Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, προχωρά στην επανεξέταση των τεκμηρίων διαβίωσης για το 2020, καθώς η υγειονομική κρίση που πλήττει τη χώρα μας, συρρίκνωσε τα εισοδήματα του προηγούμενου έτους, με αποτέλεσμα χιλιάδες φορολογούμενοι να κινδυνεύουν να φορολογηθούν επί πλασματικών εισοδημάτων.
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει βάλει το θέμα στο τραπέζι εξετάζοντας παρεμβάσεις χειρουργικού τύπου για να μην επιβαρυνθούν χιλιάδες νοικοκυριά.
Ένα από τα σενάρια προβλέπει την απαλλαγή από τα τεκμήρια διαβίωσης των φορολογουμένων που έχουν πληγεί από την κρίση της πανδημίας.
Συγκεκριμένα, η απενεργοποίηση των τεκμηρίων θα αφορά εργαζόμενους οι οποίοι ήταν σε αναστολή εργασίας το 2020, επαγγελματίες των οποίων ο τζίρος μειώθηκε σημαντικά, καθώς και οι ατομικές επιχειρήσεις.
Επίσης, εξετάζεται να ανασταλούν γενικώς τα τεκμήρια και να προσμετρηθούν οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ μηνιαίως και οι επιστρεπτέες προκαταβολές για τους ελεύθερους επαγγελματίες προκειμένου να καλυφθούν τα τεκμήρια.
Τα τεκμήρια διαβίωσης
Με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς στα τεκμήρια διαβίωσης περιλαμβάνονται:
1. Κατοικίες: Το τεκμήριο υπολογίζεται με βάση τα τετραγωνικά μέτρα της ιδιοκατοικούμενης ή μισθωμένης ή της δωρεάν παραχωρούμενης κύριας κατοικίας.
2. Αυτοκίνητα: Το τεκμήριο για τα αυτοκίνητα διαμορφώνεται ανάλογα με τα κυβικά εκατοστά και ξεκινάει από τα 4.000 ευρώ για αυτοκίνητα μέχρι 1.200 κ.ε.
3. Δίδακτρα: Τεκμήριο αποτελούν τα ποσά που καταβάλλονται για ιδιωτικά σχολεία και εκπαιδευτήρια.
4. Βοηθητικό προσωπικό: Το τεκμήριο διαβίωσης αφορά οικιακές βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό.
5. Σκάφη αναψυχής: Το τεκμήριο υπολογίζεται με βάση τα μέτρα.
6. Πισίνες: Το τεκμήριο υπολογίζεται με βάση την επιφάνειά της και διαμορφώνεται ανάλογα με το εάν είναι εξωτερική ή εσωτερική.
7. Ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης: Ορίζεται σε 3.000 ευρώ προκειμένου για τον άγαμο και σε 5.000 ευρώ για τους συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με τις φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν πέρυσι στην παγίδα των τεκμηρίων πιάστηκαν πάνω από 1,9 εκατομμύρια φορολογούμενοι οι οποίοι πλήρωσαν έξτρα φόρο για μεγαλύτερα εισοδήματα περίπου 6,5 δις. ευρώ.
Συγκεκριμένα, περίπου 3 στα 10 νοικοκυριά πλήρωσαν φόρους για εισοδήματα πολύ μεγαλύτερα από αυτά που δήλωσαν. Με υψηλότερο τεκμαρτό εισόδημα φορολογήθηκαν περίπου ένας στους τρεις μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, 4 στους 10 εισοδηματίες, ενώ στην τσιμπίδα πιάστηκαν και ένας στους τέσσερις συνταξιούχους, κυρίως με μικρές συντάξεις οι οποίοι μένουν σε ιδιόκτητο ή μισθωμένο σπίτι και έχουν αυτοκίνητο.