Αισθητή μείωση παρουσιάζει ήδη η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία και στη Γαλλία, καθώς αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομικά προβλήματα λόγω των συνεχόμενων lockdown.
Τα τελευταία στοιχεία φέρουν τη βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας να έχει μειωθεί τον Φεβρουάριο κατά 1,6% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, αιφνιδιάζοντας τους περισσότερους οικονομολόγους. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, άλλωστε, η βιομηχανική παραγωγή της Γαλλίας μειώθηκε κατά 4,7%, ενώ στην Ισπανία παρέμεινε σε στασιμότητα.
Όπως επισημαίνει σχετικό ρεπορτάζ του Bloomberg, ο μεταποιητικός τομέας της Ευρωζώνης είχε επιδείξει σχετική αντοχή τους τελευταίους μήνες χάρη κυρίως στην ανάπτυξη που σημείωσε η οικονομία της Κίνας αλλά και ορισμένων άλλων οικονομιών. Αλλες έρευνες καταδεικνύουν, άλλωστε, πως τον Φεβρουάριοαυξήθηκαν οι εξαγωγές της Γερμανίας κατά 0,9%. Στο εσωτερικό των ευρωπαϊκών χωρών, η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού έχει κρατήσει εκτός λειτουργίας μεγάλο τμήμα του τομέα των υπηρεσιών, προκαλώντας συρρίκνωση το πρώτο τρίμηνο του έτους. Στη Γαλλία η πτώση της βιομηχανικής παραγωγής, που ήταν και η χειρότερη των τελευταίων 10 μηνών, οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στη συρρίκνωση του τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας κατά 11,4%.
Στη Γερμανία ανάλογο πλήγμα δέχθηκε ο κλάδος των επενδυτικών αγαθών. Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών εξακολουθεί, πάντως, να εκφράζει αισιοδοξία, καθώς εκτιμά πως τους επόμενους μήνες θα επιταχυνθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης και η οικονομία θα πάρει νέα ώθηση. Όπως ανέφερε σε σχετική ανακοίνωσή του το υπουργείο, «η βελτίωση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης και η αύξηση των παραγγελιών σκιαγραφούν μια θετική προοπτική για τη βιομηχανία». Παραδέχεται, ωστόσο, πως «εξακολουθεί να περιβάλλει αβεβαιότητα τη μελλοντική εξέλιξη της πανδημίας».
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, η Τζέιμι Ρας, οικονομολόγος του Bloomberg, επισήμανε πως «η αιφνιδιαστική πτώση της γερμανικής παραγωγής θέτει υπό αμφισβήτηση την πεποίθηση ότι υπάρχει έκρηξη στον μεταποιητικό κλάδο που θα ενισχύσει την οικονομική δραστηριότητα». Η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, έχει ταχθεί υπέρ ενός νέου σύντομου αλλά εκτεταμένου lockdown διάρκειας από δύο ώς τρεις εβδομάδες προκειμένου να ανασχεθεί η πανδημία. Δεδομένου ότι ορισμένες τοπικές αρχές των γερμανικών κρατιδίων προβάλλουν αντιρρήσεις και δεν εφαρμόζουν πλήρως τα περιοριστικά μέτρα, η Γερμανίδα καγκελάριος έχει απειλήσει να μεταβιβάσει την αρμοδιότητα για το θέμα στο ομοσπονδιακό επίπεδο, προκειμένου να επιβάλει αυστηρότερα μέτρα. Στη διάρκεια της εβδομάδας, άλλωστε, η Γαλλία υποβάθμισε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη του 2021 στο 5% από την προηγούμενη εκτίμηση για 6%, καθώς η επαναφορά ενός αυστηρού lockdown έχει αναστείλει την οικονομική δραστηριότητα. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρινό Λε Μερ, δηλώνει πάντως βέβαιος πως η γαλλική οικονομία θα ανακάμψει άμεσα μόλις ελεγχθεί η υγειονομική κρίση.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.