Άπαντες βρίσκονται στην αναμονή για την έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, που θα κρίνει την επιστροφή ή μη αναδρομικών ύψους 2,5 δισ. ευρώ.
Καθώς εκκρεμεί η διάσκεψη της Ολομέλειας του ανώτατου δικαστηρίου, το επικρατέστερο σενάριο αναφέρει ότι έως το τέλος Ιουνίου θα έχει γίνει γνωστό εάν το ΣτΕ θα επαναλάβει την προηγούμενη απόφασή του, που αγνόησε η κυβέρνηση, ή θα αυτοαναιρεθεί σε μια νομικο-οικονομική ακροβασία.
Το επίδικο της απόφασης αφορά άμεσα εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους που έχουν προσφύγει άμεσα στη Δικαιοσύνη, έμμεσα όμως θα ασκήσει τεράστια πολιτική πίεση στην κυβέρνηση, ώστε να επιστρέψει τα παρανόμως παρακρατηθέντα ποσά στο σύνολο των 2.600.000 συνταξιούχων.
Η περσινή απόφαση
Η υπ’ αριθ. 1439/2020 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που εκδόθηκε την περασμένη άνοιξη, έκρινε ότι το κράτος θα πρέπει να επιστρέψει τα χρήματα που αντιστοιχούν σε περικοπές 11 μηνών (Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016) στους συνταξιούχους και αφορούν όσους είχαν υποστεί το 2012:
- μείωση 12% στο τμήμα της κύριας σύνταξης που υπερέβαινε τα 1.300 ευρώ,
- μείωση από 5% έως 20% για συντάξεις ή άθροισμα συντάξεων (κύριες και επικουρικές) από 1.000 ευρώ και άνω,
- μείωση στις επικουρικές από 10% έως 20%,
- την πλήρη κατάργηση δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος και τέλος,
- την πλήρη περικοπή των δώρων στις επικουρικές, λόγω των νόμων 4051 και 4093.
«Αποφασίζομεν»…
Το φθινόπωρο η κυβέρνηση αποφάσισε, αυθαίρετα, να εφαρμόσει μερικώς την απόφαση του ΣτΕ, που όριζε ότι θα πρέπει να επιστραφούν αναδρομικά ύψους 3,9 δισ. ευρώ. Αντ’ αυτού, επέστρεψε 1,4 δισ. ευρώ σε 1.100.000 συνταξιούχους για τα αναδρομικά που αντιστοιχούν μόνο στις περικοπές των κύριων συντάξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Εκτός καταβολής αναδρομικών έμειναν περίπου 1.500.000 συνταξιούχοι και μάλιστα όσοι λάμβαναν το 2012 συντάξεις έως 1.000 ευρώ. Επίσης, ούτε ένα ευρώ δεν έλαβαν 630.000 συνταξιούχοι του ΟΓΑ που έχασαν τα δώρα και 700.000 συνταξιούχοι με επικουρική σύνταξη.
Όπως ήταν αναμενόμενο, ακολούθησε νέα προσφυγή στο ΣτΕ, αυτή τη φορά από το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), συλλόγους συνταξιούχων από την ΑΤΕ, τον ΗΣΑΠ, τον ΟΑΣΑ, αλλά και φυσικά πρόσωπα, τα οποία, εκπροσωπούμενα από τον δικηγόρο Λουκά Αποστολίδη, ζήτησαν την ακύρωση των υπουργικών αποφάσεων μέσω των οποίων η κυβέρνηση μεθόδευσε τη μερική καταβολή αναδρομικών.
Δικαιολογίες
Κατά την εκδίκαση της αίτησης ακύρωσης, τον περασμένο Ιανουάριο, οι εκπρόσωποι του Δημοσίου χρησιμοποίησαν μία σειρά από αποπροσανατολιστικά και πρωθύστερα επιχειρήματα, προκειμένου να αποφύγουν την ουσία της υπόθεσης: μεταξύ των όσων ακούστηκαν, τότε, στην Ολομέλεια του ανώτατου δικαστηρίου ήταν το Μεταναστευτικό και η κατασκευή του φράχτη στον Έβρο, η «κούρσα» εξοπλισμών, εξαιτίας της τουρκικής προκλητικότητας, και η αγορά των μαχητικών αεροσκαφών Rafale, η μεγάλη ύφεση εξαιτίας της πανδημίας και των περιορισμών στην οικονομική δραστηριότητα, αλλά και πρόσθετες δαπάνες για την υγεία λόγω του Covid-19.
Μάλιστα, οι εκπρόσωποι του Δημοσίου έφτασαν στο σημείο να απειλήσουν εμμέσως με περικοπή μισθών και συντάξεων, ειδικά όσον αφορά τις επικουρικές, εξαιτίας και της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, εκτός της προσφυγής στο ΣτΕ, το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων προσέφυγε παράλληλα τον περασμένο Δεκέμβριο και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), το όποιο, όμως, δεν αναμένεται να εκδώσει απόφαση πριν από το 2022. Σε αυτήν, το ΕΝΔΙΣΥ ζητά ακύρωση της απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, αφενός ως προς το σκέλος που με αυτή κρίθηκε ότι οι κρατήσεις των ν. 4051/2012 και 4093/2012 στις κύριες και επικουρικές συντάξεις είναι νόμιμες για το διάστημα μετά τη δημοσίευση του ν. 4387/2016 και μέχρι τις 31/12/2018 και αφετέρου ως προς το σκέλος που δεν καταβάλλονται ποσά συντάξεων για το διάστημα από 1/1/2012 έως τον Μάιο του 2015 για όσους συνταξιούχους άσκησαν αγωγές μετά τη 10η Ιουνίου 2015 (περιορισμός των αποτελεσμάτων της αντισυνταγματικότητας).