To 2024 ήταν μία ακόμα καλή χρονιά για το κλαμπ των δισεκατομμυριούχων του πλανήτη καθώς είδαν τη συνολική τους περιουσία να αυξάνεται κατά 370 δισεκατομμύρια δολάρια- ποσό μεγαλύτερο από την αξία ενός τραπεζικού κολοσσού όπως η Bank of America (308 δισ. δολάρια).
Για την εξέλιξη αυτή έχουν να ευχαριστούν τα χρηματιστήρια, που εκτόξευσαν την αξία των μετοχών τους. Το κλαμπ των «εκατοδισεκατομμυριούχων» είναι αρκετά κλειστό.
Μετρά μόλις 15 μέλη, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaires Index, η συνολική περιουσία των οποίων αγγίζει τα 2,2 τρισεκατομμύρια δολάρια- μεγαλύτερη δηλαδή από την αξία της Google.
Μάλιστα κάποιοι από αυτούς, όπως ο Μπιλ Γκέιτς και ο Γουόρεν Μπάφετ, θα είχαν ακόμα περισσότερα χρήματα αν δεν παραχωρούσαν μέρος της περιουσίας τους σε φιλανθρωπίες.
Ποια είναι όμως τα μέλη αυτό του προνομιούχου κλαμπ;
Στην κορυφή βρίσκεται ο Έλον Μασκ.
– Περιουσία: 245 δισεκατομμύρια δολάρια
– Ετήσια μεταβολή: + 16,4 δισεκατομμύρια δολάρια.
– Βασική πηγή πλούτου: Tesla και SpaceX.
Ο Μασκ είναι ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων Tesla και της εταιρείας κατασκευής διαστημοπλοίων SpaceX. Είναι επίσης ο ιδιοκτήτης μέσω κοινωνικής δικτύωσης X (πρώην Twitter). Στις άλλες επιχειρήσεις του περιλαμβάνονται η The Boring Company, η Neuralink και η xAI.
Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Τζεφ Μπέζος.
– Περιουσία: 201 δισεκατομμύρια δολάρια
– Ετήσια μεταβολή: + 24,4 δισεκατομμύρια δολάρια.
– Βασική πηγή πλούτου: Amazon
Ο Μπέζος είναι ο ιδρυτής, εκτελεστικός πρόεδρος και πρώην διευθύνων σύμβουλος της Amazon, του γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου και του υπολογιστικού νέφους. Ίδρυσε επίσης τη διαστημική εταιρεία Blue Origin και είναι ιδιοκτήτης της εφημερίδας The Washington Post.
Τρίτος στο κλαμπ ο Μπερνάρντ Αρνό.
– Περιουσία: 197 δισεκατομμύρια δολάρια
– Ετήσια μεταβολή: – 10,1 δισεκατομμύρια δολάρια.
– Βασική πηγή πλούτου: LVMH
Ο Αρνό είναι ο ιδρυτής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton. Ο όμιλός του κατέχει μια πληθώρα πολυτελών εμπορικών σημάτων, όπως Dior, Fendi, Dom Pérignon, Sephora και Tiffany & Co.
Στην τέταρτη θέση ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ.
– Περιουσία: 188 δισεκατομμύρια δολάρια
– Ετήσια μεταβολή: + 59,9 δισεκατομμύρια δολάρια.
– Βασική πηγή πλούτου: Meta
Ο Ζούκερμπεργκ είναι συνιδρυτής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Meta Platforms, του τιτάνα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που βρίσκεται πίσω από Facebook, Instagram, WhatsApp και Threads. Το τμήμα Reality Labs της Meta κατασκευάζει ακουστικά και συστήματα εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας.
Πέμπτος ο Μπιλ Γκέιτς.
– Περιουσία: 158 δισεκατομμύρια δολάρια
– Ετήσια μεταβολή: +17,8 δισεκατομμύρια δολάρια.
– Βασική πηγή πλούτου: Microsoft.
Ο Γκέιτς είναι συνιδρυτής και πρώην διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, η οποία κατασκευάζει τη σουίτα εφαρμογών Office, την πλατφόρμα υπολογιστικού νέφους Microsoft Azure και τις κονσόλες Xbox. Είναι γνωστός για το φιλανθρωπικό του έργο ως επικεφαλής του Ιδρύματος Bill & Melinda Gates, ενός από τους μεγαλύτερους φιλανθρωπικούς φορείς στον κόσμο.
