Χιλιάδες είναι οι ασφαλισμένοι οι οποίοι οδηγήθηκαν εντός του 2020 και οδηγούνται μέχρι και σήμερα στη σύνταξη προκειμένου να κερδίσουν τις αυξήσεις και τα προνόμια του νόμου Βρούτση.

Πρόκειται για τα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης για όσους έχουν περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης και τη μείωση του «πέναλτι» από το 60% στο 30% για τους απασχολούμενους συνταξιούχους. Ωστόσο μέχρι τώρα δεν έχουν δει κανένα αντίκρισμα.

​Κι αυτό παρά τις αλλεπάλληλες κυβερνητικές ανακοινώσεις-διαβεβαιώσεις και τις οκτώ αναβολές που έχουν προηγηθεί στα χρονοδιαγράμματα που ανακοινώνονται κάθε φορά.

​Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχει θύελλα αντιδράσεων και δικαστικές προσφυγές, με μηνύσεις και αγωγές, κατά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και της διοίκησης του ΕΦΚΑ.

Το πρόβλημα είναι ότι για να καταβληθούν οι αυξήσεις και τα αναδρομικά χρειάζεται επανυπολογισμός των συντάξεων, δηλαδή μια χρονοβόρα διαδικασία και μάλιστα σε έναν ΕΦΚΑ ο οποίος υπολειτουργεί λόγω της πανδημίας.

​Η διαδικασία που ξεκινά από τον ΕΦΚΑ προϋποθέτει νέο επανυπολογισμό όλων των συντάξεων που έχουν εκδοθεί με χρόνο ασφάλισης πάνω από τα 30 έτη, προκειμένου μέσα από αυτόν τον επανυπολογισμό να καθοριστούν τα νέα ποσά της ανταποδοτικής σύνταξης, σύμφωνα με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης που εισήγαγε ο νόμος Βρούτση κατόπιν απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Υπογραμμίζεται ότι ο νόμος ισχύει αναδρομικά από 1/10/2019 και για τον λόγο αυτόν οι αυξήσεις θα έχουν αναδρομικότητα 21 μηνών, εφόσον φυσικά καταβληθούν τον Ιούνιο.

Οι τρεις κατηγορίες συνταξιούχων που θα λάβουν ή όχι αυξήσεις και αναδρομικά και έχουν πάνω από 30 συντάξιμα έτη είναι οι παρακάτω:

  1. Νέοι συνταξιούχοι (μετά το 2019). «Τυχεροί» είναι όσοι συνταξιοδοτήθηκαν ή συνταξιοδοτούνται με τις διατάξεις του νέου ασφαλιστικού νόμου, δηλαδή με αίτηση από 1ης/10/2019 και μετά. Πρόκειται για τους νεότερους συνταξιούχους, οι οποίοι δεν θα έχουν επανυπολογισμό, αλλά απευθείας υπολογισμό των συντάξεών τους με τα νέα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης εφόσον αποχωρούν με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης.
  2. Παλαιοί συνταξιούχοι (πριν από το 2016). Ανάλογα με το ύψος της προσωπικής τους διαφοράς και τα έτη ασφάλισης μπορεί να εξουδετερώσουν την προσωπική διαφορά και να λάβουν οι συνταξιούχοι και αύξηση, η οποία όμως θα σπάσει σε 5 ετήσιες δόσεις από το 2020 έως και το 2024. Εκτιμάται ότι για 200.000 συνταξιούχους προβλέπονται αυξήσεις που θα περάσουν στην τσέπη τους με αναδρομικά από Οκτώβριο του 2019 έως την πληρωμή της νέας τους σύνταξης. Αυξήσεις στο καθαρό ποσό αναμένεται να έχουν παλαιοί συνταξιούχοι (αποχώρηση πριν από τις 12 Μαΐου 2016) με μικρή θετική προσωπική διαφορά καια παλαιοί συνταξιούχοι με αύξηση από 1ης/1/2019 (αρνητική προσωπική διαφορά).
  3. Νέοι συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά. Συνταξιούχοι μετά τον νόμο Κατρούγκαλου (2016) με 30 έτη ασφάλισης και άνω και με προσωπική διαφορά (λόγω μείωσης σύνταξης άνω του 20% σε σύγκριση με το παλιό σύστημα) θα έχουν και επανυπολογισμό σύνταξης με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου 4670/2020, αλλά και επανυπολογισμό προσωπικής διαφοράς εφόσον συνεχίζουν να έχουν μείωση άνω του 20% σε σχέση με το παλιό σύστημα. Η κατηγορία αυτή των συνταξιούχων δικαιώνονται νέα μεσοσταθμική αύξηση της τάξεως των 40-50 ευρώ σε πέντε ετήσιες δόσεις έως το 2024.

Τις μεγαλύτερες αυξήσεις θα πάρουν όσοι αποχώρησαν με 35 έως 40 έτη ασφάλισης, ενώ μικρότερες θα είναι για όσους έχουν από 30 έως 35 έτη. Αυξήσεις προκύπτουν και από τα 40 έως τα 45 έτη, αλλά ο ρυθμός αύξησης βαίνει μειούμενος όσο ανεβαίνουν τα χρόνια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!