Σε μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών προτίθεται να προχωρήσει η κυβέρνηση τα επόμενα χρόνια.

Ήδη χθες ο πρωθυπουργός άνοιξε παράθυρο για «πάγωμα» της εισφοράς αλληλεγγύης και το 2022. Σε συνέντευξη στο τηλεοπτικό σταθμό «Star» είπε χαρακτηριστικά ότι «δεν θα υπάρχει εισφορά αλληλεγγύης την επόμενη χρονιά. Αυτή είναι η εκτίμησή μου, αλλά πιστεύω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο θα αποτυπωθεί στον προϋπολογισμό στο τέλος του έτους. Αλλά εάν έπρεπε να κάνω μία πρόβλεψη σήμερα θα σας έλεγα ότι δεν θα έχουμε εισφορά αλληλεγγύης ούτε το 2022. Εξάλλου, θέλω να θυμίσω την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης αποτελούσε βασικό στόχο του προγραμματικού λόγου της Νέας Δημοκρατίας»

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών το πακέτο των παρεμβάσεων για την μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών θα υλοποιείται ανάλογα με τις εξελίξεις στην οικονομία και τα δημόσια οικονομικά αλλά το στίγμα που θα δοθεί είναι ότι η κυβέρνηση επαναφέρει την ατζέντα των προεκλογικών της δεσμεύσεων που έχουν «παγώσει» λόγω της υγειονομικής κρίσης.

Στο πλαίσιο αυτό προγραμματίζεται η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών με ταυτόχρονη μείωση του ανώτατου πλαφόν, η πλήρης κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και η μείωση του εταιρικού φόρου και των συντελεστών του ΦΠΑ.

Εισφορά αλληλεγγύης

Το «πάγωμα» της εισφοράς αλληλεγγύης που φέτος ισχύει για τον ιδιωτικό τομέα, επεκτείνεται όπως φαίνεται και στα εισοδήματα των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων, που έχουν εξαιρεθεί από την εφαρμογή του μέτρου.

Το μέτρο αγγίζει πάνω από 2,3 εκατ. φορολογούμενους που αποκτούν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. Με την αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης το 2022, οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα θα συνεχίσουν να έχουν αυξημένες αποδοχές, οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις στις μηνιαίες αποδοχές τους ενώ οι φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν του χρόνου θα έχουν επίσης μειωμένες επιβαρύνσεις για τα εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα, ενοίκια, τόκους και μερίσματα.

Με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης το όφελος για έναν μισθωτό με ετήσιο εισόδημα 25.000 ευρώ ανέρχεται σε 426 ευρώ, ένας μισθωτός με εισόδημα 30.000 ευρώ κερδίζει 676 ευρώ ενώ για ετήσιο εισόδημα 40.000 ευρώ το ετήσιο όφελος για τον φορολογούμενο φθάνει τα 1.326 ευρώ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!