(Ανανέωση – Αρχικό κείμενο 12.58): Η Ρωσία επέβαλε αντι-κυρώσεις σε ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση, με την απαγόρευση πώλησης δημητριακών σε ΕΕ και ΗΠΑ, οδηγώντας σε εκτίναξη τιμών τα βασικά ήδη διατροφής. 

Με τη δικαιολογία ότι πρέπει να έχει αποθέματα, ουσιαστικά η Ρωσία, η χώρα που αποτελεί τον μεγαλύτερο εξαγωγέα δημητριακών του πλανήτη, απαγορεύει την πώληση δημητριακών στη Δύση και θα εξάγει μόνο σε χώρες φιλικές προς αυτήν, ενώ πλέον ελέγχει και την παραγωγή και διακίνηση δημητριακών και στην Ουκρανία που αποτελεί μεγάλη παραγωγό χώρα.

Η Ελλάδα καλώς ή κακώς με απόφαση της κυβέρνησης Κ.Μητσοτάκη είναι πλέον εχθρός της Ρωσίας και άρα αυτές οι αντι-κυρώσεις θα πλήξουν και την ελληνική οικονομία.

">

Η αύξηση της τιμής των δημητριακών θα επιφέρει πληθωριστικές πιέσεις στις απόλυτα εξαρτημένες δυτικές αγορές.

Θα είναι η τρίτη φορά μετά το 2008, και το 2010 που η Ρωσία θα κλείσει την «ροή» των δημητριακών προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στη Δύση.

«Η Ρωσία κατέγραψε μια τεράστια σοδειά σιτηρών αυτή τη χρονιά (104 εκατ. τόνοι), αλλά η αστάθεια της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ρουβλίου και οι υψηλές τιμές σε παγκόσμιο επίπεδο πυροδότησαν μια αλματώδη αύξηση των εξαγωγών και η χώρα πλέον χρειάζεται να περιφρουρήσει τα αποθέματά της», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ σε μια συνάντηση με ανώτατους αξιωματούχους, όπως μετέδωσαν κρατικά πρακτορεία ειδήσεων.

«Πρέπει να διαθέτουμε τα ελάχιστα αποθέματα που εγγυώνται τη διατροφική ασφάλεια της Ρωσίας. Στο πλαίσιο αυτό, θεωρώ ότι είναι καιρός να εξετάσουμε την επιβολή διοικητικών μέτρων για τον περιορισμό των εξαγωγών», ανέφερε ο Μεντβέντεφ.

«Θα ετοιμάσουμε μια πρόταση για να ληφθεί απόφαση σχετικά με έναν εξαγωγικό δασμό… θα γίνει μέσα σε 24 ώρες», αποκρίθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αρκάντι Ντβόρκοβιτς κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι συζητούν για έναν απαγορευτικό δασμό κι ενδέχεται να τον επιβάλουν πριν οι εξαγωγείς μπορέσουν να εκτελέσουν τις παραγγελίες τις οποίες έχουν ήδη λάβει από το εξωτερικό, σύμφωνα με μια πηγή του αγροτοβιομηχανικού τομέα που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Οι ανατιμήσεις από τον Σεπτέμβριο που δεν έχουν, βέβαια, καμία σχέση με την κρίση στην Ουκρανία και τον πόλεμο, ξεπερνούν κάθε διεστραμμένη φαντασία:

  • Αλεύρι: 70%
  • Ελαιόλαδο: 50%
  • Μαργαρίνη: 20%
  • Υλικά συσκευασίας: 20%

Τα ποσοστά αυτά αναμένεται να αυξηθούν ακόμα περισσότερο μετά την απόφαση της Ρωσίας, να αναστείλει τις εξαγωγές νιτρικού αμμωνίου για τους επόμενους δύο μήνες ως απάντηση στις δυτικές κυρώσεις.

Απόφαση, μάλιστα, που προηγήθηκε κατά είκοσι ημέρες του διαγγέλματός του για αναγνώριση του Ντονμπάς.

Το νιτρικό αμμώνιο αποτελεί στοιχείo απαραίτητο για την καλλιέργεια σιτηρών. Αποκαλείται «το πιο στρατηγικό από όλα τα λιπάσματα» και είναι το λίπασμα που χρησιμοποιείται περισσότερο στην Ευρώπη.

Βασικός προμηθευτής των Ευρωπαίων παραγωγών είναι η Ρωσία.

Η έλλειψη νιτρικού αμμωνίου κινδυνεύει να προκαλέσει νέο ντόμινο ανατιμήσεων πολύ περισσότερο καθώς έρχεται σε μία περίοδο που το λίπασμα χρησιμοποιείται περισσότερο.

Δεδομένου ότι αντιπροσωπεύει 20-25% του κόστους παραγωγής του σιταριού, η πρόσφατη άνοδος των τιμών (αύξηση 220% από τα μέσα Νοεμβρίου έως τώρα, λόγω της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου) θα έχει διαδοχικές επιπτώσεις στις τιμές:

  • του σιταριού,
  • στα ζυμαρικά,
  • το ψωμί και
  • το αλεύρι.

