Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτουν οι στοχευμένοι έλεγχοι της ΑΑΔΕ, «πρωταθλητισμό» στη φοροδιαφυγή κάνουν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο τομέα της υγείας, το χονδρικό και λιανικό εμπόριο και τις μεταφορές.
Οι έρευνες που διενεργούν οι «ράμπο» του φοροελεγκτικού μηχανισμού αποκαλύπτουν και τα νέα κόλπα που χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι για να ξεγλιστρούν από τους ελεγκτές και να φοροδιαφεύγουν βάζοντας στην τσέπη το ΦΠΑ που εισπράττουν από τους καταναλωτές.
Η φοροδιαφυγή μέσω διαδικτύου είναι η νέα τάση και όπως δείχνουν τα αποτελέσματα των ελέγχων εκατομμύρια είδη διακινούνται καθημερινά μέσω κούριερ χωρίς να έχουν εκδοθεί τα νόμιμα παραστατικά. Ρεκόρ στο άθλημα της φοροδιαφυγής κάνουν κυρίως μικρές εταιρείες που διαφημίζονται μέσω ίντερνετ και πωλούν αθλητικά είδη.
Οι 19.450 έλεγχοι που πραγματοποίησαν το 2022 οι Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) σε στοχευμένες γεωγραφικές περιοχές ή κλάδους επιτηδευματιών ή σε στοχευμένους ΑΦΜ επιχειρήσεων ή επιτηδευματιών αποκάλυψαν παραβάσεις σε 8.808 επιχειρήσεις, με την παραβατικότητα που εντοπίστηκε να ανέρχεται σε 45,3%, έναντι στόχου 30%.
Επίσης διενεργήθηκαν ειδικοί στοχευμένοι μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι οι οποίοι βασίζονται σε αξιοποίηση πληροφοριών και αφορούν συγκεκριμένες επιχειρήσεις.
«Πρωταθλητές» φοροδιαφυγής
Το υψηλότερο ποσοστό παραβατικότητας εντοπίζεται, όμως, στους ελέγχους επιχειρήσεων δραστηριοτήτων υγείας (56,2% παραβατικότητας επί συνόλου 473 ελέγχων).
Συγκεκριμένα τα ποσοστά παραβατικότητας ανά τομέα δραστηριότητας είναι τα εξής:
- Δραστηριότητες Ανθρώπινης Υγείας: 56,2%
- Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο: 44,0%
- Χερσαίες μεταφορές και μεταφορές μέσω αγωγών: 43,3%
- Άλλες δραστηριότητες παροχής προσωπικών υπηρεσιών: 33,7%
- Αθλητικές Δραστηριότητες: 27,7%
- Φυτική και ζωική παραγωγή: 26,7%
- Εξειδικευμένες κατασκευαστικές δραστηριότητες: 25,6%
- Λοιποί Γενικοί Τομείς: 23,5%
- Καταλύματα:21,9%
- Δραστηριότητες Υπηρεσιών Εστίασης: 17,4%
- Λιανικό Εμπόριο:15,7%
- Χονδρικό Εμπόριο (εκτός από το εμπόριο μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσικλετών):14,5%
- Βιομηχανία Τροφίμων: 14,2%
Νέα κόλπα
Οι έρευνες για αδήλωτες πωλήσεις μέσω διαδικτύου αποκαλύπτουν πώς έχουν στηθεί οι νέου τύπου απάτες. Από τις πιο χαρακτηριστικές υποθέσεις που εντοπίστηκαν το 2022 είναι οι εξής:
- Μονοπρόσωπη ΙΚΕ στο κέντρο της Αθήνας με αντικείμενο δραστηριότητας το εμπόριο αθλητικών υποδημάτων: για τα έτη 2017 έως 2019, διαπιστώθηκε είχε πωλήσεις ύψους 3,9 εκατ. ευρώ αλλά δεν υπέβαλε καν δηλώσεις φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ.
