δόσης για τα επιχειρηματικά δάνεια και τις οφειλές των ελεύθερων επαγγελματιών προς τις τράπεζες που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα «Γέφυρα 2» του υπουργείου Οικονομικών που θα υλοποιηθεί βάσει αυστηρών εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.

Η διάρκεια της επιδότησης θα είναι 8μηνη ενώ η επιδότηση θα ξεκινάει από το 90% της δόσης για τις συνεπείς επιχειρήσεις και θα μειώνεται έως και στο 70% κατά τη διάρκεια της 8μηνης περιόδου, ενώ για όσες επιχειρήσεις είχαν δάνεια σε καθυστέρηση, η επιδότηση θα ξεκινάει από το 80% και θα μειώνεται έως και το 60%.

Προϋπόθεση για την ένταξη των δανείων που είναι σε καθυστέρηση και αυτών που έχουν καταγγελθεί είναι οι επιχειρήσεις να ρυθμίσουν προηγουμένως τις οφειλές τους με την τράπεζα .

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7: Με κόφτες θα εφαρμοστεί και η επιστρεπτέα 7 ενώ η παράταση του lockdown θα κρίνει το καθεστώς βάσει του οποίου δοθεί το 1 δισ. ευρώ που προορίζεται για την κρατική ενίσχυση. Το βασικό πρόβλημα για το οικονομικό επιτελείο είναι ποια θα είναι περίοδος αναφοράς βάσει της οποίας θα υπολογιστεί για τη μείωση του τζίρου.

Η ουσιαστική αλλαγή που ετοιμάζεται για την έβδομη επιστρεπτέα είναι ότι για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που υποβάλουν εκδήλωση ενδιαφέροντος θα ληφθεί υπόψη η μείωση του τζίρου του α΄ τριμήνου του 2021, ξεπερνώντας ουσιαστικά το ένα έτος από τότε που επιβλήθηκαν τα περιοριστικά μέτρα στη χώρα μας.

Όπως έχουν διευκρινίσει πηγές του οικονομικού επιτελείο λόγω της χρονικής επέκτασης της πανδημίας η σύγκριση του τζίρου δεν θα γίνει με βάση τον τζίρο του 2020 αλλά με αυτόν του 2019.

Έως και 80.000 επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία θα μείνουν εκτός του προγράμματος για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας!

Σύμφωνα με την ΚΥΑ που συνυπογράφουν ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, πρόκειται από τον μήνα Μάρτιο να εισαχθεί η ρήτρα του τζίρου, με την οποία πάρα πολλές επιχειρήσεις θα αποκλειστούν από τη δυνατότητα χρήσης του μέτρου των αναστολών συμβάσεων εργαζομένων!

Αυτό θα σήμαινε την ακαριαία διακοπή μίας πολύτιμης κρατικής βοήθειας, τη στιγμή που τα περιοριστικά μέτρα σε ολόκληρη τη χώρα σκληραίνουν ακόμα περισσότερο!

Φαίνεται όμως το οικονομικό επιτελείο δεν έχει και πολλές επιλογές καθώς τα διαθέσιμα στα κρατικά ταμεία χρήματα στερεύουν και το μέτρο της αναστολής συμβάσεων εργασίας είναι το πλέον κοστοβόρο!

Μία στις δύο επιχειρήσεις αδυνατεί να πληρώσει το δάνειό της

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος σχετικά με τα ληξιπρόθεσμα δάνεια, επιβεβαιώνονται οι ισχυρές πιέσεις που έχουν ασκηθεί σωρευτικά στις ΜμΕ, στις micro επιχειρήσεις αλλά και στους ελεύθερους επαγγελματίες. Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) αδυνατούν να εξυπηρετήσουν το 47% των δανείων τους, ήτοι 13,5 δις ευρώ σε σύνολο 28,9 δις ευρώ. Επιπρόσθετα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι πολύ μικρές (micro) επιχειρήσεις δεν δύνανται να καταβάλλουν κανονικά τις δόσεις για το 55,4% των δανείων τους, δηλαδή για 9,5 δις ευρώ σε σύνολο 17,2 δις χορηγήσεων.

Παράλληλα σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ, για το πρώτο εξάμηνο του 2020, οι περισσότερες κατηγορίες οφειλών των εμπορικών επιχειρήσεων παρουσιάζουν αύξηση μεταξύ 2019-2020. Όπως διαφαίνεται, όσον αφορά στο χρέος, η κατάσταση της πλειονότητας των πολύ μικρών (micro) και μικρών επιχειρήσεων επιδεινώνεται λόγω τoυ lockdown. Η βελτίωση της εικόνας όσον αφορά τις οφειλές προς τις τράπεζες δεν είναι τόσο καθαρή καθώς η μέση οφειλή προς τις τράπεζες μεγεθύνεται κατά 33% μεταξύ 2019-2020 (από τις 94.038 στις 125.651 ευρώ).

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.