ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτές τις κεφαλές του νέου διηπειρωτικού βλήματος της Ρωσίας που έπεσε στην Ουκρανία δεν τις προλαβαίνει ούτε το μάτι...
prodeals

Φορολογικές δηλώσεις 2021: Οι φορολογούμενοι που θα λάβουν μεγαλύτερη επιστροφή φόρου

Πάνω από το 50% των φορολογουμένων θα έχουν μηδενικά εκκαθαριστικά - Ποιες κατηγορίες θα βγουν κερδισμένες

Φορολογικές δηλώσεις 2021: Οι φορολογούμενοι που θα λάβουν μεγαλύτερη επιστροφή φόρου

Αρκετοί αναμένεται να είναι οι φορολογούμενοι που θα δουν επιστροφή φόρου στις φετινές φορολογικές τους δηλώσεις.

​Η υποβολή των δηλώσεων αναμένεται να ξεκινήσει μετά το Πάσχα και σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, τα εκκαθαριστικά που θα προκύψουν θα εμφανίσουν αρκετά μειωμένα εισοδήματα, εξαιτίας της πανδημίας.

​Ως αποτέλεσμα, υπολογίζεται ότι πάνω από το 50% θα έχουν μηδενικά εκκαθαριστικά, ενώ κάποιες κατηγορίες φορολογούμενων αναμένεται να βγουν κερδισμένοι, καθώς θα έχουν επιστροφή φόρου.

Ούτως ή άλλως, το 2020 ήταν μία χρονιά με μεγάλες ανατροπές στα εισοδήματα λόγω των παρενεργειών που προκλήθηκαν από την επέλαση της πανδημίας, που θα προκαλέσει μεγάλη πτώση στα έσοδα του Δημοσίου του 2021 από τη φορολογία εισοδήματος.

​Οι εισπράξεις φόρων έτσι αλλιώς θα είναι μειωμένες, όμως μεγαλύτερες από ποτέ αναμένεται να είναι και οι επιστροφές φόρων σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα, σε ελεύθερους επαγγελματίες, ακόμα και σε περιορισμένες περιπτώσεις ιδιοκτητών εκμισθούμενων ακινήτων λόγω των εισοδηματικών απωλειών που υπέστησαν κατά τη διάρκεια του 2020.

Είναι χαρακτηριστικό ότι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που βρέθηκαν ή εξακολουθούν να βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης εργασίας δεν φορολογούνται για τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού που εισέπραξαν.

​Επίσης οι επαγγελματίες έλαβαν ως ενίσχυση επιστρεπτέες προκαταβολές που είναι αφορολόγητες και δεν συνυπολογίζονται στα ετήσια φορολογητέα εισοδήματά τους.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις λογιστικών γραφείων, εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι θα έχουν μειώσεις στα φορολογητέα εισοδήματά τους, που μπορεί να ξεκινούν από 20% και να φτάνουν ακόμα και το 50%.

Ευνοϊκές αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος

Παράλληλα με τη συρρίκνωση των εισοδημάτων κατά το τρέχον έτος ισχύουν δύο ευνοϊκές αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος, όπως είναι η μείωση των συντελεστών φορολογίας εισοδημάτων φυσικών προσώπων για εισοδήματα του 2020 και η προσωρινή κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα από 12.000 ευρώ και πάνω.

​Έτσι υπολογίζεται ότι θα είναι χιλιάδες οι περιπτώσεις μισθωτών εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα που θα είναι δικαιούχοι μεγάλων ποσών επιστροφών φόρου.

​Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, εκτιμήσεις αναφέρουν ότι θα καταβάλουν μειωμένους φόρους κατά 50% με 60% λόγω αφενός μεν της μείωσης των εισοδημάτων τους, αφετέρου δε της μείωσης του κατώτατου συντελεστή φόρου.

Ειδικότερα, από φέτος έχει αναμορφωθεί η κλίμακα υπολογισμού του φόρου για εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις. Στην κλίμακα εκκαθάρισης του φόρου για τα εισοδήματα αυτά επέρχονται οι ακόλουθες αλλαγές:

  • Μείωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή από 22% στο 9% για τα πρώτα 10.000 ευρώ του ετησίου εισοδήματος.
  • Μείωση του φορολογικού συντελεστή που αντιστοιχεί στο τμήμα του εισοδήματος από τα 20.000,01 έως τα 30.000 ευρώ, από το 29% στο 28%.
  • Μείωση του φορολογικού συντελεστή που αντιστοιχεί στο τμήμα του εισοδήματος από τα 30.000,01 έως τα 40.000 ευρώ, από το 37% στο 36%.
  • Μείωση του φορολογικού συντελεστή που αντιστοιχεί στο τμήμα του εισοδήματος πάνω από τα 40.000 ευρώ, από το 45% στο 44%.
  • Προσωρινή κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για όσους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα θα αποκτήσουν φέτος εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.

Ποιοι θα πάρουν επιστροφή φόρου

Πιο συγκεκριμένα, τέσσερις είναι οι κατηγορίες φορολογούμενων που αναμένεται να πάρουν φέτος επιστροφή φόρου:

Μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα: Όσοι μπήκαν σε αναστολή εργασίας την περασμένη χρονιά θα δηλώσουν φέτος μικρότερα εισοδήματα, και αυτό διότι τα επιδόματα των 534 και 800 ευρώ που έλαβαν ως αποζημίωση είναι αφορολόγητα. Πολλοί θα πάρουν επιστροφή φόρου, καθώς κατά τη διάρκεια του 2020 οι μηνιαίες κρατήσεις φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης επί των μισθών των εργαζομένων αυτών υπολογίστηκαν, όσους μήνες αυτοί εργάζονταν κανονικά, σαν οι αποδοχές τους να ήταν σε ετήσια βάση ίδιες με τα επίπεδα στα οποία είχαν διαμορφωθεί πριν ξεσπάσει η πανδημία.

Ελεύθεροι επαγγελματίες – αυτοαπασχολούμενοι: Σύμφωνα με υπολογισμούς, η φορολογική επιβάρυνση αυτής της κατηγορίας φορολογουμένων θα ανέλθει έως και 59%.

Φορολογούμενοι με εισοδήματα από ακίνητα: Λόγω του «κουρέματος» ενοικίων που υπέστησαν, αναμένεται να πληρώσουν επίσης λιγότερο φόρο. Οσοι αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα που υπερβαίνουν τα 12.000 ευρώ θα δουν μείωση του φόρου λόγω της προσωρινής κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Δημόσιοι υπάλληλοι – συνταξιούχοι με εισοδήματα από ενοίκια: Όφελος θα έχουν τόσο οι δημόσιοι υπάλληλοι, όσο και οι συνταξιούχοι οι οποίοι ενοικιάζουν κάποιο ακίνητο. Αν εισπράττουν ενοίκια για τα εισοδήματα αυτά, θα γλιτώσουν από την εισφορά αλληλεγγύης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ae
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.