Σταδιακά και υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις που θα συμφωνηθούν με την Κομισιόν θα αξιοποιηθούν τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης, μία διαδικασία που θυμίζει… εποχές Μνημονίων.
Παράλληλα η Κομισιόν έβαλε ήδη «στον πάγο» έργα του ελληνικού Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, το οποίο διαφήμισε τις προηγούμενες ημέρες ο Κ.Μητσοτάκης.
Οι στόχοι και τα ορόσημα θα υπόκεινται σε έλεγχο προόδου σε εξαμηνιαία βάση, προκειμένου να διαπιστωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αν πληρούνται οι συμφωνηθέντες όροι. Μάλιστα, η Κομισιόν θα διατηρεί και… βαθμολόγιο για κάθε χώρα με ενδείξεις «Α», «Β» και «C», για να αξιολογεί την πορεία του σχεδίου μιας χώρας.
Εφόσον η Ε.Ε. κρίνει πως έχουν εκπληρωθεί τα συμφωνηθέντα, μόνο τότε θα προχωρά στην εκταμίευση των χρημάτων για τα προς υλοποίηση έργα και μεταρρυθμίσεις.
Πρόκειται για μια διαδικασία που δεν είναι άγνωστη στη χώρα μας, καθώς η ίδια «τακτική» ακολουθούταν και κατά τη διάρκεια των Μνημονίων, προκειμένου να εκταμιεύονται οι επόμενες δόσεις προς τη χώρα μας, ενώ έως και σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται σε διαδικασία αυστηρής επιτήρησης κάθε εξάμηνο.
«Μπλόκο» σε έργα του Ταμείου Ανάκαμψης έβαλε η Κομισιόν
Από… κόσκινο έχει αρχίσει να περνά η Κομισιόν μέρος του ελληνικού σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς δεν έχει πάρει ακόμα στα χέρια της το τελικό κείμενο της κυβέρνησης.
Φαίνεται όμως ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει βάλει ήδη «στον πάγο» έργα τα οποία είχαν ενταχθεί στο σχέδιο της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να αποσυρθούν την τελευταία στιγμή, προτού παρουσιαστεί στο ευρύ κοινό και δοθεί σε δημόσια διαβούλευση.
Είναι ενδεικτικό, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι έχει σχολιαστεί αρνητικά το γεγονός πως από τα συνολικά 32 δισ. ευρώ η κυβέρνηση έχει προϋπολογίσει μόλις 479.000.000 ευρώ για την επανεκπαίδευση των ανέργων για την απόκτηση νέων δεξιοτήτων. Ως μέτρο σύγκρισης, για την ανάπλαση του κτήματος του Τατοΐου η κυβέρνηση ζητεί 45.000.000 ευρώ.
Αντίρρηση φαίνεται ότι έχει προβάλει και για μεγαλύτερες επενδύσεις, με πολιτικές προεκτάσεις, θεωρώντας ότι πίσω από τα συγκεκριμένα έργα «κρύβονται» ακόμα και πολιτικές ή διπλωματικές «συναλλαγές».
Ίσως αυτό το «μπλόκο» της Κομισιόν να αποτελεί και τον λόγο για τον οποίο η κυβέρνηση έχει βάλει «στον πάγο» την ανακοίνωση μιας πρώτης λίστας με έργα που θα μπορούσαν να προχρηματοδοτηθούν από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και στη συνέχεια να ενταχθούν στα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση είχε περάσει και σχετικό νόμο στη Βουλή, με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών, ωστόσο στη συνέχεια προέβαλε ατύπως το ζήτημα της διαχείρισης των ταμειακών διαθεσίμων ως δικαιολογία για την καθυστέρηση στη χρηματοδότηση των έργων.