Το Κρεμλίνο επικαλέστηκε, ως αιτία για την απόφασή του, την αύξηση της ζήτησης στην εσωτερική αγορά.

Όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, η απαγόρευση εξαγωγών νιτρικού αμμωνίου θα διαρκέσει, καταρχάς, έως τις 2 Απριλίου.

«Αυτό είναι ένα προσωρινό μέτρο» δήλωσε ο πρώτος αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αντρέι Μπελούσοφ. «Ο υπόλοιπος όγκος μπορεί να εξαχθεί από τις 2 Απριλίου, όταν οι ρωσικές εταιρείες θα λάβουν το νιτρικό αμμώνιο στον απαιτούμενο όγκο και η ζήτηση για αυτό στην εγχώρια αγορά θα περάσει το μέγιστο επίπεδο.»

Ελλάδα: Στους πρώτους σε ανατιμήσεις

Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε πρωταθλήτρια των ανατιμήσεων στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τα τελευταία συγκριτικά στοιχεία της Εurostat, οι ανατιμήσεις σε ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο και άλλα καύσιμα πλησιάζουν το 50%, ενώ στα τρόφιμα καταγράφεται ένα από τα υψηλότερα ποσοστά της Ευρωζώνης.

Η Ελλάδα έχει χαμηλά αποθέματα σιταριού τα οποία μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του πληθυσμού για διάστημα 30-45 ημερών.

Όλα αυτά δείχνουν ότι το ψωμί -που μέχρι προσφάτως δεν έλειπε από το ελληνικό τραπέζι- τείνει να γίνει είδος πολυτελείας για την Ελλάδα.

Ουγγαρία: Aπαγορεύει όλες τις εξαγωγές σιτηρών

Η παγκόσμια ανησυχία για την επάρκεια και τις τιμές των σιτηρών εντείνονται μετά τη Ρωσική εισβολή και οι χώρες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν μεμονωμένα το πρόβλημα εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Ουγγαρία εξέδωσε διάταγμα για την απαγόρευση όλων των εξαγωγών σιτηρών, δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας István Nagy στο RTL Híradó.

Το μέτρο θα έχει άμεση ισχύ, εξαιτίας των αυξήσεων των τιμών που προκλήθηκαν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι το κυβερνητικό διάταγμα δημοσιεύτηκε για την απαγόρευση.

Με την απόφαση αυτή της Ουγγαρίας επιβεβαιώνονται οι φόβοι για ράλι στις τιμές των τροφίμων εξαιτίας των μεγάλων αυξήσεων στα αγροτικά προϊόντα που επιβαρύνονται ήδη από τις υψηλές τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η Κίνα θέλει να διασφαλίσει προμήθειες πρώτων υλών

Χαρακτηριστικό της ανησυχίας για τις προμήθειες σιτηρών και άλλων πρώτων υλών είναι ότι η Κίνα ζήτησε από τις κρατικές εισαγωγικές εταιρείες να δώσουν προτεραιότητα στην ασφάλεια της προσφοράς ενέργειας και άλλων εμπορευμάτων, όπως τα σιτηρά, λόγω ανησυχιών ότι θα υπάρξουν διαταραχές από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Κρατικοί οργανισμοί διατάχθηκαν να στείλουν στελέχη των εισαγωγικών εταιρειών στο εξωτερικό για την αναζήτηση εμπορευμάτων, από πετρέλαιο, αέριο και σίδηρο έως κριθάρι και καλαμπόκι για να καλυφθούν οι πιθανές ελλείψεις λόγω του πολέμου, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν έγινε αναφορά σε τιμές, δείχνοντας ότι η προσοχή τώρα είναι στραμμένη στην ασφάλεια των προμηθειών και όχι στις τιμές.

Υπό τον έλεγχο της Ρωσίας η παγκόσμια αγορά δημητριακών

H Ρωσία και η Ουκρανία αποτελούν τον σιτοβολώνα της Ευρώπης. Είναι υπεύθυνες για το 14% της παγκόσμιας παραγωγής σίτου και πραγματοποιούν περίπου το 29% των εξαγωγών.

Η Ρωσία είναι ο κορυφαίος εξαγωγέας μαλακού σιταριού στον κόσμο και αντιπροσωπεύει το 10% της παγκόσμιας παραγωγής και το 20% των διεθνών εξαγωγών. Από την άλλη πλευρά, η Ουκρανία είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος εξαγωγέας στο μαλακό σιτάρι, με μερίδιο 10%, ενώ επίσης κατέχει ποσοστό στις διεθνείς εξαγωγές καλαμποκιού που υπερβαίνει το 10%.

Η Ουκρανία δεν μπορεί πλέον να εξάγει σιτάρι με εμπορικά πλοία λόγω της κατάστασης στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας. Εξετάζει αυτό να γίνει μέσω σιδηροδρόμων αν είναι εφικτό.

Μια από τις μεγαλύτερες προίκες που θα έχει η Ρωσία από τον έλεγχο της Ουκρανίας, όποια μορφή και εάν τελικά πάρει αυτή, θα είναι ότι θα έχει τον έλεγχο στα δημητριακά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!