Ύστερα από παρέμβαση της Ένωσης Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής, (Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ.), με αφορμή καταγγελία μέλους της για επιβολή εξόδων δανείου σε σύμβαση στεγαστικού δανείου, η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων επέβαλλε πρόστιμο στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος συνολικού ποσού 50.000 ευρώ, για παραβίαση της νομοθεσίας για την προστασία Καταναλωτή.
Το πρόστιμο επιβλήθηκε ύστερα από παρέμβαση της Ένωσης Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής (Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ.), με αφορμή καταγγελία μέλους της για επιβολή εξόδων δανείου σε σύμβαση στεγαστικού δανείου.
Αυτό αναφέρει ανακοίνωση της ένωσης και ειδικότερα σημειώνεται ότι, η προμήθεια για την εκταμίευση του ποσού του στεγαστικού δανείου, η οποία συχνά καλύπτεται από τον τίτλο “έξοδα δανείου”, “έξοδα φακέλου”, “έξοδα έγκρισης δανείου» κλπ. έχει κριθεί καταχρηστική με βάση την απόφαση 5253/2003 του Εφετείου Αθηνών μετά από συλλογική αγωγή της Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. Ομοίως, καταχρηστική έχει κριθεί και η επιβολή ποινής προεξόφλησης σε στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο, σύμφωνα με την απόφαση 430/2005 του Αρείου Πάγου. Στις ανωτέρω αποφάσεις βασίστηκε και η Υπουργική Απόφαση Ζ1-798/2008, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.
Όπως υπογραμμίζεται, με βάση επανειλημμένες έρευνες που διενήργησε η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ., για το θέμα των καταχρηστικών, παράνομων και άδικων χρεώσεων των τραπεζών, την οποία και παρουσίασε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, διαπιστώθηκε μεταξύ άλλων ότι παρά την ισχύουσα νομοθεσία, που απαγορεύει στις τράπεζες την είσπραξη εξόδων κατά τη σύναψη στεγαστικών δανείων, οι τέσσερις συστημικές Τράπεζες εξακολουθούν να μην συμμορφώνονται και παρόλα αυτά να επιβαρύνουν τους καταναλωτές με έξοδα κατά τη σύναψη των δανειακών συμβάσεων.
Η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ., αλλά και όλες οι Ενώσεις Καταναλωτών μέλη της Π.ΟΜ.Ε.Κ. “Η Παρέμβαση” θεωρούν ότι η επιβολή προστίμου στην Εθνική Τράπεζα κινείται στη σωστή κατεύθυνση ως προς την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και την εφαρμογή της νομοθεσίας. Οι παραβατικές συμπεριφορές πρέπει να τιμωρούνται άμεσα και αποτελεσματικά, ώστε να προστατεύονται τα δικαιώματά των καταναλωτών και να διασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς. Είναι απαραίτητη η συμμόρφωση των τραπεζών, όταν δεν τηρούν τη νομοθεσία δεν σέβονται και δεν διαφυλάσσουν τα δικαιωμάτων και τα οικονομικά συμφέροντα των καταναλωτών όπως οφείλουν.