Στην έκτη θέση ο Λάρι Έλισον
– Περιουσία: 153 δισεκατομμύρια δολάρια
– Ετήσια μεταβολή: + 30 δισεκατομμύρια δολάρια.
– Βασική πηγή πλούτου: Oracle και μετοχές Tesla
Ο Έλισον είναι συνιδρυτής, επικεφαλής τεχνολογίας και πρώην διευθύνων σύμβουλος της Oracle, μιας εταιρείας επιχειρηματικού λογισμικού που ειδικεύεται στο cloud computing και στις πλατφόρμες βάσεων δεδομένων. Επένδυσε στην Tesla πριν γίνει μέλος του διοικητικού συμβουλίου της αυτοκινητοβιομηχανίας το 2018 και κέρδισε πάνω από 10 φορές τα χρήματά του μέχρι τη λήξη της θητείας του τον Αύγουστο του 2022.
Ακολουθεί ο Λάρι Πέιτζ.
– Περιουσία: 150 δισεκατομμύρια δολάρια
– Ετήσια μεταβολή: + 23,5 δισεκατομμύρια δολάρια.
– Βασική πηγή πλούτου: Alphabet
Ο Πέιτζ ίδρυσε την Google μαζί με τον συμφοιτητή του στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ Σεργκέι Πριν στο γκαράζ ενός φίλου του το 1998 και διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος μέχρι το 2001. Ανέλαβε ξανά τα ηνία μεταξύ 2011-2015, αφού η Google αναδιαρθρώθηκε ως θυγατρική της Alphabet μαζί με άλλες επιχειρήσεις όπως το YouTube και η Waymo.
Στην όγδοη θέση ο Στιβ Μπάλμερ.
– Περιουσία: 146 δισεκατομμύρια δολάρια
– Ετήσια μεταβολή: + 15,3 δισεκατομμύρια δολάρια.
– Βασική πηγή πλούτου: Microsoft
Ο Μπάλμερ διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος της Microsoft μεταξύ 2000 και 2014. Εντάχθηκε στην εταιρεία το 1980 ως βοηθός του Μπιλ Γκέιτς, ζητώντας αρχικά ένα μερίδιο από τα κέρδη, το οποίο αργότερα αντάλλαξε με μερίδιο μετοχών. Ο Μπάλμερ αποσύρθηκε από τη θέση του CEO το 2014 με ποσοστό 4% – μια θέση αξίας 140 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αμέσως μετά αγόρασε τους Los Angeles Clippers για 2 δισεκατομμύρια δολάρια και παραμένει ιδιοκτήτης της ομάδας μπάσκετ.
Ο Γουόρεν Μπάφετ βρίσκεται στην ένατη θέση.
– Περιουσία: 141 δισεκατομμύρια δολάρια
– Ετήσια μεταβολή: + 21,7 δισεκατομμύρια δολάρια.
– Βασική πηγή πλούτου: Berkshire Hathaway.
Ο Μπάφετ απέκτησε την Berkshire Hathaway όταν ήταν μια αποτυχημένη υφαντουργία το 1965 και έκτοτε την έχει εξελίξει σε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου. Το σχεδόν 15% του μεριδίου του αξίζει περίπου 140 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο όμιλος κατέχει δεκάδες επιχειρήσεις, όπως η Geico, η See’s Candies και η BNSF Railway, αλλά και συμμετοχές πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων σε δημόσιες εταιρείες όπως η Apple και η Coca-Cola.
Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνει ο Σεργκέι Μπριν.
– Περιουσία: 141 δισεκατομμύρια δολάρια
– Ετήσια μεταβολή: + 21,2 δισεκατομμύρια δολάρια.
– Βασική πηγή πλούτου: Alphabet
Ο Μπριν ίδρυσε την Google μαζί με τον Πέιτζ το 1998 και διετέλεσε πρώτος πρόεδρος.
Ο ίδιος και ο Πέιτζ αποχώρησαν από τους αντίστοιχους ρόλους τους ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Alphabet το 2019.
