Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 86ης ΔΕΘ, ανακοίνωσε αλλαγές και στο πρόγραμμα «Χρυσή Βίζα».
Ειδικότερα, θα θεσμοθετηθεί η αύξηση του ελάχιστου απαιτούμενου ποσού επένδυσης για αγορά ακινήτου από τα 250.000 ευρώ που είναι σήμερα, στα 500.000 ευρώ.
Με αυτόν τον τρόπο θα επιχειρηθεί να αυξηθεί το διαθέσιμο απόθεμα ακινήτων προς αγορά από ενδιαφερόμενους Έλληνες.
Στην αγορά πάντως επικρατεί αναβρασμός, καθώς εκτιμάται ότι θα πληγεί η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού, καθώς σήμερα προσφέρει το πιο προσιτό πρόγραμμα.
Πάντως, ήδη στο υπουργείο Ανάπτυξης μελετούν τα επιμέρους σενάρια για την εφαρμογή του νέου ορίου, προκειμένου να μη διαταραχθεί η λειτουργία του προγράμματος.
Σε αυτό το πλαίσιο, πρόθεση του υπουργείου είναι να μην υπάρξει αιφνιδιασμός και το νέο πλαίσιο να μην έχει αναδρομική ισχύ. Αυτό σημαίνει ότι όσες αιτήσεις λήψης άδειας παραμονής υποβληθούν μέχρι την ισχύ του νέου πλαισίου, θα γίνουν με το παλαιό όριο των 250.000 ευρώ.
Δεν αποκλείεται, μάλιστα, ακριβώς αυτή η διαφοροποίηση να οδηγήσει σε πολλαπλασιασμό των αιτήσεων, καθώς θα αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός των ενδιαφερόμενων επενδυτών που θα θελήσουν να εκμεταλλευθούν αυτό το «παράθυρο» και να αποκτήσουν ένα πιο φθηνό ακίνητο.
Άλλη μία σημαντική παράμετρος αφορά την πιθανότητα να απαγορευθεί η απόκτηση δύο ή και περισσότερων ακινήτων.
Εν ολίγοις, οι 500.000 ευρώ θα πρέπει να αφορούν αποκλειστικά και μόνον ένα ακίνητο. Διαφορετικά θα μπορούσαν οι ενδιαφερόμενοι (κάτι που πράττουν ορισμένοι σήμερα) να αποκτήσουν π.χ. πέντε διαμερίσματα των 100.000 ευρώ έκαστο, ακυρώνοντας στην πράξη την πρόθεση της κυβέρνησης να αυξηθεί η προσφορά ακινήτων στην αγορά.
Το ερώτημα βέβαια είναι πόσα τέτοια ακίνητα, αξίας τουλάχιστον 500.000 ευρώ, διατίθενται προς πώληση και πώς θα αποφευχθούν νέες, απότομες «αναπροσαρμογές» αξιών σε διαμερίσματα που σήμερα πωλούνται αντί π.χ. 400.000 ευρώ;
Δεν αποκλείεται πάντως να υιοθετηθεί ένα μοντέλο ανάλογο με της Πορτογαλίας (με την εξαίρεση της χορήγησης ιθαγένειας), βάσει του οποίου θα θεσπιστούν και χαμηλότερα ελάχιστα όρια επένδυσης, ειδικά για περιοχές της χώρας με χαμηλή ανάπτυξη. Πρόκειται για μια πρόταση που μελετάει ήδη το υπουργείο Ανάπτυξης.