ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

Στα όριά του ο εμπορικός κόσμος: «Μπορεί να υπάρχει και μια πολιτική που να μη θέλει τις πολύ μικρές επιχειρήσεις»

Έκκληση για «άμεση ένταξη του εμπορίου στα Προγράμματα Επανεκκίνησης»

Στα όριά του ο εμπορικός κόσμος: «Μπορεί να υπάρχει και μια πολιτική που να μη θέλει τις πολύ μικρές επιχειρήσεις»

Στα «κάγκελα» φαίνεται πως είναι ο εμπορικός κόσμος λόγω της έλλειψης ρευστότητας αλλά και τον αποκλεισμό του λιανεμπορίου από τα προγράμματα επανεκκίνησης της αγοράς.

Αποτέλεσμα αυτού είναι χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις να υφίστανται ισχυρότατους κλυδωνισμούς.

Οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου (ΕΣΕΕ με ΕΣΑ, ΕΣΠ και ΕΣΘ) σε συνέντευξη Τύπου έκαναν έκκληση για «άμεση ένταξη του εμπορίου στα Προγράμματα Επανεκκίνησης» και ζήτησαν δικαιοσύνη και ισονομία με άμεσα στοχευμένα μέτρα, κάνοντας λόγο για 10δις χαμένα από τον κλάδο και έως και 150.000 λουκέτα στο τέλος της πανδημίας!

Επισημάνθηκε ότι τα περιοριστικά μέτρα με το «υβριδικό» σύστημα click away και click in shop, κράτησαν τον πασχαλινό τζίρο στα εμπορικά καταστήματα χαμηλότερα ακόμη και από τις συγκρατημένες προσδοκίες του εμπορικού κόσμου.

Μάλιστα δεν έλειψαν και οι υπόνοιες στοχοποίησης: «Μπορεί να υπάρχει και μια πολιτική που να μη θέλει τις πολύ μικρές επιχειρήσεις και αυτό καλό είναι να το δούμε».

Το γεγονός αυτό «γκριζάρει» ακόμα περισσότερο την επόμενη μέρα του εμπορίου που είναι ήδη επιβαρυμένη από την παντελή έλλειψη ρευστότητας, τα συσσωρευμένα χρέη της πανδημίας, το αδιάθετο εμπόρευμα σε ένδυση – υπόδηση και την αλλαγή στις συνήθειες των καταναλωτών που στρέφονται ολοένα και περισσότερο στις ηλεκτρονικές αγορές.

Για τους λόγους αυτούς οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου προέβαλαν την ανάγκη και το αίτημα να ληφθούν από την κυβέρνηση άμεσα, στοχευμένα μέτρα για την επανεκκίνηση του εμπορίου. Πρότειναν δε ως κριτήρια της ενίσχυσης την πτώση του τζίρου και την εποχικότητα και ζήτησαν τον προσδιορισμό ενός «κόφτη», όπως σε αντίστοιχα προγράμματα άλλων κλάδων της οικονομίας.

«Εάν θέλουμε να έχουμε 100.000 έως 150.000 λουκέτα στο τέλος της συγκεκριμένης πανδημίας καλό είναι να το ξέρουμε»

Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας και οι Πρόεδροι των τριών μεγαλύτερων Εμπορικών Συλλόγων της χώρας, του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης, του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς Θεόδωρος Καπράλος και του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Παντελής Φιλιππίδης, τεκμηρίωσαν την αντίφαση που προκύπτει και το ευεξήγητο αίσθημα αδικίας που προκαλεί στους μικρομεσαίους εμπόρους, το γεγονός ότι την ώρα που άλλοι κλάδοι της οικονομίας όπως η Εστίαση, ο Τουρισμός, οι Παιδότοποι, τα Γυμναστήρια εντάσσονται σε Προγράμματα Επανεκκίνησης, τα συναρμόδια υπουργεία κρίνουν – χωρίς να εξηγούν επαρκώς το «γιατί» – ότι το λιανεμπόριο δεν χρήζει ανάλογης στήριξης.

Γιώργος Καρανίκας: «Δυστυχώς παραβλέπονται τόσο οι μεγάλες απώλειες του λιανικού εμπορίου το 2020 που καταγράφηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ και την ΑΑΔΕ όσο και οι ιδιαιτερότητες στη λειτουργία του, το γεγονός δηλαδή πως ο κλάδος θέλει τουλάχιστον έξι μήνες για να «πάρει μπρος», να επικαιροποιήσει / ανανεώσει τα εμπορεύματα, να εισέλθει δηλαδή σε μια σχετική κανονικότητα.