Στην ενδέκατη θέση βρίσκουμε τον Τζένσεν Χουάνγκ.
– Περιουσία: 114 δισεκατομμύρια δολάρια
– Ετήσια μεταβολή: + 69,9 δισεκατομμύρια δολάρια.
– Βασική πηγή πλούτου: Nvidia
Ο Χουάνγκ είναι συνιδρυτής της Nvidia. Η εταιρεία κατασκευής μικροτσίπ ιδρύθηκε το 1993 έγινε αγαπημένη της αγοράς τους τελευταίους 20 μήνες, καθώς οι ημιαγωγοί της αποδείχθηκαν καθοριστικοί για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. Η τιμή της μετοχής της Nvidia έχει εκτοξευθεί από τα 15 δολάρια στα τέλη του 2022 στα 130 δολάρια, αποτιμώντας την επιχείρηση σε περίπου 3,1 τρισεκατομμύρια δολάρια και καθιστώντας τον Χουάνγκ έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο.
Ένα σκαλί πιο κάτω βρίσκεται ο Μουκές Αμπάνι.
– Περιουσία: 112 δισεκατομμύρια δολάρια
– Ετήσια μεταβολή: + 15,7 δισεκατομμύρια δολάρια.
– Βασική πηγή πλούτου: Reliance Industries
Ο Αμπάνι είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Reliance Industries και ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ασίας. Ο πατέρας του, Dhirubhai, ίδρυσε τη Reliance και εμπιστεύτηκε τον Μουκές να αναπτύξει την επιχείρηση πετροχημικών του ομίλου και να επεκταθεί σε νέους τομείς όπως οι τηλεπικοινωνίες. Ο γάμος της χρονιάς του γιου του Ανάντ έγινε διεθνές γεγονός αυτό το καλοκαίρι.
Δέκατος τρίτος στο κλαμπ τον «εκατοδισεκατομμυριούχων» ο Μάικλ Ντελ.
– Περιουσία: 107 δισεκατομμύρια δολάρια
– Ετήσια μεταβολή: + 28,4 δισεκατομμύρια δολάρια.
– Βασική πηγή πλούτου: Dell
Ο Ντελ είναι ο ιδρυτής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ομώνυμης εταιρείας κατασκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών. Η μετοχή της Ντελ έχει εκτοξευθεί από κάτω από τα 40 δολάρια τον περασμένο Μάρτιο σε πάνω από 110 δολάρια, αποτιμώντας την εταιρεία σε σχεδόν 80 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι θα είναι ένας από τους βασικούς ωφελημένους από την έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης. Ο Ντελ κατέχει περίπου το 46% της εταιρείας του και αποκόμισε πάνω από 10 δισεκατομμύρια δολάρια από την πώληση της VMware στην Broadcom πέρυσι.
Στη δέκατη τέταρτη θέση ο Γκαουτάμ Αντάνι.
– Περιουσία: 105 δισεκατομμύρια δολάρια
– Ετήσια μεταβολή: + 20,8 δισεκατομμύρια δολάρια.
– Βασική πηγή πλούτου: Adani Group
Ο Αντάνι είναι ο ιδρυτής και πρόεδρος του ομίλου Adani Group. Ο όμιλός του είναι κορυφαίος κατασκευαστής υποδομών όπως λιμάνια και σταθμοί παραγωγής ενέργειας στην Ινδία.
Το κλαμπ των «εκατοδισεκατομμυριούχων» κλείνει με τον Αμάνσιο Ορτέγκα.
– Περιουσία: 105 δισεκατομμύρια δολάρια
– Ετήσια μεταβολή: +17,2 δισεκατομμύρια δολάρια.
– Βασική πηγή πλούτου: Inditex
Ο Ορτέγκα είναι ο ιδρυτής και πρώην πρόεδρος της Inditex, του ομίλου λιανικής πώλησης μόδας που περιλαμβάνει μάρκες όπως οι Zara, Bershka και Massimo Dutti. Ο δισεκατομμυριούχος φιλάνθρωπος και επενδυτής ακινήτων σταμάτησε να διευθύνει την Inditex το 2011. Η κόρη του, Marta Ortega Pérez, διορίστηκε πρόεδρος στο τέλος του 2021.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.