«Οι χαμηλότερες προοπτικές ανάπτυξης και η κυβερνητική παρέμβαση για την ανακούφιση της ενεργειακής κρίσης συνεπάγονται μια πιο ήπια μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ελλάδας (BB/Positive) το 2022 από ό,τι είχε προβλεφθεί προηγουμένως» αναφέρει η Fitch Ratings.
Ωστόσο, ο οίκος εξακολουθεί να αναμένει ότι το δημόσιο χρέος θα μειωθεί κατά τα επόμενα δύο χρόνια.
Το ελληνικό πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 8,3% το 2021, σύμφωνα με τις προβλέψεις στις οποίες είχε προχωρήσει η Fitch, η οποία πλέον αναμένει ότι η μεταπανδημική ανάκαμψη θα συνεχιστεί φέτος, υποστηριζόμενη από την περαιτέρω ανάκαμψη του τουρισμού και την επιτάχυνση της αξιοποίησης των κονδυλίων του NextGenerationEU.
Παρ’ όλα αυτά, η Fitch μείωσε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη του 2022 σε 3,5% από 4,1%, καθώς και την πρόβλεψή της για το 2023 στο 3,2%, λόγω των υψηλότερων τιμών, της χαμηλότερης εμπιστοσύνης και της ασθενέστερης ανάπτυξης σε βασικούς εμπορικούς εταίρους μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Το δημόσιο χρέος/ΑΕΠ μειώθηκε στο 193,3% στο τέλος του 2021, ελαφρώς κάτω από την εκτίμησή της για 195,0%. Οι δημοσιονομικές προβλέψεις του οίκου υποδηλώνουν ότι ο λόγος του χρέους θα μειωθεί σε περίπου 182% έως το 2023, παρά τη βραδύτερη μείωση του ελλείμματος, με την ακόμα ισχυρή δυναμική της ονομαστικής ανάπτυξης να συνεπάγεται θετική διαφορά μεταξύ ανάπτυξης και επιτοκίου.
Υποθέτουν, δε, ότι το ταμειακό απόθεμα ασφαλείας του ελληνικού κράτους μειώνεται κατά περίπου 1,8% του ΑΕΠ φέτος.