Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την Προστασία της Εργασίας, το οποίο παρουσίασε χθες, Τετάρτη ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, προβλέπει μεταξύ άλλων και την εισαγωγή της ψηφιακής κάρτας εργασίας.

Ο κ. Χατζηδάκης χαρακτήρισε μάλιστα την εισαγωγή του συγκεκριμένου μέτρου ως την πιο σημαντική αλλαγή, «κλειδί» για την προστασία του εργαζόμενου.

Πώς θα λειτουργεί

Όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο, επιχειρήσεις-εργοδότες υποχρεούνται να διαθέτουν και να λειτουργούν ηλεκτρονικό σύστημα μέτρησης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων τους, άμεσα συνδεδεμένο και διαλειτουργικό σε πραγματικό χρόνο με το Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ.

Πώς θα γίνεται η μέτρηση του χρόνου εργασίας

Η μέτρηση του χρόνου εργασίας πραγματοποιείται με τη χρήση της ψηφιακής κάρτας εργασίας.

Με τη χρήση της, καταγράφεται σε πραγματικό χρόνο στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ κάθε μεταβολή που αφορά στο χρόνο εργασίας των εργαζομένων, όπως η ώρα έναρξης και λήξης της εργασίας, το διάλειμμα, η υπέρβαση του νόμιμου ωραρίου εργασίας και κάθε είδους άδεια και υπερωρίες.

Με άλλα λόγια, ο εργαζόμενος θα «χτυπά» την κάρτα του όταν ξεκινά και όταν τελειώνει την εργασία του. Η κάρτα θα συνδέεται απευθείας με online σύστημα του «Εργάνη ΙΙ» και έτσι με τον τρόπο αυτό, θα καταγράφεται άμεσα η απασχόλησή του.

Η διασταύρωση των στοιχείων

Τα στοιχεία της ψηφιακής κάρτας εργασίας διασταυρώνονται με τα στοιχεία που αναγράφονται στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ), η οποία υποβάλλεται από την επιχείρηση. Σημειώνεται ότι είναι δυνατή η αυτοματοποιημένη προσυμπλήρωση της ΑΠΔ από το Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, βάσει των στοιχείων που εισάγονται με τη χρήση της ψηφιακής κάρτας εργασίας.

Η ψηφιακή κάρτα θα είναι εφαρμογή στο κινητό τηλέφωνο ή η υφιστάμενη κάρτα εργασίας που χρησιμοποιούν ήδη πολλές επιχειρήσεις.

Ο λόγος είναι ότι τα στελέχη της Επιθεώρησης Εργασίας πριν μπουν σε μια εγκατάσταση θα γνωρίζουν πόσους και ποιους εργαζόμενους πρέπει να βρουν εκεί. Έτσι, ακόμη και αν υπό την πίεση του εργοδότη ένας εργαζόμενος δεν δηλώσει την παρουσία του στο χώρο δουλειάς ή δηλώσει ότι έχει σχολάσει, ενώ εξακολουθεί να εργάζεται, ο έλεγχος θα είναι άμεσος, αυτόματος και διαφανής.

Πότε θα ξεκινήσει η εφαρμογή της

Η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας θα γίνει σταδιακά, αρχής γενομένης από τις μεγάλες επιχειρήσεις που διαθέτουν ήδη σύστημα μέτρησης του χρόνου εργασίας και θα επεκταθεί με βάση χρονοδιάγραμμα στις μεσαίες και μικρές.

Η υλοποίηση των σχετικών υποδομών έχει προταθεί για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Μέχρι το τέλος του 2021 θα εφαρμοστεί η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις εντάσεως εργασίας, ενώ έναν χρόνο αργότερα (τέλος του 2022) υπολογίζεται να εφαρμοστεί σε όλους τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα.

«Τσουχτερά» πρόστιμα για τους παραβάτες

Για όσους εργοδότες δεν εφαρμόσουν το νέο μέτρο, προβλέπεται πρόστιμο ύψους 10.500 ευρώ για κάθε εργαζόμενο που δεν δηλώνεται, αλλά και κλείσιμο της επιχείρησης για 15 μέρες, εάν υπάρχει κατ’ επανάληψη παράβαση.

Σε περίπτωση που σε τρεις ελέγχους, εντός χρονικού διαστήματος 12 μηνών, διαπιστωθεί η εν λόγω παράβαση, επιβάλλεται προσωρινή διακοπή λειτουργίας της επιχείρησης για χρονικό διάστημα 15 ημερών.

Τα προβλήματα που καλείται να λύσει

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στόχος του υπουργείου Εργασίας με την εισαγωγή της ψηφιακής κάρτας εργασίας είναι ο έλεγχος και η πάταξη της «μαύρης»-υποδηλωμένης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής, ενώ όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, η εφαρμογή της θα γίνει σταδιακά.