- Αλλη μονοπρόσωπη ΙΚΕ, επίσης στο κέντρο της Αθήνας και με αντικείμενο δραστηριότητας το εμπόριο αθλητικών υποδημάτων: στη διετία 2017-2018 δεν υπέβαλε δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ, αποκρύπτοντας φορολογητέα ύλη ύψους 1,2 εκατ. ευρώ.
- Στη Θεσσαλονίκη, ατομική επιχείρηση εμπορίας υποδημάτων μέσω διαδικτύου, πραγματοποίησε τα έτη 2018 έως 2020 πωλήσεις χωρίς την έκδοση φορολογικών στοιχείων, συνολικής καθαρής αξίας 1,4 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ 0,3 εκατ. ευρώ). Η απάτη βεβαιώθηκε από το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών.
- Άλλη Μονοπρόσωπη ΙΚΕ στη Δυτική Αθήνα, με αντικείμενο «λιανικό εμπόριο υποδημάτων με αλληλογραφία ή μέσω διαδικτύου»: διαπιστώθηκε ότι τα 2016 μέχρι 2018, δεν εξέδωσε αποδείξεις πώλησης, συνολικής καθαρής αξίας 2,1 εκατ. ευρώ.
- Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρία με έδρα στο Χαλάνδρι και με αντικείμενο εργασιών «Χονδρικό εμπόριο ειδών υγιεινής διατροφής και φαρμακευτικών σκευασμάτων»: διαπιστώθηκε ότι διενεργούσε διαδικτυακές πωλήσεις αλλά δεν υπέβαλε καν δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το 2018 με αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη 2,4 εκατ. ευρώ.
- Μονοπρόσωπη ΙΚΕ στα Βόρεια Προάστια της Αθήνας με δραστηριότητα «χονδρικό και λιανικό εμπόριο ειδών υγιεινής διατροφής»: διαπιστώθηκε ότι το 2018 είχε πραγματοποιήσει πωλήσεις μέσω διαδικτύου συνολικής καθαρής αξίας 1,5 εκατ. ευρώ, χωρίς να κόψει αποδείξεις και παραστατικά. Παράλληλα, για την ίδια χρονιά διαπιστώθηκε ότι δεν υπέβαλε καν δήλωση φορολογίας εισοδήματος αποκρύπτοντας συνολικά φορολογητέα ύλη αξίας 5,1 εκατ. ευρώ.
- Επιχείρηση με έδρα στην Κεντρική Μακεδονία και αντικείμενο δραστηριότητας την πώληση φίλτρων νερού μέσω διαδικτύου: διαπιστώθηκε ότι από το 2016 μέχρι 2019 ότι δεν εξέδωσε αποδείξεις λιανικών συναλλαγών, αποκρύπτοντας έσοδα 900.000 ευρώ.
- Ατομική επιχείρηση με έδρα στη Γλυφάδα και αντικείμενο την επισκευή τηλεφωνικών συσκευών: το 2018 δεν εξέδωσε φορολογικά στοιχεία και υπέβαλε ανακριβείς δηλώσεις αποκρύπτοντας φορολογητέα ύλη 1,7 εκατ. ευρώ. Ο διαφυγών ΦΠΑ ανήλθε σε 0,4 εκατ. ευρώ. Εντοπίσθηκε κατόπιν συνδυασμένης πληροφόρησης με δεδομένα τρίτων πηγών και επεξεργασίας αρχείων.
- Ατομική επιχείρηση με έδρα στη Θεσσαλονίκη και αντικείμενο δραστηριότητας εμπόριο ενδυμάτων εντοπίστηκε κατά τα έτη 2016-2018 να διενεργεί διαδικτυακές πωλήσεις για τις οποίες δεν εξέδωσε φορολογικά στοιχεία καθαρής αξίας 1,4 εκατ. ευρώ. Ο διαφυγών ΦΠΑ ανήλθε σε 0,3 εκατ. ευρώ αποφεύγουντας να καταβάλλει φόρους άνω του μισού εκατομμυρίου ευρώ.