​​​​​​​Το λιανικό εμπόριο εξαιρείται από την προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας είτε με την πρόφαση της ενίσχυσης για τη δημιουργία ηλεκτρονικού καταστήματος (e–shop), είτε με τη δικαιολογία περί συμμετοχής στο μέτρο περί μη καταβολής ενοικίων, το οποίο όμως είναι οριζόντιο, μιας και αφορά όλους τους κλάδους της οικονομίας. Την ίδια ώρα, ο κλάδος ζει υπό τη δαμόκλειο σπάθη απόσυρσης των ήδη γνωστών μέτρων στήριξης της επιχειρηματικότητας και αναστολής των πληρωμών επιταγών σύντομα».

Σταύρος Καφούνης: «Το εμπόριο είναι ο κλάδος που υπέστη την μεγαλύτερη ζημιά μέσα σε αυτήν την υγειονομική κρίση, είναι ο κλάδος που έχασε 10 δις εκατομμύρια, ενώ ο δεύτερος κλάδος η εστίαση με τα τουριστικά καταλύματα και η βιομηχανία έχουν χάσει από 7 δις εκατομμύρια. Είναι λοιπόν αυτές οι 230 χιλιάδες εμπορικές επιχειρήσεις που έχουν «πληρώσει το μάρμαρο».

​​​​​​​Όλες οι προτάσεις μας είναι κοστολογημένες, δεν ζητούμε να πάρει οριζόντια το σύνολο του εμπορίου τα ιδιαίτερα μέτρα στήριξης. Όλοι οι κλάδοι είναι στην ίδια βάρκα, πρέπει όλοι να πάμε παρακάτω, μέχρι εδώ φτάσαμε σχεδόν όλοι με στοχευμένα μέτρα. Το εμπόριο δεν είναι μέρος του προβλήματος της υγειονομικής κρίσης αλλά αντιθέτως είναι η λύση».

Θεόδωρος Καπράλος: «Το εμπόριο χρειάζεται χρόνο για να μπορέσει να επανέλθει στην κανονικότητα. Η στήριξη που έχει λάβει ως τώρα δεν καλύπτει τα ιδιαίτερα προβλήματα και χαρακτηριστικά του. Στηριζόμαστε στην κατανάλωση. Η κατανάλωση δεν είναι ένας διακόπτης τον οποίο τον γυρίζουμε και μπορούμε την επόμενη μέρα να πάμε στους τζίρους του 2019. Το αδιάθετο εμπόρευμα δημιουργεί, πραγματικά, ένα βραχνά ρευστότητας.

​​​​​​​Το χονδρικό εμπόριο το οποίο είναι ο τροφοδότης όλων των καταστημάτων ουσιαστικά δεν έχει βοηθηθεί καθώς έχει και στο συρτάρι του συσσωρευμένες επιταγές χωρίς αυτή τη στιγμή να έχει τη δυνατότητα να τις ρευστοποιήσει, αν και πολύ σωστά έχουν μετακυληθεί αυτές οι επιταγές προς τα πίσω».

Παντελής Φιλιππίδης: «Βρισκόμαστε σε ένα αδιέξοδο με πολλά χρέη που δυστυχώς δεν αποπληρώνονται ούτε με μεταθέσεις πληρωμών κατά ένα μήνα, 75 ημέρες ή κατά 130 ημέρες. Θα πρέπει οπωσδήποτε να δοθεί οικονομική ενίσχυση στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Με τη λογική των διαχωρισμών τώρα δίνουμε χρήματα σε πολλούς που είναι «ψηλά» και δεν μπορούν αυτά να πάνε προς τα κάτω.

​​​​​​​Άρα, οι κάτω όλοι θα χαθούν. Εάν θέλουμε να έχουμε 100.000 έως 150.000 λουκέτα στο τέλος της συγκεκριμένης πανδημίας καλό είναι να το ξέρουμε. Γιατί αυτό θα είναι το αποτέλεσμα. Φοβάμαι ότι μπορεί να υπάρχει και μια πολιτική που να μη θέλει τις πολύ μικρές επιχειρήσεις και αυτό καλό είναι να το δούμε».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.